Povijesni susret

Princ Charles prvi put licem u lice s vođom pokreta koji mu je ubio rođaka

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

Susret je označen kao zadnji u nizu od poteza prema pomirbi između Velike Britanije i stranke Sinn Fein.

Britanski prestolonasljednik Charles rukovao se u utorak s Gerryjem Adamsom u Galwayu u Irskoj i bio je to njegov prvi susret s bivšim vođom političkog krila Irske republikanske armije (IRA) koja je ubila njegova rođaka u bombaškom napadu prije 36 godina.

Pogledaj i ovo Kraljica Elizabeta Mijenjala je povijest Kraljica Elizabeta nije se držala svih kraljevskih pravila, a jedno je prekršila i na najemotivnijem događanju u povijesti...

Princ Charles i Adams razmijenili su nekoliko rečenica na prijemu na Irskom nacionalnom sveučilištu u Galwayu. U sklopu dvodnevnog posjeta Irskoj Charles će posjetiti Mullaghmore, mjesto na kojem je 1979. IRA u bombaškom napadu ubila njegova ujaka Lorda Mountbattena.

Pet dana dijelilo ih je od smrti - Razotkriven plan atentata na kraljevski par!

Rukovanje s Adamsom bio je zadnji u nizu poteza pomirbe između Britanije i stranke Sinn Fein, a Adamsu je to bio prvi susret s nekim visokim članom kraljevske obitelji.

Međutim, Adams koji je u doba atentata bio vodeća figura irskog republikanskog pokreta tada je opravdao ubojstvo. 'Sa svojim ratnim iskustvom, Mountbatten se sigurno ne bi bunio da pogine u nečemu što je očito ratno stanje. Znao je kakva mu opasnost prijeti ako dođe u ovu zemlju', izjavio je tada Adams.

IRA je 30-godišnju oružanu borbu protiv britanske vladavine u Sjevernoj Irskoj okončala 1998., mirovnim sporazumom o podjeli vlasti između protestanata odanih britanskoj kruni i katolika sklonih ujedinjenju s Irskom.

Skandal u kraljevskoj obitelji - 27 tajnih pisama mogla bi Charlesa koštati prijestolja

Sam princ Charles dugo je vremena bio omražen među zagovornicima ujedinjenja s Irskom jer je bio čelnik padobranske regimente britanske vojske. Upravo taj rod odigrao je presudnu ulogu u pokolju 1972. nazvanom Krvava nedjelja u kojem je ubijeno 13 katolika koji su marširali za građanska prava.

Prije sastanka Adams je rekao da je posjet prilika za osobno pomirenje. 'Imam vrlo malo zajedničkog s britanskom kraljevskom obitelji, no na ljudskoj razini imamo tako mnogo zajedničkog u žalovanju, patnji i volio bih misliti i strpljivosti', rekao je.

Najavio je da će 'izraziti žaljenje, kao i u tako mnogo prigoda. Svako tko želi ujedinjenu Irsku dužan je prigrliti to i sprijateljiti se s našim susjedima', rekao je Adams koji je danas član irskog parlamenta.

U 2012., Charlesova majka, kraljica Elizabeta sastala se s Martinom McGuinnessom, bivšim zapovjednikom IRA-e i članom Sinn Feina i taj je sastanak bio povijesni korak u približavanju sa Sjevernom Irskom. (Hina)

DNEVNIK.hr SHOWBUZZ pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene