zauvijek nas je napustio

Preminuo je Veljko Bulajić, filmski velikan i jedan od naših najvećih redatelja s ovih prostora

Veljko Bulajić - 3 Veljko Bulajić - 3 Dusko Jaramaz/Pixsell 1/10 >> Pogledaji ovu galeriju Veljko Bulajić - 2 Veljko Bulajić - 1 Veljko Bulajić - 3 Veljko Bulajić - 4 Veljko Bulajić - 3 Veljko Bulajić - 2 Veljko Bulajić - 1 Veljko Bulajić - 4 Veljko Bulajić - 2 +0 Veljko Bulajić - 1 Galerija

Preminuo je Veljko Bulajić, redatelj ''Bitke na Neretvi'', imao je 96 godina.

Umro je Veljko Bulajić, jedan od najvećih filmskih redatelja s naših prostora koji je trajno oblikovao jugoslavensku i hrvatsku kinematografiju.

Vijest o smrti Večernjem listu potvrdili su članovi obitelji.

Redatelj Veljko Bulajić rođen je u mjestašcu Vilusi na pola puta od Trebinja do Nikšića, 22. ožujka. 1928. S roditeljima, ocem Miljkom i majkom Ljubicom te braćom Džorđem i Stevanom je do izbijanja Drugog svjetskog rata boravio u Sarajevu, a onda su se vratili u rodne Viluse.

Srednju školu Bulajić je završio u Sarajevu. Nakon rata našao je mjesto u Domu JNA u Zagrebu, gdje se motao s mlađim poratnim intelektualcima. Tada se počeo zanimati za kinematografiju, upisao je filmsku režiju u Centro Sperimentale u Rimu. Diplomirao je 1959., asistirao velikim redateljima kao što su Federico Fellini i Vittorio De Sica pa se vratio u bivšu Jugoslaviju.

Redateljsku karijeru započeo je dvama kratkim filmovima: ''Kamen i more'' i ''Brod lutalica'' (1953.). Prvi dugometražni igrani film "Vlak bez voznog reda" realizirao je 1959. godine. Veliki uspjeh Bulajić postiže filmom ''Uzavreli grad'' (1961.), o životu u novome industrijskom centru, nagrađenom također Zlatnom arenom u Puli.

''Skopje 63'', dugometražni dokumentarni film, bio je prikazivan na svim televizijama svijeta i svom je autoru donio prestižnu UNESCO-vu nagradu Kalinga za "vrhunsko ostvarenje na području umjetnosti i znanosti".

Veljko Bulajić dobitnik je nagrada Zlatni Lav u Veneciji, Zlatna Nimfa u Monte Carlu, nagrade za režiju u San Sebastijanu i New Delhiu, Zlatne medalje na Međunarodnom filmskom festivalu u Moskvi, međunarodne nagrade kritike Cidalc, nagrade Zlatni klas za najbolji film u Valladolidu, nekoliko nagrada publike te još neke druge.

Nagrađen je s nekoliko Zlatnih Arena na Filmskom festivalu u Puli za najbolje filmove i najbolju režiju.

''Bitka na Neretvi'' bila je njegovo najveće ostvarenje. U filmu su glumile holivudske zvijezde Orson Welles, Franco Nero, Yul Brynner, Sergei Bondarchuk uz jugoslavenske zvijezde, među kojima su Ljubiša Samardžić, Milena Dravić i Velimir Bata Živojinović. Film je bio nominiran za Oscara i osvojio je Zlatnu nagradu na filmskom festivalu u Moskvi. Premijerama u Sarajevu i Beverly Hillsu prisustvovali su Sophia Loren, Ronald Reagan i Josip Broz Tito. Promotivni plakat za film izradio je slavni slikar Pablo Picasso.

1/37 >> Pogledaji ovu galeriju Alen Bičević na Instagramu Alen Bičević - 3 Alen Bičević - 2 Alen Bičević - 1 +32 Alen Bičević - 8 Celebrity Ma nema šanse da bi ga prepoznali! Naš pjevač objavio svoju fotografiju staru 7 godina: ''Moje lice izgleda nepoznato!''

1/7 >> Pogledaji ovu galeriju Rada Vasić Rada Vasić Rada i Rade Vasić Mika i Giba Vasić +2 Rada i Rade Vasić Celebrity Nekad su nasmijavali regiju u poznatom realityju, a danas vape za pomoć, Rada se požalila da je bolest uzela maha: ''Nije dobro...''

 

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene