Pretužno!

Kći našeg pokojnog dramaturga imala je veliki razlog za slavlje, no iste večeri ostala je bez voljenog oca

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

Dramatičarka Tena Štivičić u četvrtak je u Zagrebačkom HNK-u imala premijeru svoje nove predstave "64", a nakon toga je ostala bez oca Ive.

Cijenjeni hrvatski dramaturg i autor kultne serije "Kuda idu divlje svinje", Ivo Štivičić, preminuo je u četvrtak navečer 86. godini.

Iza sebe ostavio kći Tenu Štivičić, koja je također odabrala karijeru dramatičarke. Tena je iste večeri kad je ostala bez oca imala veliki razlog za slavlje, jer je u Zagrebačkom HNK-u održana premijera njezine predstave "64".

Ivo Štivičić rođen je 30. lipnja 1936. u Rešetarima kod Nove Gradiške. Studirao je na Pravnom i Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Pisao je kritike u Studentskome listu i na Radio Zagrebu, a na Televiziji Zagreb radio je od 1958. godine kao dramaturg, scenarist i urednik. Bio je i savjetnik za umjetnička i dramska pitanja glavnog urednika Hrvatske televizije. Adaptirao je za televiziju brojne drame i pisao originalne scenarije, po kojima su radili vodeći televizijski i filmski redatelji, poput Eduarda Galića, Ivana Hetricha, Marija Fanellija i Nikole Tanhofera.

Štivičić vrhunac stvaralaštva doživljava 1970. godine kao scenarist kriminalističko-ratne igrane serije Televizije Zagreb "Kuda idu divlje svinje", djela iznimno uvjerljivo koncipiranih likova i jedne od najboljih hrvatskih televizijskih serija uopće. Karijeru u osamdesetima obilježili su mu serija "Putovanje u Vučjak" i igrani kino-film "Horvatov izbor".

Među njegovim su televizijskim projektima i "Svadba" (1959.), "Gola cesta" (1961.), "Vučjak" (1961.), "Pijana noć" 1944. (1962.), "Kandidat smrti" (1963.), "Mokra koža" (1966.), "Zatezanje konopca" (1967.), "Kokošari", (1968.), "Karmine" (1977.), "Puška u cik zore" (1981.), "Brisani prostor" (1981.), "Tamburaši (1982.)", te "Uskrsnuće nade" (1996.).

U novije vrijeme pisao je i kazališne drame: "Pijana noć 1918." premijerno je izvedena 2007. godine, a "Shakespeare u Kremlju" 2013.

Dobitnik je Nagrade za životno djelo Ivan Šibl za televizijski rad, kao i Nagrade grada Zagreba 2006. te Nagrade Vladimir Nazor za životno djelo 2015. godine.

Članom Društva hrvatskih književnika postao je 1966., a članom Hrvatskog društva pisaca 2002. godine.

Objavio je i knjigu dramskih tekstova "Ratnici" (1968.).

(Hina)

1/3 >> Pogledaji ovu galeriju Franka Batelić i Vedran Ćorluka Franka Batelić i Vedran Ćorluka +0 Franka Batelić - Čorluka - 10 Celebrity Mjesecima nije bilo zajedničkih objava, ali Franka je sad podijelila zanimljiv video s Ćorlukom, a društvo im je pravio naš poznati par

1/3 >> Pogledaji ovu galeriju Petar Grašo Petar Grašo - 4 +0 Petar Grašo i Tonči Huljić Celebrity Petar Grašo fanovima priredio iznenađenje koje u ovo vrijeme nitko nije slutio, a otkrio je i koje su mu tri stvari obilježile godinu!

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene