Blagodati kraljevskog života

Povlastice koje donosi kruna: Charlesu više ne treba vozačka dozvola, slavit će dva rođendana i postati vlasnik labudova i dupina

Kralj Charles III. Kralj Charles III. Profimedia 1/17 >> Pogledaji ovu galeriju Kralj Charles III. - 1 Kralj Charles III. - 2 Kralj Charles III. - 3 Kralj Charles III. - 4 Kralj Charles III. - 5 Kralj Charles III. - 6 Kralj Charles III. - 7 Kraljica Elizabeta stavlja krunu sinu Charlesu Charles III. - 1 Charles III. - 2 +6 Charles III. stigao je u London Galerija

Kralj Charles III. s krunom je dobio i povlastice koje uključuju putovanja bez identifikacijskih isprava, dva rođendana godišnje, a stupit će i u posjed labudova i dupina na području Ujedinjenog Kraljevstva.

Novi kralj Charles III. neće trebati ni putovnicu ni vozačku dozvolu, ali će zato stupiti u posjed svih labudova i jesetra na području Ujedinjenog Kraljevstva, što je jedna od pomalo neobičnih povlastica koje uživa britanski suveren.

Pogledaj i ovo Kralj Charles III. - 1 Jedan od najvećih proroka Evo što je Nostradamus predvidio za kralja Charlesa u 2024. godini, je li moguć ovakav scenarij?

Bez vozačke dozvole

Kralj putuje bez identifikacijskih isprava. Za razliku od drugih članova kraljevske obitelji, njemu ne treba ni putovnica jer taj dokument se izdaje građanima u njegovo ime.

Iz istih razloga šef britanske države privilegiran je i u upravljanju vozilom i jedini je građanin te države koji ne posjeduje vozačku dozvolu.

Monarh ne glasa

Kralj nikada ne ubacuje svoj glasački listić na biralištima: on mora biti potpuno neutralan u politici. Ne može dakle ni glasati niti se kandidirati na izborima.

S druge strane monarh je taj koja otvara sazive parlamenta i potvrđuje premijera s kojim redovito razgovara.

Dvaput slavi rođendan

Majka novog kralja Elizabeta II. dvaput je na godinu gasila svjećice na svojoj rođendanskoj torti: prvi put na svoj rođendan 21. travnja u obiteljskom krugu, a drugi put na službenoj proslavi koja se tradicionalno održava drugu subotu u lipnju, što nije nimalo slučajno jer se pomicanjem proslave na gotovo početak ljeta nastojalo izbjeći nezgode nepredvidivih meteoroloških prilika u Britaniji.

Dvostruka rođendanska proslava nije ništa neuobičajeno u kraljevskoj obitelji: proslave se obično organiziraju u dan koji nije stvarni datum rođenja, posebice kada to nije ljeti, a takav je i slučaj novog kralja Karla III. koji je rođen 14. studenoga 1948.

Labudovi, dupini i jesetre

Kralj ne vlada samo Britancima.

Već nekoliko stoljeća labudovi diljem njegove domovine zapravo su vlasništvo britanskog monarha. Svake godine, stručne službe pozorno prstenuju i popisuju labudove na Temzi, a riječ je o tradiciji koja će se zaštititi.

Britanski monarh također je vlasnik jesetri, dupina i kitova u vodama oko Ujedinjenog Kraljevstva.

Službeni pjesnik

Ako ste pjesnik i vaše djelo ima "nacionalnu vrijednost", možda vam se posreći da budete odabrani pisati stihove za kralja. Svakih deset godina ta se čast udijeli nekom pjesniku, a monarh ga nagradi bačvom šerija.

Tako je 2019. Simon Armitage, danas 59-godišnjak imenovan "pjesnikom laureatom". Na toj počasnoj dužnosti naslijedio je Carol Ann Duffy (66 godina), inače prvu ženu kojoj je bila dodijeljena ta titula od početka tradicije koja seže u 17. stoljeće. Duffy je napisala pjesme za vjenčanje princa Williama 2011., zatim za 60 godina kraljičine vladavine 2013. godine te za vjenčanje princa Harryja i Meghan 2018.

Kraljevski mandat

Riječ je o časti, ali i iznimnoj marketinškoj dobiti koju primjerice uživaju francuski šampanjac i bezalkolno piće Schweppes te niz malih britanskih obrtnika čije marke imaju povlasticu otisnuti kraljevski grb na svojim proizvodima.

Burberry, Jaguar, Land Rover i Samsung neke su od svjetskih poznatih marki koji također uživaju povlasticu kraljevskog mandata.

1/18 >> Pogledaji ovu galeriju Princ Harry Princ Harry Princ Harry Princ Harry - 2 +13 Princ Harry - 1 Celebrity Princ Harry prvi je napustio Balmoral, a nježni potez u zračnoj luci od njega nitko nije očekivao!

1/12 >> Pogledaji ovu galeriju Snježana Mehun i Nives Ivanković Snježana Mehun i Nives Ivanković Snježana Mehun Snježana Mehun +7 Snježana Mehun Nekad i sad Pojavile su se fotografije Snježane Mehun iz 2006. godine, u to je vrijeme ljubila mlađahnog manekena s kojim je bila i u kratkom braku

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene