Ženska snaga

Ovo su glumice koje su osvojile Oscara već prvim nastupom u filmskoj industriji

Barbra Streisand (Foto: Profimedia) Barbra Streisand (Foto: Profimedia) Profimedia 1/2 >> Pogledaji ovu galeriju Barbra Streisand (Foto: Profimedia) +0 Glumica Lupita Nyong\'o (Foto: Getty Images) Galerija

Hollywood je za sve koji rade u filmskoj industriji ostvarenje snova, a ovih pet djevojaka već je prvim "izletom" zaradilo Oscare.

Stotine glumaca, pisaca i režisera diljem svijeta sanjaju o velikom postignuću u Hollywoodu, a prva priznata uloga, scenarij ili režija svima njima znači puno. Nekolicina njih uspjela se probiti već s prvom ulogom u Hollywoodu, dobili su zapažene kritike, a neki od njih čak su osvojili i Oscara. Evo o kome se radi…

Lupita Nyong'o

Lupita Nyong'o nije bila potpuno novo lice u svijetu filma kada se pojavila u filmu Stevea McQueena "12 godina ropstva", ali radi se o njezinu prvom filmu ispred kamera. Glumica je 2009. godine radila kao producentica, montažerka i asistentica režije, a četiri godine kasnije oduševila je svijet ulogom u Oscarom nagrađenom filmu. Osim Oscara, Lupita je za ulogu u "12 godina ropstva" osvojila više od 50 nagrada i priznanja diljem svijeta. Za razliku od prijašnjih "ukletih" kolega koji su nakon prvog Oscara promijenili smjer u karijeri ili potpuno nestali sa scene, Lupita je pažljivo birala sljedeće uloge, a jedna od njih bila je i u serijalu Star Wars.

Anna Paquin

Davno prije svoje poznate uloge u seriji "True Blood" Anna Paquin debitirala je u filmu "Piano" 1993. godine. Pobijedila je čak 5000 curica, uključujući i svoju sestru, tijekom audicije za tu ulogu. Prije toga glumila je samo u školskim predstavama, no uspjela je oduševiti sve na audiciji. Paquin je imala tek 11 godina kada je osvojila Oscara za najbolju sporednu žensku ulogu 1994. godine za film "Piano". Holly Hunter iste je godine osvojila Oscara za najbolju glavnu žensku ulogu, a glumila je Anninu majku u istom filmu.

Barbra Streisand

Američka glumica, pjevačica i redateljica Barbra Streisand u filmu "Funny Girl" imala je debitantsku ulogu, za koju je odmah osvojila i nagradu Oscar, prvi od dva Oscara koje ima za najbolju žensku ulogu. Za film iz 1968. godine osvojila je brojna priznanja, a radi se o glumici koja u svojoj kolekciji nagrada osim Oscara ima nagrade Grammy, Emmy i Tony.

Jennifer Hudson

Natjecateljica "Američkog idola" Jennifer Hudson iz showa je ispala 2004. godine, no vratila se snažnija nego ikada. Dobila je ulogu Effie White u filmskoj adaptaciji "Dreamgirls" čak prije nego što je potpisala diskografski ugovor, a uloga joj je 2007. godine donijela Oscara za najbolju sporednu žensku ulogu. Ujedno je postala i treća Afričko-američka glumica koja je to postigla, a godinu dana kasnije kući je odnijela i svoju prvu nagradu Grammy.

Diablo Cody

Brook Busey-Maurio u Hollywoodu je poznata po pseudonimu Diablo Cody, a svoj prvi scenarij mjesecima je pisala u jednom Starbucksu u Minnesoti. Radi se o scenariju za sada već kultni film "Juno", za koji je 2007. godine osvojila Oscara za najbolji originalni scenarij.

1/5 >> Pogledaji ovu galeriju Ilustracija (Foto: AFP) Joker (Foto: IMDB) Joker (Foto: IMDB) Joker (Foto: IMDB) +0 Joker (Foto: IMDB) Celebrity Joker predvodi listu nominiranih za Oscare, pogledajte ostala imena koja će se boriti za prestižnu filmsku nagradu!

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene