Oglas

5 najboljih filmova o egzorcizmu

PR PR Foto: PR

Filmovi o opsjednutosti demonima i egzorcizmu vrlo su popularni. Za jedne su to filmovi koji otkrivaju skriveno carstvo zla koje ima vrlo stvaran utjecaj na naš svijet.

Za druge su pak obična glupost. No, postoje klasni autori koji svojim filmovima ovog podžanra mogu oduševiti svakog gledatelja.

KINOFILMhrvatski filmski web magazin donosi vam ovu priču

Horor ima puno podžanrova, no jedan od najprimjećenijih svakako je onaj koji se bavi opsjednutošću demonima i egzorcizmom te ga je najbolji opisati kao spoje psihološkog i nadnaravnog.

Takvi filmovi mnoge odbijaju i ti misle da je njihova tema, najblaže rečeno, obična glupost. Tome često pridonose i naslovi takvih filmova, koji često više odbijaju nego privlače publiku. No, ima i onih koji smatraju da takvi naslovi (ne)rijetko otkrivaju i prikazuju skriveno carstvo zla koje ima vrlo stvaran utjecaj na naš svijet, piše Kinofilm.

Bez obzira na sve, postoje filmski autori i kreativci koji svojim filmovima ovog podžanra mogu oduševiti svakog gledatelja… Bez obzira da li je to zbog Kristove moći ili stvarno dobrog scenarija, režije ili glume.

Ovom prilikom donosimo vam kratak pregled pet filmova s temom egzorcizma koje svakako morate pogledati.

PROČITAJTE VIŠE NA KINOFILMU:
Jeff Nichols: Prvo sam počeo voziti motor, a tek onda napisao 'Bajkere'
'Čovjek koji nije mogao šutjeti': Krik ljudskosti koji ostaje dugo u sjećanju
Donald Sutherland: 10 filmova po kojima ćemo ga pamtiti

Egzorcist (The Exorcist, 1973.)

Antologijski horor klasik, često ga se naziva i filmom koji je ‘sve započeo u ovom podžanru’. Egzorcist je priča o zabrinutoj majci Chris (Ellen Burstyn), koja ima čudne ispade u ponašanju. Nakon što joj medicina ne može pomoći, obraća se svećeniku, ocu Karrasu (Jason Miller). Uvidjevši da se radi o teškom slučaju opsjednutosti, otac Karras zatraži pomoć od egzorcista, iskusnog starijeg svećenika Merrina (Max von Sydow).

Scenarij za film potpisuje William Peter Blatty, koji je adaptacija njegovog istoimenog romana a vrhunski ga je režirao William Friedkin. Egzorcist je bio nominiran za deset Oscara a osvojio dva(najbolji adaptirani scenarij i najbolji zvuk).

Ovaj film, kontroverzan za svoje vrijeme, mnogi smatraju najstrašnijim hororom svih vremena, uznemiruje i šokira publiku i dan danas.

O ostala četiri nezaobilazna filma o egzorcizmu pročitajte na Kinofilmu, web magazinu koji donosi najzanimljivije vijesti iz svijeta filma.
 

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene