Tužna vijest

Preminuo Josip Ivanković, osnivač Zlatnih dukata i autor nekih od najpoznatijih tamburaških pjesama

Josip Ivanković Josip Ivanković Foto: Promo

Josip Ivanković preminuo je 10. veljače, a tužnu vijest potvrdila je njegova kći.

Preminuo je Josip Ivanković, hrvatski skladatelj, tekstopisac, aranžer, producent i pjesnik, te osnivač i glavni autor tamburaškog sastava Zlatni dukati.

Josip je preminuo u subotu 10. veljače, a tužnu vijest potvrdila nam je njegova kći Maja Ivanković.

Od Ivankovića se na svojem profilu Facebooku oprostio i glazbenik Siniša Škarica.

Josip Ivanković rođen je 24. siječnja 1948. u Čađavici/Slatini. Glazbeno je djelovanje započeo ranih 1970–ih kao kantautor humorističnih šansona, a značajniju karijeru u popularnoj glazbi 1978. godine suradnjom s grupom Prva ljubav, prvim teen sastavom na prostoru ondašnje Jugoslavije, koji je postao jedan od najpopularnijih pop–rock sastava tog razdoblja. S Prvom ljubavi djelovao je kao skladatelj, tekstopisac i producent i u razdoblju od 1978. do 1982. godine snimili su četiri albuma u izdanju diskografske kuće Jugoton. Jedna od poznatijih Ivankovićevih pjesama u izvođenju Prve ljubavi je i danas popularna Dinamova himna "Plavi, plavi".

Idejni je pokretač i osnivač, autor, aranžer i producent tamburaškog sastava Zlatni dukati od utemeljenja 1982. do 1996. godine. U tom je razdoblju napisao neke od najpoznatijih pjesama tamburaške glazbe: "Tena", "Joj, Anice", "Nek zvone tambure", "Zbog tebe (A duša boli)", "Mladosti, kome da te dam", "U mom selu širok šor", "Listaj, lipo stara", "Pokraj Karašice", "Ej, riđane", "Vukovar, Vukovar", "Marijano, večeraj pa lezi", "Slike iz slavonskog kalendara". Većina albuma grupe Zlatni dukati postigla je zlatnu ili platinastu nakladu.

Kao autor glazbe i tekstova potpisuje oko 300 pjesama. Uoči Domovinskog rata 1989. godine kao aranžer i producent prvi je u Hrvatskoj obradio te organizirao snimanje i objavljivanje tada zabranjenih hrvatskih domoljubnih pjesmama i budnica kao što su "Ustani, bane", "Vila Velebita" i dr. (album "Hrvatska pjesmarica"), što je rezultiralo i policijskom istragom. Pisao je glazbu i tekstove i za druge popularne grupe i izvođače. Višestruko je nagrađivan na festivalima zabavne i narodne glazbe. Osmislio je novi, moderniji izričaj hrvatske tamburaške glazbe, a velik uspjeh njegovih pjesama pridonio je širenju i popularizaciji tamburaške glazbene scene, što je njegov najznačajniji doprinos hrvatskoj glazbi.

Bio je član je Društva hrvatskih skladatelja i Društva hrvatskih književnika.

1/30 >> Pogledaji ovu galeriju Kate Middleton Kate Middleton - 2 Kate Middleton - 2 Kate Middleton - 3 +25 Kate Middleton s djecom Celebrity Kate Middleton prvi put napustila dom nakon povratka s operacije, poznati su i novi detalji o njezinu zdravstvenu stanju

1/30 >> Pogledaji ovu galeriju Severina s majkom Anom Severina s majkom Anom Severina Severina i mama Ana +25 Mojmira Pastorčić, Severinina mama i Severina Celebrity Dirljiv trenutak Severine i njezine majke nikoga nije ostavio ravnodušnim: "Sretna sam što sam je rodila, što imam unuka..."

 

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene