Tko je on zapravo?

Samozatajni princ odrastao je u sjeni svog brata, sve dok njegov miran život nije uzdrmala velika tragedija

Princ Richard, vojvoda od Gloucestera Profimedia 1/23 >> Pogledaj i ovo +12 Galerija

Prvi rođak pokojne kraljice Elizabete II. i jedan od najradišnijih članova kraljevske obitelji princ Richard, vojvoda od Gloucestera, nedavno je proslavio 80. rođendan.

Princ Richard, vojvoda od Gloucestera, prije nekoliko dana je proslavio svoj 80. rođendan, a tim povodom dobio je čestitke i od službenih profila na društvenim mrežama britanske kraljevske obitelji.

Samozatajni princ, prvi rođak pokojne kraljice Elizabete II., ujedno je obilježio i pola stoljeća obavljanja dužnosti u kojima se nije trebao niti naći.

Rođen 1944., usred Drugog svjetskog rata, princ Richard je drugo dijete princa Henryja i njegove supruge Alice te je bio peti u nasljednom nizu za britansku krunu. Isprva nije trebao naslijediti vojvodstvo Gloucester, već je to trebao biti njegov stariji brat William.

Odrastajući u sjeni svog popularnog i šarmantnog brata, Richard se posvetio studiju arhitekture na sveučilištu Cambrigde, pretpostavljajući kako neće preuzeti kraljevske dužnosti. Upravo je tijekom studija upoznao Dankinju Birgitte van Deurs s kojom se oženio u srpnju 1972. godine, preselio u Camden.

Sve se promijenilo kobnog 28. kolovoza 1972., kada je njegov brat William poginuo u avionskoj nesreći dok se natjecao u utrci letjelicama. Poslije preranog odlaska brata, Richard je postao nasljednik vojvodstva Gloucester, zbog čega je ostavio posao u arhitektonskom uredu Hunt Thompson Associates i miran život s Brigitte te preuzeo kraljevske dužnosti.

"Jedan dio mene je arhitekt, jedan je sada farmer i jedan je kraljevski princ, zbilja u tom redoslijedu. To što ispunjavam sva tri uvjeta predstavlja određene granice, ali nadam se da ih ispunjavam sve zajedno", izjavio je princ Richard, vojvoda od Gloucestera jednom prilikom.

Poslije smrti oca 1974., princ Richard i Brigitte su se preselili u jedan od stanova u sklopu palače Kensington u kojoj su odgojili troje djece.

U ovih pola stoljeća, postao je povezan s više od 150 organizacija, od čega jedan dio je povezan s njegovom prvom ljubavi - arhitekturom.

Predstavljao je britansku krunu na više međunarodnih događanja, sudjelovao u događanjima pod organizacijom kraljevske obitelji i u vitalnim godinama ne pokazuje znakove posustajanja.

Jednom prilikom je izjavio: "Nikad ne možete odbiti svoje naslijeđe. Imam posao kojeg radim. Mogu raditi najbolje što mogu."

1/28 >> Pogledaj i ovo +24 Celebrity Hoće li se William i Harry ikada pomiriti? Evo što kaže kraljevski stručnjak nakon što su se nedavno susreli!

1/30 >> Pogledaj i ovo +26 Celebrity Majin Bloom u novim izazovima, pjevačica je fotografijom pokazala što je preslatki mališan jedva dočekao!

Povezana vijest Celebrity Hoće li se William i Harry ikada pomiriti? Evo što kaže kraljevski stručnjak nakon što su se nedavno susreli!

Povezana vijest Celebrity Princ Harry nakon dvije godine izbivanja dobio je samo 30 minuta za razgovor s ocem Charlesom, a razlog je potpuno logičan

Povezana vijest Preporuke Film s Clooneyem i Pittom vrijedan čak 200 milijuna dolara, kritičari su dočekali na nož: "Uvredljivo za gledanje"

Povezana vijest Celebrity Severina u očaravajućoj zlatnoj haljini hrvatskog dizajnera nikoga nije ostavila ravnodušnim: "Ti si naš blistavi dijamant..."

Povezana vijest Celebrity Majin Bloom u novim izazovima, pjevačica je fotografijom pokazala što je preslatki mališan jedva dočekao!

 

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

na instagramu POSJETI NAS