premijera

"Skriveni Vanka - na tragu jedne opsesije" povezuje skrivena blaga fundusa muzeja Grada Zagreba, Korčule, Pittsburgha i Pennsylvanije!

Sa snimanja u Brooklynu PR 1/3 >> Pogledaj i ovo +0 Galerija

Premijera filma "Skriveni Vanka - na tragu jedne opsesije" redatelja Branka Ivande bit će održana 22. rujna u Zagrebu.

Dokumentarni film "Skriveni Vanka - na tragu jedne opsesije", redatelja Branka Ivande uz priču povjesničarke umjetnosti Nevenke Posavec Komarica, povezuje skrivena blaga fundusa muzeja Grada Zagreba, Korčule, Pittsburgha i Pennsylvanije; filmskim jezikom oživljava zanimljive legende i priče zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti i iz života nekih europskih plemićkih obitelji vezanih za Zagreb i Hrvatsku.

Autori filma ovim putem sve pozivaju na suradnju i pomoć u razjašnjavanju tajne ovog slikara čije su freske u crkvi Sv. Nikole u Pittsburghu zaštićeni spomenik američke kulture.

Kakav je osjećaj naći se okružen sitnicama među kojima je jedan umjetnik stvarao? Kakav je osjećaj prepoznati atmosferu ateljea s neke od njegovih slika? Kakav je osjećaj sjetiti se da na jednoj slici, naslikanoj u Pennsylvaniji, zagorski seljak u svome štaglju, ispod jedne daske skriva svoje blago i osjetiti tu istu dasku pod vlastitim nogama?

Kako je otkriti skriveno blago umjetnika koji je naslikao jednu od najljepših fresaka u Americi, u crkvi sv. Nikole i to predati obitelji, dugo nakon njegove smrti? Što Vanka piše svojoj prijateljici u nikad dešifriranim pismima?

Odgovore na ova pitanja saznajte na premijeri filma koja će se održati u Zagrebu  22.rujna u 20 sati u dvorani Jure Petričevića, Matice hrvatske, Ulica Matice hrvatske 2 / Strossmayerov trg 4.

1/30 >> Pogledaj i ovo +26 Celebrity Nives Celzijus i Ivana Mišerić objavile video u kojem se nježno ljube, baš su se prepustile jedna drugoj!

1/11 >> Pogledaj i ovo +7 Celebrity Atraktivna Splićanka počastila prizorom kakvim se od nje nitko nije nadao, no čini se da je zbog toga kasnije požalila

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

na instagramu POSJETI NAS