Operacija Zlatna kugla

Pripreme za krunidbu kralja Charlesa u punom su jeku, ništa neće biti prepušteno slučaju, pogledajte na što se sve mora paziti!

1/31 >> Pogledaji ovu galeriju Pripreme za krunidbu kralja Charlesa - 1 Pripreme za krunidbu kralja Charlesa - 2 Pripreme za krunidbu kralja Charlesa - 3 Pripreme za krunidbu kralja Charlesa - 4 Pripreme za krunidbu kralja Charlesa - 5 Pripreme za krunidbu kralja Charlesa - 6 Kralj Charles - 2 Kralj Charles - 3 Kralj Charles - 1 Kralj Charles +20 Kraljevska obitelj - 3 Galerija

Početkom svibnja, nakon 70 godina u Westminsterskoj opatiji bit će okrunjen novi britanski kralj, a kodna šifra projekta nosi naziv "Operacija Zlatna kugla". Svi stanovnici Britanije s uzbuđenjem iščekuju taj velik dan, a članovi kraljevske obitelji polako se pripremaju - svatko za svoju ulogu. Hoće li doći princ Harry i Meghan Markle, nije poznato. Detalje saznajte u prilogu In magazina.

Harry ima dva mjeseca da izgladi odnos s ocem i bratom. No ako i dođe, krunidbi će prisustvovati kao drugi uzvanici, a ne kao dio kraljevske obitelji.

Pogledaj i ovo Meghan Markle i princ Harry Kontaktirali ih? Novim postupkom Meghan i Harry pokazali su da ipak nisu zaboravili na kralja i Kate, nedavni događaji i njih su zabrinuli!

Do krunidbe je ostalo još dva mjeseca, no bruse se svi detalji jer tog dana ništa neće biti prepušteno slučaju. Uređuje se i povijesni krunidbeni stolac star 700 godina. Ondje su Henry VIII. i drugi monarsi okrunjeni. Posljednji put na njemu je prije 70 godina sjedila kraljica Elizabetha.

''Ovo je najstariji komad namještaja koji i dalje može pružiti svoju originalnu svrhu. To je zaista rijetko'', objasnili su stručnjaci. 

Na vrhuncu ceremonije kralju Charlesu će na glavu staviti krunu svetog Edwarda od punog zlata, koja datira iz 1661. godine i teška je više od dva kilograma. Charles će u to vrijeme sjediti na stolcu od hrastovine, koja je izvorno bila prekrivena pozlatom i ukrašena staklom u boji.

''Krunidbena stolica je jako krhka. Sadrži složeni sloj strukture. Zlatni slojevi se na njoj često ljušte, tako da je moj posao trenutačno puno lijepljenja zlatnih slojeva. Želimo osigurati da bude spremna za krunidbu'', kažu.

Tog dana u čast kralju zazvonit će sva zvona u Ujedninjenom Kraljevstvu. Iako ova zemlja broji između 30 i 40 tisuća zvonara, to neće biti dovoljno pa se održavaju audicije da ih bude još.

''Neki od naših početnika su naučili zbog kraljičinog jubileja, htjeli su tada zvoniti. A onda ih je mnogo zvonilo kad je kraljica umrla. Tako da imamo to stalno podučavanje početnika'', objasnila je Amanda Richmond, instruktorica. 

Osim za zvonarima, intenzivna je potraga i za izvođačima. Prema pisanju britanskih medija, Adele i Ed Sheeran, Elton John odbili su pjevati kralju. Zasad je poznato da će na ovom povijesnom događaju pjevati Lioen Ritchie.

IN magazin gledajte od ponedjeljka do petka u 16:25 na Novoj TV, a propuštene emisije pogledajte besplatno na novatv.hr.

 

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene