Strašno

Šokantna priča koja nije za svakoga - 10 godina je svjedočio mučenjima!

showbuzz showbuzz Foto: DNEVNIK.hr

'12 godina ropstva' je film za kojega se već sad nagađa kako će sigurno biti nominiran za nagradu Oscar. No, ono što je sigurno je kako ovaj film, zbog scena nasilja, nije za one osjetljiva želuca.

Film '12 godina ropstva' utemeljen je na istinitoj priči slobodnog čovjeka Solomon Northupa koji je bio drogiran, otet i prodan u roblje u Americi 1850-ih godina gdje je trpio dugogodišnje zlostavljanje.

Film se temelji na istoimenoj knjizi koju je napisao sam Solomon nakon slučajnog bijega iz zatočeništva te koja je osvojila pohvale kritičara za detaljne prikaze brutalnih mučenja.

Solomona je u filmu utjelovio glumac Chiwetel Ejiofor, koji se u svoju ulogu potpuno unio te je dočarao nepravdu koja mu se dogodila na virtuozni oscarovski način. Knjiga je jednako nasilna i šokantna kao i film.

Pogledaj i ovo Ines de Ramon - 1 paparazzi sve snimili Brad Pitt ostvario je pravnu pobjedu nad Angelinom Jolie, a evo što je radila njegova 30 godina mlađa djevojka nakon presude!



Solomon je bio glazbenik koji je 1841., u dobi od 33 godine, prihvatio posao glazbenika u putujućem cirkusu kojeg su mu ponudila dvojica bjelaca. Živio je u New Yorku sa suprugom i dvije malene kćerkice. Sa cirkusom je otputovao u Washington i tamo su ga drogirali i prodali trgovcu robljem koji se zvao Burch.

Unatoč tome što je imao papire koji su dokazivali da je slobodan čovjek, Salomonu nije bilo spasa. Njegov gazda ga je pretukao.

'Po mojem golom tijelu su pljuštali njegovi udarci. Kad se umorio pitao me je inzistiram li još uvije na tome da sam slobodan čovjek. Inzistirao sam pa me ponovno počeo obasipati udarcima, još jače i energičnije nego prije. No svi njegovi udarci nisu me mogli prisiliti da preko svojih usana prebacim laž kako sam rob', stoji u knjizi.

Nakon ovog premlaćivanja prodan je na plantaže u New Orleans gdje je bio prisiljen na branje pamuka te svakodnevno maltretiranje i omalovažavanje.


Ime mu je promijenjeno u Platt, a njegov novi vlasnik John Tibeats bio je agresivan čovjek koji je svoje robove tjerao da rade od najranijeg jutarnjih sati do kasno u noć. Kad je jednog dana Tibeats pokušao udariti Salomona, ovaj je uzvratio. Bijesan zbog toga, Tibeats ga je sa svoja dva pomoćnika napao sjekirom.

'Bio je to trenutak u kojem se odlučivalo o životu i smrti. Zablistala je svijetla oštrica koja je trebala završiti u mojoj glavi', opisao je Salomon ovo iskustvo. Zgrabio je Tibeatsa za vrat i gušio ga sve dok se ovaj nije onesvijestio. Zatim je pobjegao.

Pokušao se kretati kroz močvaru kako bi pobjegao psima koji su ga lovili.

'Svakih nekoliko trenutaka čuo sam lavež pasa koji su me proganjali. Očekivao sam da će se zaletiti u moja leđa. Znao sam da će me rasrgati ukoliko me uhvate', opisao je ovo strvično iskustvo.

Na kraju je stigao do rijeke i pobjegao psima no ponovno je uhvaćen i odveden na drugu plantažu gdje je radio pod okrutnom rukom Edwina Eppsa koji je bio poznat po tome da je mučio robove koji nisu skupili potrebne količine pamuka svaki dan.

Zvukovi mučenja čuli su se svakodnevno. Jedna od najjezovitijih scena u filmu je ona u kojoj je Epps vezao ženu Patsey, koju je redovito silovao, i zadao joj 41 udarac bičem. Ova scena je izazvala najviše zgražanja među publikom.

Salomon je u zatočeništvu kod Eppsa proveo 10 od 12 godina zatočeništva. Njegov jedini predah od nasilja u zatočeništvu bio je kad je prodan baptističkom svećeniku Williamu Fordu koji je pazio na svoje robove.

Kasnije je Salomon upoznao kanadskog stolara, gospodina Bassa, koji mu je pomogao da napiše pisma svojoj obitelji koja nikad nije izgubila nadu u njegov povratak kući.

Bilo je potrebno puno sreće da bi se Salomon spasio od ropstva.
Henry Northup, iz bjelačke obitelji kojoj je Salomonov otac jednom služio, tražio ga je godinama. I tijekom svoje potrage došao je u kontakt s Bossom koji mu je rekao kako je Salomon sad poznat kao Platt i gdje ga može pronaći. Bio je spašen i odvezen natrag u Washington gdje je podnio tužbu protiv trgovca robljem Burcha. No, kad je Burch izjavio kako muje Salomon pošteno prodan, tužba je odbačena.

Nakon toga vratio se kući supruzi Anne te kćerkama Margaret i Elizabeth, kao i unuku kojeg nikad nije upoznao.

Njegova knjiga završava naglo nakon njihova susreta


'Margaret je bila prva koja me vidjela. Nije me prepoznala. Kad su me oteli imala je sedam godina. Slatko maleno dijete koje se zabavljalo s igračkama. Sad je odrasla udana žena. Nije zaboravila oca - svoje dijete zove Solomon', stoji u knjizi.

'Elizabeth je danas ušla u sobu, a Anne je dojurila iz hotela, nakon što je obaviještena o mojem dolasku. Zagrlile su me i sa suzama u očima me nisu ispuštale iz ruku.'

Salomon je svoju priču objavio u roku od godine dana od povratka kući. Knjiga je postala instant hit no ubrzo je zaboravljena. Oživio ju je film '12 godina ropstva'.

Posljednje godine njegova života su pravi misterij

Neki tvrde kako je opet bio otet, dok je bio pijan, i prodan u ropstvo. Drugi pričaju kako je posljednje godine proveo kao skitnica. Popis stanovništva iz 1865. godine spominje njegovu suprugu Anne, ali ne i Salomona. 10 godina kasnije Anne je preminula kao udovica.

Kad je došao trenutak za prilagodbu knjige scenariju, redatelj filma Steve McQueen je izjavio kakoništa ne treba mijenjati. Sve što je potrebno nalazi se u knjizi - crno na bijelo. Nije morao ništa izmišljati.

'Sve je bilo napisano kao filmski scenarij, spreman za snimanje. Nadam se kako će moj film skrenuti pažnju na ovu važnu knjigu o hrarosti', izjavio je MxQueen.

U filmu, osim Chiwetela Ejiofora, glume i poznata imena, uključujući Brada Pitta , Benedikta Cumberbatcha i Michaela Fassbendera, koja će zasigurno privući gledatelje u kino, No, pravi mamac je Salomonova priča koju u hrvatskim kinima možete pogledati od 30. siječnja ove godine.

DNEVNIK.hr SHOWBUZZ pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene