"To je vrlo tužno"

Jedna od kraljičinih bliskih osoba preminula samo nekoliko sati prije njezina sprovoda, bila je uz nju u najvažnijem trenutku u životu

Westminsterska opatija: Krunidba kraljice Elizabete II. - 3 Westminsterska opatija: Krunidba kraljice Elizabete II. - 3 Press Association/Pixsell 1/21 >> Pogledaji ovu galeriju Kraljica Elizabeta i njezine pratitelje na krunidbi Westminsterska opatija: Krunidba kraljice Elizabete II. - 5 Westminsterska opatija: Krunidba kraljice Elizabete II. - 2 Westminsterska opatija: Krunidba kraljice Elizabete II. - 1 Westminsterska opatija: Krunidba kraljice Elizabete II. - 3 Westminsterska opatija: Krunidba kraljice Elizabete II. - 4 Kraljica Elizabeta II. - 3 Kraljica Elizabeta II. - 2 Kraljica Elizabeta II. - 5 Kraljica Elizabeta II. - 6 +10 Kraljica Elizabeta II. - 7 Galerija

Lady Mary Russell bila je uz kraljicu na njezin najvažniji dan u životu, a preminula je u dobi od 88 godina u noći prije njezina posljednjeg ispraćaja.

Lady Mary Russell bila je jedna od šest dama koje su bile uz kraljicu Elizabetu na dan njezine svečane krunidbe, a britanski mediji sada prenose tužnu vijest da je preminula mirno kod kuće okružena svojom obitelji, i to u noći prije kraljičina sprovoda.

Pogledaj i ovo Kraljica Elizabeta II. Njena kći otkrila je detalje Kraljicu Elizabetu brinula je jedna stvar prije njezine smrti, čini se kao da je cijelo vrijeme imala predosjećaj

Osmrtnica 88-godišnje Mary objavljena je u The Timesu, a u njoj je opisana kao majka petero djece, baka 12-ero unučadi i voljena supruga Davida.

Kći grofa i grofice od Haddingtona, Lady Mary, pomogla je nositi kraljičin raskošan plašt dok je ona hodala kroz Westminstersku opatiju na krunidbi prije 70 godina. Ona i još pet drugih dama nosile su srebrne haljine, tijare i duge svilene rukavice i njihova fotografija s kraljicom postala je jedna od najupečatljivijih fotografija tog povijesnog čina.

"Od svih djevojaka naših godina u zemlji, nas šest izabrano je da nosimo kraljičin veo i to nam je puno značilo. Bilo je neodoljivo i dirljivo, posebno tijekom pomazivanja. Bio je to nevjerojatan trenutak, ali sve o čemu sam mogla razmišljati bilo je koliko je plašt bio težak. Nakon toga kraljica nam je svima dala najjednostavniji, najljepši broš sa svojim inicijalima ispisanim njezinim rukopisom u dijamantima", izjavila je Mary jednom prilikom.

Otac Lady Mary bio je prijatelj Kraljice majke iz djetinjstva, a u njezinu spomenaru nalazi se i njegova fotografiju s krunidbe Georgea VI. 1937. godine.

Osim nje, uz kraljicu su na taj važan dan bile barunica Glenconner, lady Jane Lacey, barunica Willoughby de Eresby i lady Rosemary Muir i sve su danas žive, a lady Moyre Campbell preminula je 2020. godine u dobi od 90 godina.

Kraljevski izvor je tada rekao: "To je vrlo tužno. Njezino Veličanstvo je održavalo kontakt sa svim svojim bivšim pratiljama."

Slijedeći tradiciju kraljice Viktorije, pratilje su sve bile kćeri vojvoda, markiza i grofova, neudane i u dobi između 17 i 23 godine. Njihov je zadatak bio nositi kraljičin plašt, toliko težak da se bez njihove pomoći nije mogla sama pomaknuti.

Nakon svečane ceremonije u palači ih je s kraljicom fotografirao slavni Cecil Beaton i zajedno su se pojavile na balkonu palače.

1/22 >> Pogledaji ovu galeriju Robin Wright i Clement Giraudet - 4 Robin Wright i Clement Giraudet - 2 Robin Wright i Clement Giraudet - 1 Robin Wright i Clement Giraudet - 3 +17 Robin Wright (Foto: Getty Images) Celebrity Zbog 18 godina mlađeg frajera prozvali su je ženom pumom, a velikoj ljubavi sada je došao kraj i čini se da joj nije lako

1/5 >> Pogledaji ovu galeriju Princeza Diana i Dodi Fayed (Foto: Profimedia) Princeza Diana i Dodi Al Fayed - 1 Elizabeth Debicki Elizabeth Debicki +0 Elizabeth Debicki Preporuke Princeza Diana mjesec dana prije smrti uživala je na odmoru s ljubavnikom i sinovima, a sada su objavljene fotografije koje slamaju srca

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene