Mozartov efekt

Rock me Amadeus - genijalac, izvanzemaljac ili pervertit

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

Njegovo puno ime je Johannes Chrysostomus Wolfgangus Theophilus Mozart. Skladao je preko 600 djela, a Beethovenu je davao glazbene poduke.

Wolfgang Amadeus Mozart rođen je 1756. u Salzburgu. Već sa tri godine znao je pisati note, ali ne i slova, a u petoj godini života skladao je svoju prvu kompoziciju.

 

Bio je Freemason i nemilice trošio

Prvu misu je napisao s 12, a prvu operu sa 14 godina. Kada je posjetio Vatikan čuo je Gregorio Allegri’s Miserere i uspio cijelu skladbu zapisati iz glave. To je bilo prvi put da je netko izvan Vatikana zapisao note tog djela. 

1787. Mozart se pridružio slobodnim zidarima (Freemasons). Sa 17 godina prvi puta je svirao na bečkom kraljevskom dvoru. Za svoje je kompozivije bio pristojno plaćen, ali živio je vrlo rastrošnim životom i često je upadao u financijske probleme.

Mozartov efekt 

1782. oženio se za Constanze Weber s kojom je imao šestoro djece, na žalost, samo je dvoje preživjelo najraniju dob.  

Mozartov efekt nije nikada znanstveno potvrđen, a oni koji vjeruju u njega tvrde da bebe koje slušaju Mozartovu glazbu postaju super inteligentne. Neke američke države još i dan danas svakoj novorođenoj bebi poklanjaju cd-e s Mozartovim djelima.

Senzacionalni pronalazak u Budimpešti: 'Samo smo ovo čekali'!

Neki čak tvrde kako Amadeusova glazba liječi epilepsiju i pospješuje proizvodnju mlijeka kod krava. Drugi pak garantiraju kako i mikrobi reagiraju na njegovu glazbu. O Mozartu i njegovom geniju postoje razne teorije pa čak i ona koja tvrdi da on uopće nije bio s ove planete!

Bio je perverzan

Osim nevjerojatnog talenta za glazbu, Mozart je bio talentiran za perverzije i bio je opsjednut ljudskim izmetom. Često je pisao perverzna pisma svojoj sestriči, ali i svojoj majci koja mu je na ta pisam istom mjerom uzvraćala.

Manje je poznato da je osim ogromnog broja ozbiljnih kompozicija napisao i jednu namjenjenu za pjevanje na zabavama naslova 'Poliži mi guzu'.

Banane su slađe ako im se pušta Mozart

Misteriozan i u smrti

Mozart je umro 1791. od zatajenja bubrega. Zanimljivo je da su oni koji su istraživali njegov život pronašli čak 118 različitih razloga smrti. Kada je umro, njegova supruga Constanze danima je ležala pokraj njegovog mrtvog tijela kako bi se zarazila i umrla od iste bolesti.

Nakon njegove smrti ona je uništila mnoga njegova nedovršena djela. Mozart je sahranjen u skromnom grobu jer nije bio dio aristokracije, ali ni dan danas nije sigurno gdje se njegovo tijelo nalazi.

Sigurno je to da je Amadeus bio pravi glazbeni genije, a njegova popularnost ponovno je porasla u 20 stoljeću posebno nakon fima 'Amadeus' snimljenog 1984. Čak je i slavni autrijski pjevač Falco snimio pjesmu naziva 'Rock me Amadeus' koja je postala ogroman hit.

DNEVNIK.hr SHOWBUZZ pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene