A moglo je biti drugačije...

Zvijezde koje su sabotirale vlastitu karijeru

showbuzz showbuzz Foto: DNEVNIK.hr

Samodestrukcija, skandali i afere... Zašto se toliko trude da ih zaboravimo?

Iako Hollywood asocira na sjaj, uspjeh, glamur i novac koji su instalirani kao prateći sadržaji u tom visokom društvu velikih zvijezda, ipak, postoji i ona druga strana priče koja nije tako sjajna, ali je svakako jednako utjecajna. Tako su mnogi celebovi pokazali kako je lako da u trenutku kad vas karijera uzdigne u holivudski jet set, isti će vas jednostavno uništiti – ukoliko mu se to dopusti, naravno.

Pogledaj i ovo showbuzz Mogao bi i dobiti Melu prekipjelo: traži puno skrbništvo nad kćeri s Oksanom

Kada se jednom zakorači na crveni tepih zvijezde se moraju pomiriti da su od tog trenutka konstantno pod povećalom, a svaka njihova riječ odmjerava se pozorno bez ostavljanja prostora od strane medija za ikakve kikseve. Jasno je da psihičko izdržavanje takvog pritiska zaista iziskuje veliku količinu energije što je zasigurno razlog zašto mnoge mlade zvjezdane nade karijeru završavaju rehabilitacijom. Mnogi se pak ne znaju oduprijeti takvom svijetu ako su u pitanju temperamentni i teški karakteri koji ne nalaze svoje mjesto u holivudskoj i medijskoj naklonosti.

Bilo kako bilo, neki su poznati i slavni podlegli pod negativan utjecaj zvjezdane sfere, što je rezultiralo baš tim da su si same uspjele uništiti, odnosno sabotirati karijeru koja ih je plasirala na holivudsko tržište. Etikete velikih potencijala zamijenjene su onima: problematični, samodestruktivni, raskalašeni. U svakom slučaju nisu uspjeli sami postaviti ograničenja u svijetu gdje su granice nepoznat pojam, pa je karijera naprosto pala u drugi plan pred ekscesima i skandalima kojima su obilježili svoj život. Pa da vidimo koji su to celebovi koji su pokleknuli pred takvim iskušenjima.

David Hasselhoff

Popularnost je stekao 80-ih ulogom u tv seriji 'Knight Rider' i 90-ih u serijalu 'Spasilačka služba'. Zvijezda je u liku Mitcha Buchannona predstavila pravog zavodnika koji se bavi riskantnim poslom i koji je prije svega odgovoran otac. No, u privatnoj sferi su se takve osobine podmetnule pred alkoholom koji je uzeo primat nad njegovim životom.

Iako je imao angažmana tokom devedesetih gdje se neuspješno okušao i u pjevačkim vodama, prijelomna točka ipak je bila jedna video-vrpca koju je u medije plasirala njegova vlastita kćer. Sama je dokumentirala oca u pijanom stanju kao i svoje molbe da prestane biti rob alkoholu, a snimka je toliko zgrozila javnost da mu je privremeno oduzeto i skrbništvo. Od tada ga na velikim ni malim ekranima barem u onom poslovnom smislu nije bilo, uostalom, ako se nije uspio suzdržati pred svojom kćeri od raskalašenosti i neodgovornosti, upitno je kakvo bi se tek ponašanje od njega moglo očekivati na nekom setu.

No, u medije su ga redovno dovodili ekscesi koje je kreirao pod utjecajem alkohola ali je svaki kredibilitet ozbiljnog glumca spremnog na velika filmska i serijska ostvarenja izgubio. Vjerojatno, nepovratno.

Whitney Houston

Pravo je čudo kako je jedna iznimno talentirana pjevačica, ugodne pojave i odličnog karakternog stava kojoj je bio predodređen sami vrh na svjetskoj sceni, uspjela dotaknula samo dno. Sve je išlo uzlaznom putanjom i bilo je samo pitanje vremena kada će se kao pop ikona usidriti na mjesto nedodirljive, gdje bi ju svrgnuti s trona predstavljalo pravi izazov brojnim pjevačicama.

No, Whitney Houston je tipičan primjer žene koju je uništila ljubav, kako na privatnom, tako i na poslovnom putu. Ime 'krvnika' je naravno Bobby Brown, a brak s njim rezultirao je čestim obilaskom sudnica, konstantnim psihičkim i fizičkim terorom koji je vršio nad njom te pretjeranim konzumiranjem raznih opijata i droga. Bobby Brown je bio jači i od talenta i od želje i od jedne pozitivne energije kakvom je zračila u javnosti i na stageu gdje je ostavila brojne hitove. Svjetla pozornice zamijenila je jedno vrijeme skrivajući se među svoja četiri zida, a naslovnice su umjesto novih uspješnih albuma punili razni skandali nesretnog braka.

U svakom slučaju, loš ljubavni odabir od Whitney Houston je stvorio ženu na čije se javno eksponiranje javnost doslovno zgražala. Potencijal je ostao neiskorišten, a karijera nepovratno uništena.

Britney Spears

Kada se u centru svjetske pozornosti nađu mladi, nadobudni i naivni ljudi kojima nedostaje psihičke i mentalne zrelosti da se nose s teretom uspjeha i popularnosti, tada je prijetnja da će vas holivudski glamur naprosto progutati svakako veća. Uostalom, treba znati odoljeti zabavi koja se nudi na pladnju, džepu koji dopušta intervencije bez ograničenja i konstantnom laskanju brojnih obožavatelja, a logično, maloljetne osobe su u kategoriji onih koji nemaju spremnosti ni želje za takav korak i kojima je potreban strogi nadzor. Britney ga je koliko-toliko, imala, no to nije bilo dovoljno.

O tomu što je svjedočilo uništavanju njene karijere, može se navesti bezbroj faktora. Planetarnu popularnost stekla je već u maloljetnoj dobi, a sa imidžom 'dobre cure' bila je uzor tinejdžerima diljem svijeta. Pjesmama je harala Billboardovim ljestvicama godinu za godinom i zasigurno nametnula komplekse raznim izvođačima jer je sa nepunih 18 ostvarila takvu karijeru i uspjeh kojima mnogi nisu uspjeli doskočiti za života.

Ipak, razorne ljubavne veze okrunjene brakom s Kevinom Federlineom, paparazzi koji su je pratili kao sjena i na koncu psihički slom kojeg je demonstrirala pred foto-aparatima odvele su je ravno na liječenje, a karijera je dugo bila zamrznuta u svom najvećem vrhuncu. Pokušala se vratiti prvi put – neuspješno. Drugi pokušaj je u tijeku, no teško će doseći razinu uspjeha koji je sada već iza nje.

Lindsay Lohan

Da je kategorija maloljetnih često ugrožena utjecajima holivudske sfere dokazuje i Lindsay Lohan koja se očito nije uspjela othrvati psihičkim nametima koje je slava stavila pred nju i odoljeti raskalašenim zabavama u režiji holivudskih klubova.

Televizija ni svjetla pozornice njoj nisu strana još od najranije dobi kada je sudjelovala u raznim revijama i reklamama, a film 'Zamka za roditelje' kojeg je snimila s tek 12 godina, lansirao ju je među najveće dječje zvijezde. Ponude za uloge stizale su same od sebe te je sve nagovještavalo na jednu veliku glumačku karijeru. Okušala se i u onoj pjevačkoj gdje je s prvim albumom dosegnula zavidno četvrto mjesto Billboardove ljestvice. Ipak, nešto je pošlo po zlu.

Lindsay je rano pokazala sklonost prema alkoholu i kokainu i još gore, prema vožnji u pijanom stanju što je rezultiralo posjetima sudskih institucija, a potom i samog zatvora. Probleme s ovisnostima nije krila, a paparazzi su precizno pratili svaki korak glumice što je ostavilo utjecaja na njeno mentalno stanje. Karijera je krenula nizvodno, kako filmska, tako i glazbena, a zahvaljujući rehabilitacijskom centru u kojemu je boravila dulje vrijeme, nije imala ni priliku za neke nove filmske ili glazbene pothvate. Čak je i iz klinike Betty Ford punila novinske stupce raznim skandalima, a nedavnim izlaskom, obratila se dobro poznatim riječima koje joj postaju kao poštapalica: 'Neću više'.

Činjenica je da je sama kumovala raspadu jedne karijere koja je pokazivala veliki potencijal od mladih dana, a sada redatelji moraju dobro odmjeravati da li da joj ponude ulogu u svom uratku. Još je mlada, ali upitno je hoće li uspjeti vratiti povjerenje redatelja za velike hitove, obzirom da se već godinama više piše o njenim ekscesima nego o poslovnim uspjesima.

Mel Gibson

Njegova karijera postala je žrtva pogrešnog ljubavnog odabira i ekscesa u privatnom životu. Točnije, jednog. Iako je poznat njegov nagli temperament koji je poput magneta na njega privlačio optužbe za homofobiju i rasizam i unatoč sklonosti alkoholu koju ni sam nije poricao, njegovi filmski angažmani nisu bili upitni. Velikobrojni hitovi te Oscarom nagrađeni film 'Hrabro srce' kojeg je režirao bili su preveliki oslonac da bi ga se diskreditiralo ikakvim problemima iz privatnog života. Sve u svemu, činilo se da ne postoji neki porok ili skandal koji bi mu mogli baciti mrlju na dugogodišnju uspješnu karijeru u filmskoj industriji.

Bio je u braku čak 26 godina, no uslijedio je razvod, a sa Oksanom Grigorijevom bila je dovoljna ljubavna veza od samo godine dana da mu daljnja karijera dođe u pitanje. Na kraju se pokazalo da ju je više viđao u sudnici poslije rastanka nego za vrijeme njihove veze. Sve je krenulo od vrpce koju je Oksana snimala za vrijeme njihove svađe u kojoj je Mel izgovorio previše teških riječi, a tužba se proširila i za fizički napad te oduzimanje skrbništva nad zajedničkom kćerkom Lucijom.

Od tada, karijera je krenula nizvodno i teško da će mu pasti neka ozbiljna filmska ponuda na stol, barem dok se ne završi sudski proces koji mu trenutno više okupira život od traženja uloga u filmovima i režiranja. Tako mu je redatelj 'Mamurluka', zajedno sa filmskom društvancem koje se našlo na snimanju drugog dijela dao crveno svjetlo da osvane u ulozi tatoo majstora, a upravo mu je to trebala biti odskočna daska da se vrati u medije zbog onoga čim se bavi. Njegov narušen ugled izvjesno je postao sinonim za loši marketing bez obzira na profesionalnost u poslu koju je gradio kroz velika filmska djela cijeli život.

Ipak, ukoliko se zaboravi ovaj tmurni dio u njegovom životu, gdje ga je očito loš odnos sa Oksanom Grigorijevom koštao mnogo više nego što mu iznosi trenutna alimentacija koju ustupa za kćer Luciju, možda još nije kasno da karijeru zaključi onako kako zaslužuje.

Michael Jackson

Michael Jackson je samodestruktivno djelovao na svoju karijeru i to u trenutku kada mu je bila na vrhuncu. Nakon albuma 'Bad' i 'Thriller' osvojio je doslovno cijeli svijet, ali optužba da zlostavlja djecu karijeru mu je usmjerila drugim putem.

Doduše, nitko nikada nije osporavao njegova glazbena postignuća koja je dotada imao iza sebe, ali je činjenica da se teško vraćao na scenu nakon tih teških optužbi unatoč nedostatku dokaza koji ih potvrđuju ili demantiraju. Jednako su na vidjelo izišle njegove ovisnosti o tabletama, a brojne plastične operacije mu nisu išle u prilog pogotovo što su rezultirale i promjenom rase za koju se Jackson pravdao vitiligom. Pozornicu je zamijenio medijima kroz koje mu se svako pojavljivanje svodilo na odbacivanje raznih optužbi i obranu imidža kojeg je kreirao svojim glazbenim postignućima.

Pričalo se i da je doživio veliki financijski krah kojemu je kumovao njegov raskošan i luksuzan život što je izazvalo čuđenja kako zvijezda koja ima toliku zaradu i dalje uspijeva živjeti iznad mogućnosti. No, on je uspijevao, ali je u svojim ekstremnostima i dalje opstajao i gravitirao raznim optužbama koje su se poput virusa širile na njegovo ime.

Kada je tragično umro, Kralj Popa je opet dosegao grandioznu popularnost, a zanimljivo, svoj povratak na scenu planirao je baš u svojim zadnjim danima života. No, smrt je bila brža, a i danas mu se često zamjera što je njegova stvaralačka genijalnost podlegla pred lošim imidžom koji se kreirao, kako u medijima, tako i pod njegovom palicom.

Charlie Sheen

Charlie Sheen koji se proslavio najviše filmskim komedijama i sitcomima već godinama prati loš glas po pitanju obiteljskog nasilja i raskalašenog načina života, a točno od tog trenutka opadali su njegovi angažmani.

