Velika Aretha Franklin

Ostavila neizbrisiv trag: Legendi soula posthumno dodijeljena Pulitzerova nagrada

Aretha Franklin (Foto: Getty Images) Aretha Franklin (Foto: Getty Images) Getty Images 1/9 >> Pogledaji ovu galeriju Aretha Franklin (Foto: Profimedia) Aretha Franklin (Foto: Profimedia) Aretha Franklin (FOTO: Getty) Aretha Franklin (Foto: Getty Images) Aretha Franklin (Foto: Getty Images) Aretha Franklin (Foto: Getty Images) Aretha Franklin (Foto: Getty Images) Aretha Franklin (Foto: Getty Images) +0 Aretha Franklin (Foto: Getty Images) Galerija

Među laureatima Pulitzerove nagrade, koja se od 1917. dodjeljuje na njujorškome Sveučilištu Columbiji za najveći doprinos novinarstvu i umjetnosti je i nedavno preminula soul legenda Aretha Franklin.

Posebnu Pulitzerovu nagradu dobila je Aretha Franklin za "neizbrisiv pet desetljeća dug doprinos američkoj glazbi i kulturi".

Pogledaj i ovo Bill Clinton i Ariana Grande (Foto: AFP) Tijekom nastupa Ariane Grande Bill Clinton šokirao društvene mreže na posljednjem ispraćaju kraljice soula

Pokojna legenda soula nagrađena je postumno poput brojnih drugih glazbenih velikana. Među njima su Duke Ellington, George Gershwin, Hank Williams, John Coltrane, Thelonious Monk, Scott Joplin i Bob Dylan.

Priznanje se poklapa s početkom prikazivanja filma "Amazing Grace", koji će za uskršnji vikend pogledati posjetitelji tisuću američkih kina, a početkom svibnja kreće u širu kino-distribuciju.

U siječnju 1972. godine, Aretha Franklin snimila je album "Amazing Grace" u crkvi New Bethel Baptist u okrugu Watts u Los Angelesu. Snimka njezina gospel nastupa prikazana je u spomenutom dokumentarnom filmu. Redatelj originalnog filmskog ostvarenja bio je Sydney Pollack, a pošto je preminuo 2008., vodstvo projekta preuzeo je producent Alan Elliott.

Franklin za života nije dopustila da se snimke puste u javnost. Album je u Sjedinjenim Državama dosad prodan u više od dva milijuna primjeraka te je postao najprodavaniji glazbeničin album, kao i najprodavaniji gospel album u povijesti glazbe.

Ovogodišnja dobitnica Pulitzerove Nagrade za glazbu je skladateljica Ellen Reid. Nagrađena je za operno djelo čija je svjetska premijera održana u studenome u Operi u Los Angelesu.

Najprestižniju nagradu za doprinos novinarstvu i umjetnosti svakoga travnja dodjeljuje Fakultet novinarstva Sveučilišta Columbia.

Utemeljio ju je Joseph Pulitzer, američki novinar mađarskog porijekla. Prvi je put dodijeljena 4. lipnja 1917., a o pobjednicima odlučuju bivši dobitnici i ugledni novinari i akademici.

(Hina) 

1/9 >> Pogledaji ovu galeriju Nina Badrić (Foto: Instagram) Nina Badrić i Sandra Meljničenko (Foto: Instagram) Nina Badrić (Foto: Instagram) Nina Badrić (Foto: Instagram) +4 Nina Badrić (Foto: Instagram) Celebrity Nina Badrić uživa na luksuznoj lokaciji na kojoj se godinama odmara u društvu supruge ruskog milijardera

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene