Pretužno

Bio je na 12 operacija koje su mu spasile život i na najtežu borbu je potrošio milijune, a na kraju je spao na krađu lijekova po tuđim kućama

Matthew Perry Profimedia 1/11 >> Pogledaj i ovo +0 Galerija

Matthew Perry se godinama borio s ovisnošću o alkoholu i drogama o čemu je i sam javno govorio.

Matthew Perry bio je na desetak operacija koje su mu spasile život, 15 puta je odlazio u klinike za odvikavanje i potrošio 9 milijuna dolara pokušavajući se očistiti dok se borio s drogama i alkoholom, o čemu je i sam u više navrata javno govorio.

Zvijezda kultnih "Prijatelja" preminula je u dobi od 54 godine nakon što se utopio u svom jacuzziju kod kuće i doživio srčani zastoj, a na mjestu događaja nisu pronađeni lijekovi i nije bilo naznaka da je bilo što konzumirao, prenio je Daily Mail.

Perry je prethodno opisao svoju bitku s ovisnošću o drogama i alkoholu u autobiografiji "Friends, Lovers, And The Big Terrible Thing" koju je objavio u studenom prošle godine.

Tako je otkrio da je 2019. godine za dlaku izbjegao smrt nakon što mu je debelo crijevo puklo zbog prekomjerne upotrebe opioida.
Opisao je trenutak kada su njegovi najmiliji trčali u bolnicu u Los Angelesu gdje im je rečeno da tada 49-godišnjak ima samo dva posto šanse da preživi noć i bio je u komi dva tjedna.

Samo dvije godine kasnije doživio je još jedan susret sa smrću u ustanovi za rehabilitaciju u Švicarskoj. Liječnici su mu dali sedativ koji je stupio u interakciju s opioidima u njegovom opustošenom tijelu uzrokujući prestanak rada srca. Tada su ga uspjeli reanimirati, ali su mu pritom slomili osam rebara, zbog čega je morao odustati od uloge uz Meryl Streep u filmu "Ne gledaj gore", što mu je slomilo srce.

Sve ove priče bile su daleko od njegove uloge lukavog i beznadno romantičnog Chandlera Binga u "Prijateljima", koja mu je donosila zaradu od oko milijun dolara po epizodi, što ga je učinilo jednim od najbolje plaćenih glumaca na svijetu. Ali za Perryja je slava imala iznimno visoku cijenu, puno više od 9 milijuna dolara koje je potrošio tijekom borbe s ovisnošću.

Procjenjuje se da je oko šest tisuća puta bio na sastancima anonimnih alkoholičara, 15 puta je na rehabilitaciji i podvrgnut je 12 operacija koje su mu spasile život.

U jednom su trenutku njegove su desni bile toliko uništene zbog razuzdanog načina života da su mu gornji prednji zubi ispali pa ih je zubaru nosio u plastičnoj vrećici.

Inzistirao je na tvrdnjama da se na setu Prijatelja nikada nije pojavio dok je bio drogiran ili pijan, ali je priznao da njegov fizički izgled na ekranu ukazuje na to koju je supstancu koristio u to vrijeme, ali mnogo puta je došao mamuran.

Jednom prilikom tijekom snimanja scene u kultnom kafiću Central Perk, zaspao je na poznatom narančastom kauču pa ga je Matt LeBlanc, koji je glumio Joeyja, morao gurnuti da se probudi da izgovori svoju rečenicu. Drugom prilikom, Jennifer Aniston došla je do njegove prikolice i prozvala ga da pije, rekavši mu na lijep način da ga to mogu namirisati.

Matthew je svoje probleme povezivao s djetinjstvom i odlaskom njegova oca Josha Perryja dok je još bio beba. Alkohol je počeo konzumirati kada je imao samo 14 godina, a do proslave 21. rođendana već je pokazivao znakove da je to izmaklo kontroli.
Preselio se tada u Los Angeles kako bi ostvario svoj san iz djetinjstva da postane zvijezda, pojavio se u nekoliko televizijskih emisija prije nego što je uspješno prošao audiciju za "Prijatelje".

Ogroman uspjeh serije za šest dotad relativno nepoznatih glumaca značili su kraj njihova privatnog života, a Matthew je počeo sve više piti, postao je ovisan o Vicodinu, lijeku protiv bolova koji je uzeo nakon nesreće na jet-skiju ubrzo nakon što se pridružio seriji. Maksimalna dnevna doza je bila osam tableta, ali do kraja treće sezone "Prijatelja" gutao ih je oko 55 dnevno. Potraga za još više tableta za njega je postala posao s punim radnim vremenom - obavljao je pozive, odlazio kod liječnika, lažirao migrene, pronalazio medicinske sestre koje su dale što je tražio od njih.

"Nisam to radio da bih se osjećao napušeno ili dobro. Svakako nisam bio partijaner. Samo sam htio sjesti na kauč, uzeti pet Vicodina i gledati film. To je za mene bio raj. Više nije", izjavio je svojevremeno.

U jednom periodu je pao tako nisko da je odlazio na takozvane otvorene dane koje održavaju američki agenti za nekretnine kako bi predstavili nekretnine zainteresiranim kupcima, a samo kako bi mogao ukrasti tablete iz ormarića s lijekovima.

1995. njegova bivša djevojka s kojom je još uvijek bio prijatelj inzistirala je da ode liječniku zbog svoje ovisnosti i to je dovelo do prvog od mnogih boravaka na rehabilitaciji. Ali čak i dok je odlazio, znao je da će ponovno početi piti pa je znalo proći samo devet tjedana prije nego što je ponovno popio cijelu bocu pića sam.

"Ovisnost se budi prije tebe i želi te samog. Čim podignete ruku i kažete: 'Imam problem', alkohol se podsmjehne: 'Hoćeš li reći nešto o tome? Dobro, otići ću na neko vrijeme. Ali vratit ću se.' Nikad ne nestane zauvijek", pričao je Matthew.

Perry je svoj oporavak dijelom pripisao podršci koju je dobio od svojih nerazdvojnih kolega iz "Prijatelja", opisujući kako su svaki obrok jeli zajedno i igrali poker između scena.

"Imali su razumijevanja i bili su strpljivi. To je kao kod pingvina. Kad je jedan bolestan, drugi pingvini ga okružuju i podupiru dok taj pingvin ne bude mogao sam hodati. To je nešto što je glumačka postava učinila za mene", priznao je za magazin People.

Između snimanja, znao je sjesti na sobni bicikl postavljen iza scene i na zahtjev entuzijastičnih Jennifer Aniston i Courteney Cox klačio je kako bi pokušao natjerati svoj gladni mozak da zaboravi na sve, no od ovisnosti nije moglo pobjeći.

"Nisam znao kako prestati. Da je policija došla u moju kuću i rekla: 'Ako večeras piješ, odvest ćemo te u zatvor', počeo bih se pakirati. Nisam mogao prestati jer bolest i ovisnost napreduju. Tako da postaje sve gore i gore kako stariš", izjavio je.

Do ljeta 1996., kada je počeo snimati "Almost Heroes", komediju koju je režirao Christopher Guest, gotovo da uopće nije jeo - činilo se da mu pun želudac stoji na putu da se drogira. Rekao je i da je redovito povraćao te da je kraj zahoda držao dva ručnika, jedan za brisanje usta, drugi za brisanje suza.

Objasnio je i da je uvijek povlačio crtu kada je u pitanju uzimanje heroina, pogotovo nakon što je njegov dragi kolega Chris Farley, umro od predoziranja u dobi od 33 godine 1997.

Iako je imao razne filmske i TV uloge nakon posljednje sezone Prijatelja emitirane u svibnju 2004. godine, njegova uloga Chandlera Binga je ona s kojom će ga uvijek poistovjećivati, možda zato što imaju toliko toga zajedničkog.

"Bio sam Chandler", napisao je u svojoj knjizi, objašnjavajući da i on i njegov najpoznatiji lik koriste humor kako bi kompenzirali svoju nesigurnost, a također dijele tjeskobu u vezi i samosabotirajuće ponašanje. Razlika je, kako je istaknuo LA Times, u tome što je Chandler pronašao sreću oženivši Monicu i usvojivši njihove blizanke.

Perry je, nasuprot tome, opisao koliko duboko žali zbog toga što ga je zlouporaba droga i alkohola koštala veza. Nakon kratkotrajnih romansa s glumicama, uključujući zvijezdu Vriska Neve Campbell, Heather Graham iz Mamurluka i Yasmine Bleeth, koja je glumila u Baywatchu, činilo se da je konačno pronašao sreću kada je u studenom 2020. zaprosio književnu agenticu Molly Hurwitz, njegovu djevojka s kojom je bio dvije godine.

Međutim, veza su prekinuli sedam mjeseci kasnije, a Mollyn blizak prijatelj je američkom časopisu In Touch rekao: "Nekome ne možeš pomoći samo tako. Nalazi se na stvarno mračnom mjestu i prijatelji se boje da mu se bolest ponovno javila".

1/14 >> Pogledaj i ovo +10 Celebrity Posljednja objava Matthewa Perryja na Instagramu ledi krv u žilama, podijelio je to samo šest dana prije smrti

1/6 >> Pogledaj i ovo +2 Zanimljivosti Desetljećima je lagala koliko stvarno ima godina, a razlog tome je pomalo bizaran: "Konačno sam spremna otkriti ovu tajnu!"

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

na instagramu POSJETI NAS