pokleknuli i oni najtvrđi

Na današnji dan rođen je legendarni glazbenik na čiju su životnu priču nedavno svi plakali

showbuzz DNEVNIK.hr

Toma Zdravković bio je teški romantik i boem, a rođen je upravo na današnji dan prije 84 godine.

Pjevač Toma Zdravković preminuo je u 53. godini, 30. rujna 1991., nakon dugogodišnje bitke s opakom bolešću. Iako se proslavio kao pjevač, bio je uspješan skladatelj te tekstopisac, a njegov put do slave nije bio baš najjednostavniji. 

Na današnji dan ovaj legendarni gospodin proslavio bi svoj 84. rođendan.

Rođen je Aleksincu, odakle se s obitelji preselio u Leskovac, a zatim i u Beograd u potrazi za boljim životom.

Život ga u početku i nije baš mazio, ali onda se pojavila folk pjevačica Silvana Armenulić koja je Tomi pomogla da stane na noge. 

Legenda kaže da je ona Tomu srela na klupi u parku nakon svojeg nastupa u Leskovcu, a kad je saznala za njegovu tešku situaciju, ponudila mu je da gažu na svojim koncertima. On joj je u znak zahvale napisao pjesmu "Šta će mi život bez tebe, dragi", koja je postala jedan od njezinih najvećih hitova, a zahvaljujući Silvani, i Toma je izgradio sjajnu karijeru.

Tekstove svojih pjesama uglavnom je pisao sam i gotovo sve su autobiografske, a u njima je najčešće pjevao o neuzvraćenim ljubavima i patnjama.

Neki od njegovih najvećih hitova su "Dotak'o sam dno života", "Kafana je moja sudbina", "Da l' je moguće", "Danka", "Ej Branka, Branka", "Tužno leto", "Sliku tvoju ljubim", "Prokleta nedelja", "Jelena" i "Za Ljiljanu".

Bio je boem u pravom smislu te riječi, ženio se četiri puta, bio je sklon alkoholu i govorilo se da je sve što je zaradio potrošio na kavanu, žene, kocku i piće.

Prije godinu dana snimljen je i prikazan film pod nazivom "Toma" koji je osvojio srca mnogih, te rasplakao i one najtvrđe. U samom filmu prikazan je  početak i vrhunac njegove slave, odnos s brojnim prijateljima koje je imao u umjetničkom miljeu tadašnje Jugoslavije i njegove ljubavi koje su ga inspirirale u stvaranju nekih od najvećih hitova.

1/34 >> Pogledaj i ovo +30 Celebrity Seve izazvala pomutnju zbog zgodnog muškarca s kojim se vozila po pustinji: ''A di ga nađe, ovaj ti je top!''

1/31 >> Pogledaj i ovo +27 Celebrity Jedna od najseksi Hrvatica pozirala je u prozirnoj haljini s dubokim prorezom: ''Ova slika govori milijun riječi!"

 

 

 

 

 

 

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

na instagramu POSJETI NAS