U seriji 'Dva i pol muškarca' ipak je bacio sidro i to mu svakako podiže rejting, no njegovo skandalozno ponašanje u privatnom životu kulminiralo je krajem prošle godine. Alkohol, konzumiranje droga, nasilje, prostitutke s kojima se sve češće druži nakon više propalih brakova iza sebe, kockarnice – sve je to postalo sastavni dio njegovog života što ga redovno plasira na naslovnice tabloida, pa čak i dovodi u sukob sa zakonom.

U popularnom sitcomu 'Dva i pol muškarca' ga se svejedno ne odriču jer očito još uvijek jako dobro ispunjava poslovnu misiju koju je potpisao u ugovoru i nema negativnih posljedica na uspjeh serije. Humor mu izgleda dobro stoji, no, pitanje je bi li mu neki drugi redatelji pokazali takvu naklonost budući da postoji opasnost da neka osoba u trenutku njegove alkoholne histerije završi gola u ormaru. Baš kao što je završila nedavno njegova pratnja.

Tom Cruise

Karijera Toma Cruisea i dalje ide nekim svojim tijekom, ipak, teško se oteti dojmu da je mogla biti daleko uspješnija od onoga što postiže. On je tipičan primjer osobe na čiji je ugled pogubno djelovalo promoviranje osobnih uvjerenja i vjerskih stavova.

Tako je poznato da je svoj scijentološki način života uredno prenosio i na svoje supruge, a sebi je u javnosti priskrbio etiketu manipulatora, 'control freaka' i ekstremno opsjednute ličnosti koja više nije odavala jednaku karizmu kao što je činio u početku svoje karijere. Dapače, karizma je u potpunosti nestala, a opsesijama Scijentološkom crkvom izazivao je negativne reakcije pogotovo zbog načina na koji je često izražavao nepoštivanje svega što nije u okvirima i u skladu s njom.

Nepotrebne neugodnosti stvorio si je i 2005. godine, kada je pojavom u 'Oprah showu' zbog nekontroliranog skakanja po kauču kada je obznanio svoju ljubav s Katie izazvao podsmijehe, a taj događaj plasirao u arhivu najsramotnijih javnih istupa.

Pad popularnosti od čak 40 posto zabilježio je odmah naredne godine, a slučajno ili ne, iste su mu iz Paramount Pictures uručili raskid ugovora koji je bio dug čak 14 godina. Iza tog razlaza ostala su nagađanja da je suradnja propala zbog njegovih kontroverznih istupa u javnosti i određenih osobnih stavova. Na iste razloge se pomisli kada su u pitanju njegovi propali brakovi, a i onaj s Katie Holmes mnogi dovode u pitanje obzirom da su nagađanja o psihičkim maltretiranjima sve češća.

Sigurno je jedno: s karizmom s kojom je zakoračio u Hollywood i s početnim glumačkim uspjesima, daleko bi dogurao i ostvario bi sigurno zavidan uspjeh koji bi se dugo pamtio. Ovako, nismo sigurni.

Hollywood je pun raznih preokreta, a nauštrb raznih luksuznosti i razvrata koje nudi, mnogima bi mogao predstavljati samo spomenik propalim karijerama.

Danas tamo obiluju još brojne zvijezde koje svojim ponašanjem nagovještavaju dolazak u društvo imena koja smo nabrojali, ali zasada se još drže na nekom rubu koji im je dostatan za kakav-takav uspjeh. Za primjer se možemo poslužiti mladom Miley Cyrus koja je od disneyjeve uzdanice postala problematična ličnost koja sve sigurnije korača prema rehabilitacijskim centrima. Tu je svakako i Amy Winehouse u čijem slučaju droga uzima danak jednom iznimnom talentu. Mnogi su skandale platili i moralnim krizama kada im poslovni angažmani jednostavno nisu bili na listi prioriteta. Usponi i padovi u takvom poslu nisu rijetkost, no ostaje pitanje tko je dovoljno snažan da se nakon pada vrati na crveni tepih i nastavi gdje je stao.

Zapravo je gotovo nemoguće nabrojati sve velike potencijale koji su podlegli najvećim porocima Hollywooda, ali je definitivno kroz godine podučio kako se velike greške, pa čak i one manje, teško praštaju.

>> Najkatastrofalniji glumački propusti u odabiru uloga

SVI ČITAJU OVO
Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene