smrt obavijena velom tajne

Misteriozna nesreća prekinula je život jedne od najpoznatijih TV voditeljica kojoj su predviđali još uspješniju karijeru

Jessica Savitch Youtube 1/1 >> Pogledaj i ovo +0 Galerija

Jessica Savitch bila je jedna od najpoznatijih televizijskih voditeljica britka jezika, ali njezinu uspješnu karijeru naglo je prekinula prometna nesreća, njezina smrt mnogima je i danas pravi misterij.

 

Prije četrdeset godina Amerika je bila potpuno potresena čudnim ponašanjem u eteru i kasnijom tragičnom smrću jedne od najpoznatijih voditeljica u povijesti.

 
Emisija NBC Newsa koju je vodila Jessica Savitch 3. listopada 1983. izazvala je sumnje da je četverostruka dobitnica nagrade Emmy bila u eteru pod utjecajem kokaina.


Samo 20 dana kasnije Savitch se utopila nakon što je automobil koji je vozio ljubavnik, potpredsjednik New York Posta Martin Fischbein, sletio u kanal. Čini se da je smrt bila nesretan slučaj - iako je New York Post kasnije tvrdio da je možda ubijena zbog istraživanja talijanskog bankarskog skandala.


Dvaput udata Savitch, koja je bila bez djece i navodno patila od ozbiljne ovisnosti o drogama, imala je samo 36 godina.


Četrdeseta obljetnica šokantnih događaja potaknula je novu raspravu na internetu o Savitchinu teškom životu i šokantnoj smrti.


Godine 1988., pet godina nakon Savitchine smrti, sjajna biografija Gwende Blair pod nazivom "Almost Golden" tvrdila je da je Savitch bila nestabilna i jadna te je očajno željela postići slavu.


Još jedna knjiga o Savitch, "Zlatna djevojka", tvrdi da je ova voditeljica godišnje ušmrkala 315 tisuća dolara.

 

 

Autorica Alanna Nash napisala je: "U to je vrijeme bila toliko paranoična da ponekad nije htjela ići na posao. Ali to je bio netko tko je imao više od problema s drogom. Imala je ozbiljan poremećaj osobnosti. Neposredno prije smrti bila je u užasnom fizičkom stanju. Imala je malo kilograma, kosa i nokti bili su joj neuredni, imala je čireve od lijekova i ruke su joj se tresle."


I upravo je ta navodna ovisnost o drogama pokrenula Savitchin najozloglašeniji trenutak, samo nekoliko tjedana prije njezine šokantne smrti.


Dana 3. listopada 1983., tijekom NBC Newsa, Savitch je u eteru govorila nepovezano i opjevavala ono što je govorila dok je raspravljala o tadašnjem predsjedniku Ronaldu Reaganu i zakonima o pištolju. Kasnije u vijestima govor joj se unormalio, a ona je za svoje poteškoće okrivila kvar telepromptera. Njezin tadašnji agent ponudio je još jednu izliku, tvrdeći da Savitch osjeća učinke lijekova protiv bolova koje je uzimala jer je morala proći rekonstruktivnu operaciju lica nakon nesreće na brodu.

 

 

Ali glasine o zlouporabi droga su se nastavile, a biografkinja Gwenda Blair tvrdila je da je incident zapravo okončao Savitchinu karijeru, samo godinu dana nakon što je proglašena najseksipilnijom američkom čitateljicom vijesti.


Dopisnica NBC-a Linda Ellerbee rekla je da je zamolila medij da intervenira: "Morate nešto učiniti. Ova žena je u nevolji."


Ellerbee je rekla da je potpredsjednik NBC-a odgovorio: "Bojimo se učiniti bilo što. Bojimo se da će se ubiti."

 

 

A ta smrt došla je prije nego što je itko očekivao.
Savitch i Fischbein, s kojim je novinarka hodala dva tjedna, uživali su u večeri u restoranu Chez Odette u New Hopeu u Pennsylvaniji.


Poslije večere vozili su preko zemljanog i šljunčanog područja i prošli pored dva znaka upozorenja, a Fischbein je krivo skrenuo i iznenada sletio s ceste. Automobil je pao u kanal Delaware 3 metra i na dno se dočekao na krovu. Bilo je znakova da je par pokušao srušiti vrata kako bi pobjegao iz vozila koje je tonulo. Stražnji prozor bio je razbijen, ali oni nisu uspjeli.


Obdukcija je pokazala da su i Savitch i Fishbein umrli od gušenja uslijed utapanja. Nikakvi lijekovi nisu bili prisutni u njihovim tijelima, oboje su te večeri popili samo malu čašu vina.


Walter Everett, šef policije New Hope, rekao je tada: "Padala je kiša, vrijeme je bilo loše. Vidljivost je bila vrlo loša."


Zlokobniju verziju događaja ponudio je njujorški privatni istražitelj William Callahan, koji je sugerirao da je Savitch ubijena.


Tvrdio je da je njezina istraga o smrti talijanskog bankara Roberta Calvija dovela njezin život u opasnost.


Callahan kaže da je Calvi ubijen nakon što je njegova banka sa sjedištem u Milanu bila dužna 250 milijuna dolara te sugerira da je Savitch privukla pozornost ubojice kopanjem po njegovu životu.

Lokalni mrtvozornik odbacio je priču i rekao da nije čuo takvu teoriju o Savitchinoj smrti.


A u godinama koje su prethodile njezinoj smrti, voditeljicu su progonile osobne tragedije.


Od prvog supruga Mela Korna razvela se nakon samo 11 mjeseci braka, navodno nakon što je on doznao za njezin problem s drogom, a potom se vrlo brzo ponovno udala za ginekologa dr. Donalda Paynea. Nakon pet mjeseci braka pronašla ga je obješenog u njihovoj gradskoj kući u Washingtonu DC.


Savitch, rođena 1947. u Wilmingtonu, Delaware, kaže da je imala veliki interes za gledanje vijesti sa svojim ocem već sa sedam godina. Njezin prvi posao u novinarstvu bio je dok je još pohađala srednju školu i bila je čitačica vijesti i DJ pod imenom honeybee na radijskoj postaji WOND u Pleasantvilleu, New Jersey.


Zatim je prešla na studij komunikacija na Ithaca College i diplomirala 1968. Imala je hrpu poslova nakon završetka fakulteta, kao istraživačica za radio CBS, reporterka na KHOU-TV u Houstonu, a zatim voditeljica za KYW-TV u Philadelphiji.


Godine 1977. dobila je posao na NBC-u kao dopisnica iz Kongresa. Bila je u ovom mediju do svoje smrti šest godina kasnije.


Bila je hvaljena tijekom svoje televizijske karijere, a njezin KYW producent Cliff Abromats jednom je rekao: "Ona je bila jako snalažljiva. Mogla je brzo razmišljati i postavljati prava pitanja, a imala je i sposobnost koja mnogima nedostaje da zapravo sasluša odgovor. Jessici nikad ne bi promaklo kad bi netko rekao nešto neočekivano."


Međutim, još uspješniju novinarsku karijeru nije doživjela.

 

1/29 >> Pogledaj i ovo +25 Celebrity Ana Rucner objavila rijetku fotografiju sa 17-godišnjim sinom koji je kopija svoga oca Vlade Kalembera!

1/35 >> Pogledaj i ovo +31 Celebrity Petar Grašo na vjenčanje NBA zvijezde došao bez supruge Hane, snimke s društvenih mreža razotkrile su i što je tamo radio

 

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

na instagramu POSJETI NAS