Slika šalje posebnu simboliku

Kralj Charles dobio je svoj prvi portret, a naslikao ga je umjetnik koji je slikao i njegovu pokojnu majku kraljicu Elizabetu

Kralj Charles III. - 1 Profimedia 1/32 >> Pogledaj i ovo +21 Galerija

Ovo je prvi portret novog budućeg kralja Velika Britanije, a za sliku je zaslužan vjerni umjetnik kraljevske obitelji.

U tamnoplavom odijelu i s rukom u džepu, s narukvicom koju mu je poklonio domorodački vođa Amazonije, tako izgleda prvi portret kralja Charlesa III.

Sliku je naslikao umjetnik Alastair Barford, bivši stipendist QEST-a, organizacije Queen Elizabeth Scholarship Trust.

Iako nije službeni portret, to je prvi naručeni portret kralja koji je objavljen otkako je postao monarh.

Barford je rekao da je želio uhvatiti osobnu i intimnu sliku Njegova Veličanstva, zbog čega ga je prikazao u odijelu, a ne u svečanoj halji.

Ovaj 35-godišnjak, koji je također slikao pokojnu kraljicu 2015., dovršio je portret u samo dva tjedna, što je opisao kao velik izazov.

Iako Njegovo Veličanstvo nije sjedio ispred njega da ga može slikati, Barford ga je mogao promatrati dok radi na prijamu u Buckinghamskoj palači u veljači održanom u znak potpore globalnoj bioraznolikosti te je radio na temelju njegovih fotografija i skica s te prigode.

Narukvicu na zapešću Njegova Veličanstva poklonio je kralju amazonski vođa Domingo Peas, a uključena je kako bi portretu dala kontekst i autentičnost, kao simbol kraljeva zalaganja za klimatske promjene i održivost.

''Bila je to zastrašujuća čast. Velika je odgovornost stvoriti portret nekoga tko puno znači tolikom broju ljudi. Želio sam uhvatiti njegovu toplinu i osjećajnost, empatiju koja se javljala u njegovim interakcijama s ljudima koje je susretao'', rekao je slikar.

Lisa Barnard, izvršna direktorica Illustrated London Newsa, rekla je: ''Illustrated London News ima dugu tradiciju, koja datira iz 1842. godine, naručivanja kraljevskih portreta za krunidbena i jubilarna izdanja. To je prva slika Kralja na kojoj je umjetnik mogao promatrati monarha iz prve ruke. Zahvalni smo na potpori Palače da se ovo dogodi.''

A u našoj galeriji možete pogledati i posljednji kraljičin portret ovog umjetnika koji je nastao 2015. godine.

1/30 >> Pogledaj i ovo +26 Celebrity Upečatljivo izdanje Tamare Loos u haljini upadljive boje s neobičnim prorezima na trbuhu pun je pogodak!

1/31 >> Pogledaj i ovo +27 Celebrity Pogledajte trenutak kad su sestre Zaninović otkrile da su prevarile žiri: ''A sad da ja vama nešto kažem!''

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

na instagramu POSJETI NAS