čestitamo!

Nevjerojatne vijesti iz Cannesa: Hrvatski film "Čovjek koji nije mogao šutjeti" osvojio Zlatnu palmu!

1/12 >> Pogledaji ovu galeriju Scena iz filma Čovjek koji nije mogao šutjeti Ekipa filma Čovjek koji nije mogao šutjeti u Cannesu Ekipa filma Čovjek koji nije mogao šutjeti u Cannesu Ekipa filma Čovjek koji nije mogao šutjeti u Cannesu Ekipa filma Čovjek koji nije mogao šutjeti u Cannesu Ekipa filma Čovjek koji nije mogao šutjeti u Cannesu Ekipa filma Čovjek koji nije mogao šutjeti u Cannesu Ekipa filma Čovjek koji nije mogao šutjeti u Cannesu Ekipa filma Čovjek koji nije mogao šutjeti u Cannesu Ekipa filma Čovjek koji nije mogao šutjeti u Cannesu +1 Ekipa filma Čovjek koji nije mogao šutjeti u Cannesu Galerija

Film "Čovjek koji nije mogao šutjeti" bio je drugi hrvatski film od osamostaljenja koji je sudjelovao u glavnom natjecateljskom programu na Filmskom festivalu u Cannesu.

Hrvatski kratki film "Čovjek koji nije mogao šutjeti", redatelja i scenarista Nebojše Slijepčevića i producenata Katarine Prpić i Danijela Peka osvojio Zlatnu palmu za najbolji kratkometražni film na Filmskom festivalu u Cannesu.

Nagradu je na svečanoj dodjeli u Cannesu preuzeo Nebojša Slijepčević te je tom prilikom zahvalio cijeloj ekipi svog filma.

Film "Čovjek koji nije mogao šutjeti" drugi je hrvatski film od osamostaljenja koji se na Filmskom festivalu u Cannesu prikazuje u glavnom natjecateljskom programu, odnosno u konkurenciji za Zlatnu palmu za najbolji kratkometražni film (Short Film Competition). Prije njega, jedini je bio Ciao mama Gorana Odvorčića (Propeler Film) 2009. godine. Film je u kratkometražnu konkurenciju uvršten među više od 4200 prijava.

Prije nego što je film osvojio Zlatnu palmu, za Dnevnik Nove TV izjave su dali glavni glumac Goran Bogdan i redatelj Nebojša Slijepčević.

"Dolazak u Cannes je stvarno nešto veliko, stvarno za nas sve filmske radnike ovo je vrh piramide filma, ovo je vrh svijeta filma. Baš kad kažem svijeta, ne mislim na Hollywood nego baš svijet. Sve ovdje podsjeća me na one prve korake kad sam se odlučio da se bavim ovim. Ovo je kruna svega", rekao je Bogdan.

"Bilo bi lijepo da je ovo pravilo, a ne iznimka. Nažalost naši filmovi su jako rijetko u Cannesu pa onda to izgleda kao ovako nekakav kamenčić u moru. Ja se nadam da nećemo sad čekat opet 15 godina da se to ponovi", izjavio je redatelj.
 

Svjetska premijera filma održana je u petak u dvorani kazališta Claude Debussy Filmskog festivala u Cannesu.

Svečanoj premijeri prisustvovali su redatelj i scenarist Nejbojša Slijepčević, producenti Katarina Prpić i Danijel Pek (Antitalent), koproducentica Katya Trichkova, uz pridruženu producenticu Kristinu Samsarovu (Contrast Films, Bugarska), koproducentica Noëlle Lévénez (Les Films Norfolk, Francuska) i koproducent Boštjan Virc, uz Natašu Vugrinec (Studio Virc, Slovenija), te glumci Goran Bogdan, Alexis Manenti, Dragan Mićanović, Silvio Mumelaš i montažer Tomislav Stojanović, direktor fotografije Gregor Božič, oblikovatelj zvuka Ivan Andreev te predstavnici Hrvatskog audiovizualnog centra na čelu s ravnateljem Chrisom Marcichem. 

Film govori o istinitom događaju i herojskom djelu jednog pojedinca sredinom 1990-ih kada su u Štrpcima u Bosni i Hercegovini naoružane srpske paravojne snaga zaustavile vlak s 500 putnika na relaciji Beograd-Bar te počinile ratni zločin pogubivši 19 muslimana. Tom činu suprotstavio se samo Kaštelanin Tomo Buzov, umirovljeni časnik Jugoslavenske narodne armije.

Scenarij za film, osnovan na istinitom događaju, napisao je redatelj Nebojša Slijepčević. Uloge u filmu nose Goran Bogdan, Alexis Manenti, Dragan Mićanović, Silvio Mumelaš, Lara Nekić, Priska Ugrina, Dušan Gojić, Nebojša Pop Tasić, Mijo Pavelko, Martin Kuhar, Jakov Zovko i Robert Ugrina.

"Čovjek koji nije mogao šutjeti" realiziran je pod okriljem kuće Antitalent. Koproducentice su Katya Trichkova (Contrast Films, Bugarska) i Noëlle Lévénez (Les Films Norfolk, Francuska), a koproducent Boštjan Virc (Studio Virc, Slovenija).

Film je nastao uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra. Prodajni zastupnik filma je francuski Manifest.

U službenom natjecanju kratkometražnog filma ove se godine natjecalo 11 naslova, a jedan od članova žirija kratkometražne konkurencije bio je i Vladimir Perišić čiji je dugometražni igrani film Lost Country, koji je realiziran u koprodukciji s Hrvatskom (Ankica Jurić Tilić, Kinorama), 2023. godine prikazan u sklopu paralelnog programa Tjedan kritike (Semaine de la Critique).

1/30 >> Pogledaji ovu galeriju Kate Middleton Kate Middleton Kate Middleton - 1 Kate Middleton u zelenoj haljini - 3 +25 Kate Middleton i princ William - 1 Celebrity Procurile zabrinjavajuće informacije o povratku Kate Middleton u javnost, ovo nitko nije želio čuti!

1/36 >> Pogledaji ovu galeriju Eva Longoria Eva Longoria Eva Longoria Eva Longoria +31 Eva Longoria Celebrity Rizična haljina iznevjerila ju je u najgorem mogućem trenutku, paparazzi su samo čekali da pokaže više nego što je htjela!

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene