Glamurozna Gulnara

Pad prelijepe kćerke poznatog diktatora: Zaplijenili joj milijarde i pritvorili je

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

Karimova je nekoć bila moćna poslovna žena i političarka te potencijalna nasljednica svojeg oca na čelu Uzbekistana, no 2014. je nestala iz javnog života.

Gulnara Karimova, starija kći pokojnoga uzbečkog predsjednika Islama Karimova u pritvoru je nakon što je 2015. osuđena za iznudu i pronevjeru, a provodi se istraga koja je povezuje i s drugim kaznenim djelima, objavljeno je u petak iz ureda uzbečkog državnog odvjetnika.

To je prva službena informacija o tomu gdje se nalazi Karimova (45), koja je iz javnog života nestala 2014. nakon što se navodno posvađala s ocem koji je na čelu Uzbekistana bio punih 27 godina. U priopćenju državnog tužiteljstva stoji kako je zatraženo zamrzavanje imovine Gulnare Karimove u vrijednosti od 1,5 milijarde dolara, koja se nalazi u Švicarskoj, Švedskoj, Britaniji, Francuskoj, Latviji, Irskoj, na Malti, u Njemačkoj, Španjolskoj, Rusiji, Hong Kongu i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Karimova nije bila dostupna za komentar, piše Reuters te dodaje da je iz ureda državnog odvjetnika objavljeno kako nije poznato tko je zastupa. U istom se priopćenju navodi da je Karimova 2015. osuđena uvjetno na pet godina zatvorske kazne, što je po uzbečkom zakonu jednako kućnome pritvoru. U njemu stoji i da je osuđena zbog iznude i pronevjere u brojnim tvrtkama te zbog izbjegavanja plaćanja poreza.

Ovo je prvi put da se državno odvjetništvo oglasilo u pogledu presude Gulnari Karimovoj. Istražuje se i njezina umiješanost u pranje novca, prijevare, izbjegavanje plaćanja poreza, kao i pravila međunarodne razmjene, a do početka suđenja bit će u zatvoru. Tužiteljstvo je izvijestilo da se među imovinom koju kani zamrznuti, uz gotovinu nalaze nekretnine u Švicarskoj i Londonu, vile u Saint Tropezu i Chateau de Groussayu u Francuskoj te zrakoplov na Malti.

Karimova je nekoć bila moćna poslovna žena i političarka te potencijalna nasljednica svojeg oca na čelu Uzbekistana, no 2014. je nestala iz javnog života, a vlasti su o njezinoj sudbini šutjele i nakon Karimovljeve smrti prošle godine u rujnu. Druga kći islama Karimova Lola Karimova-Tiljaeva je od 2008. uzbečka veleposlanica u UNESCO-u. (Hina)

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene