nakon pet dana

Završeno je prvo izdanje Slano Film Days, misija zajedničkog stvaranja filmske umjetnosti prošla je uspješno!

Treći dan - Slano Film Days - 5 John Pavlish 1/10 >> Pogledaj i ovo +0 Galerija

Filmski autori različitih kulturnih pozadina i generacija prisustvovali su događaju "Slano Film Days" kako bi podijelili različite pristupe u svom kreativnom impulsu - u zajedničkom cilju stvaranja filmske umjetnosti.

Završilo je prvo izdanje Slano Film Days. U pet dana održavanja, 16 mladih filmskih umjetnika, sudionika Slano Film Days, u prijateljskom, neformalnom ozračju, bez takmičarskog pritiska, upotpunilo je svoje profesionalne vještine u razgovorima s nekim od najznačajnijih imena iz svijeta filmske umjetnosti i filmske industrije.

Otvoreni razgovori, o kreativnom procesu stvaranja filmova, idejama ili novim projektima, bilo da je riječ o glumcima, rediteljima ili snimateljicama, fokusirali su se na film kao umjetnost, ostavljajući pritom po strani njegovu tržišnu vrijednost, što i jest najvažnije obilježje Slano Film Days i ono što ga izdvaja od ostalih događaja u filmskom svijetu.

Oscarovci Alfonso Cuarón i Paweł Pawlikowski, renomirani filmski autori Ruben Östlund, Michel Franco, Juho Kuosmanen, Elia Suleiman, Ognjen Glavonić, Lili Horvát, genijalni direktor fotografije Michael Seresin, ali i utjecajni predstavnici filmske industrije, programski direktor i zamjenik generalnog delegata na Filmskom festivalu u Cannesu Christian Jeune, producent Philippe Bober, producentica Emilie Georges, predsjednica Međunarodnog udruženja casting direktora Timka Grin te agentica za talente Jessica Kovacevic, filmske su razgovore vodili s glumicama i glumcima: Erom Balaj, Milicom Janevski, Saškom Kočevim, Anušom Kodelja, Lidijom Kordić, Borisom Lerom, Goranom Markovićem i Anitom Ognjanović, redateljicama i redateljima Ivanom Bakračem, Blertom Basholli, Dinom Duma, Uršom Menart i Vladimirom Tagićem, te snimateljicama Milicom Drakulić, Dubravkom Kurobasa i Majom Radošević.

"Pohvalio bih cijelu ekipu Slano Film Days koja je ovaj koncept realizirala na najljepši mogući način. Zadovoljstvo festivalskih gostiju i sudionika, ali i stanovnika i posjetitelja Slanog najbolji je pokazatelj da smo na pravom putu i da smo ovo divno mjesto već uspostavili kao novi centar susreta filmskih autora i ljubitelja filma", izjavio je Mirsad Purivatra, direktor Slano Film Days.

Filmski autori svjetske reputacije, napustili su Slano, kako su i sami istaknuli, nadahnuti i osvježeni energijom mladih talentiranih umjetnika koji čine budućnost svjetske kinematografije.

Slano Film Days je završio uspostavljanjem suradnje sa Zakladom UNIQA SEE FUTURE kojoj je ovo prva veća suradnja na području kulture, u partnerstvu sa Sarajevo Film Festivalom, Slano Film Days i filmskim centrima u regiji, koja će pružiti podršku mladim filmskim autoricama u realizaciji projekata usmjerenih na osnaživanje društveno angažiranih tema. Naime, ulaganje u mlade talente u samoj je srži Zaklade UNIQA SEE FUTURE, osnovane s ciljem pružanja podrške mladim ljudima koji se svojim sposobnostima i talentima ističu u sportu, kulturi i održivosti.

"Podržavajući mlade talente, kao nositelje promjena i s potencijalom transformacije lokalnih zajednica, UNIQA nastoji biti katalizator pozitivnih društvenih promjena i ima za cilj pružiti mladima resurse i prilike da usavrše svoje talente i ostvare svoj puni potencijal. Uvjereni smo da ćemo zajedničkim snagama, uz kompetentne ljude iz svijeta umjetnosti i kulture, pružiti snažnu podršku i poticaj mladim autoricama za buduće uspješne filmske produkcije na koje ćemo svi u regiji biti ponosni", izjavio je Adel Bahtanović, predsjednik UNIQA SEE regije.

Partner Slano Film Days je Sarajevo Film Festival, koji je u okviru Slano Film Days organizirao CineLink radionice s ciljem razvijanja novih filmskih projekata.

1/3 >> Pogledaj i ovo +0 Clubzone Srpski izvođači Voyage i Nucci za Šibenik spremaju spektakularnu zabavu, na velikoj pozornici izvest će brojne hitove!

1/9 >> Pogledaj i ovo +5 Celebrity Zvijezda filma ''Bilježnica'' boluje od iste bolesti kao i lik kojeg je utjelovila u ovom romantičnom hitu

 

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

na instagramu POSJETI NAS