prava ikona!

Promijenila je svijet mode prije više od 50 godina, a legendarnu manekenku rijetki bi danas prepoznali

showbuzz DNEVNIK.hr

Twiggy je bila pojam mršavosti dugi niz godina te je promijenila svijet mode, a ova legendarna manekenka okušala se u glumi i kao modna dizajnerica.

Britanska kulturna ikona Twiggy obilježila je čitav smjer mode još 60-ih godina prošlog stoljeća, a ljepotica pravog imena Lesley Lawson ovih dana slavi 72. rođendan.

Zahvaljujući svom mršavom tijelu, velikim očima i androgenoj frizuri, Twiggy je ostavila neizbrisiv trag u povijesti modne industrije. Krasila je naslovnice brojnih časopisa, a djevojkama diljem svijeta je bila uzor. Još danas je njezino umjetničko ime sinonim za mršavost, a Twiggy je svojedobno pomela sve pred sobom. Proglasili su je "facom godine" 1966. te je ušla u finale izbora za ženu godine u Velikoj Britaniji.

Twiggy je odrasla u gradiću Neasden, koji je danas predgrađe Londona. Od rane dobi ju je majka učila šivati, a još kao djevojčica imala je istančani modni stil kojeg je sama krojila. Na modnim pistama pojavila se sa samo 16 godina, a ušla je u povijest kao jedna od prvih međunarodnih supermodela.

Do 1967. godine nosila je revije u Francuskoj, Japanu i SAD-u, a pojavila se i na naslovnicama časopisa Vogue i Tatler. Nakon četiri godine manekenske karijere, odlučila se umiroviti, a u to je vrijeme imala tek 20 godina. "Ne možeš biti vješalica za odjeću čitav svoj život", govorila je onda. Iako je bila i TV lice te se bavila glazbom, priznala je kako je svjesna činjenice da će ju svijet uvijek pamtiti kao manekenku.

Nakon modnih pista osvojila je i svijet glume, a zahvaljujući filmu "The Boy Friend" iz 1971. dobila je dva Zlatna globusa. Godine 1983. debitirala je na Broadwayju, a kasnije je vodila i svoje dvije serije.

Okušala se i kao modna dizajnerica, a kreirala je nekoliko linija odjeće i modnih dodataka u suradnji s brendom Marks & Spencer.

Twiggy je pred oltar stala 1977. godine i to s američkim glumcem Michaelom Whitneyjem. Njihova kći Carly rođena je godinu kasnije, a par je bio u braku sve do njegove smrti 1983. godine. Michael je preminuo od posljedica srčanog udara, a Twiggy si je godinu dana nakon njegove smrti dala drugu šansu za ljubav. Leigha Lawsona upoznala je 1984., a par je skupa radio i na filmu "Madame Sousatzka" te su se vjenčali u New Yorku. Lawson je posvojio njezinu kćer, koja je uzela i njegovo prezime. Par je i dalje u sretnom braku, a danas žive u Londonu.

Jedna od najpopularnjih manekenki na svijetu dobila je prije nekoliko godina i titulu dame, a priznanje joj je dodijelila britanska kraljica Elizabeta u Buckinghamskoj palači.

1/4 >> Pogledaj i ovo +0 Celebrity Zdravko Čolić iznenadio sve priznanjem da je ljubovao s članicom nekad najpopularnije grupe na svijetu

1/6 >> Pogledaj i ovo +2 Celebrity Bilo je jasno da ne nosi grudnjak čim je rastvorila sako, prozirna košulja odmah je postala hit materijal za paparazze

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

na instagramu POSJETI NAS