osmijeh i suze

Otac i sin Kerekeš ujedinjeni u izgradnji kulturnog centra: ''Na neki način započinjemo bitku za mlade ljude, buduće generacije''

1/25 >> Pogledaji ovu galeriju In Magazin: Ljubomir i Jan Kerekeš - 2 In Magazin: Ljubomir i Jan Kerekeš - 1 In Magazin: Projekt kulturnog centra u Varaždinu In Magazin: Ljubomir Kerekeš - 2 In Magazin: Ljubomir Kerekeš - 1 In Magazin: Jan Kerekeš - 2 In Magazin: Jan Kerekeš - 1 Jan i Ljubomir Kerekeš Jan i Ljubomir Kerekeš Jan i Ljubomir Kerekeš +14 Jan Kerekeš i supruga Vika Galerija

Kakav otac, takav sin. Ljubomir i Jan Kerekeš dijele zajedničku strast prema glumi. Njihov teatar jedno je od najproduktivnijih putujućih kazališta u Hrvatskoj, a želja im je izgraditi kulturni centar u rodnom Varaždinu. Potez je to zbog kojeg su na njihovim licima osmijeh, ali i suze. Priča Lane Samaržije za In magazin.

Za automobil, stan, preuređenje ili obnovu - nema tko se u životu barem jednom nije susreo s kreditom. Neki ih otplaćuju nekoliko, a neki ih teško uopće mogu dobiti:

''Ja sam dobar s kreditima, imao sam najviše tri kredita u životu, za kuću, radim ko konj, uspio sam dva zatvorit, treći je još živući i stoji normalno, mislim kredit'', govori Jan Kerekeš. 

''Nenormalno je bit bez 15 kredita u 40 godina radnog staža, al akd odeš u mirovinu više nemaš ni potreba, eventualno nešto na karticu, na dvije rate'', dpdaje Darko Janeš. 

''Za slobodnjake je to dosta komplicirano. Nemam nijedan kredit, ovaj za stan je na muža, tako da ja sam čista kao rijetko tko u našoj zemlji'', otkrila je Mirna Medaković.

''Ja nemam ni jedan kredit jer sam nezaposlana, ja sam freelance glumica tako da živim od honorarnih psolova'', dodala je Iskra Jirsak. 

A u srijedu je službeno objavljena gradnja kulturnog centra u Varaždinu. Prva je to građevina kulture u tom gradu u posljednjih 150 godina, odnosno od izgradnje Hrvatskog narodnog kazališta Varaždin. A za nju kredit diže Teatar Kerekeš, poznati glumci Ljubo i Jan, odnosno tata i sin Kerekeš:

''Ono di su baterije su doma, gdje je obitelj, koja je.. da se ne rasplačem. Mislim da smo tata i ja tu defitivno jedan tandem, i ja bi rekao možda najbolji prijatelji, odlučili smo mijenjati stvari na bolje. Meni je životni san napraviti kulturni centar i nešto ostaviti tom gradu u kojem sam rođen, nije lako s tim ići spavat nekad, ali ja sam si našao način kak to mogu napravit nekak i imam najbolju ekipu zaposlenika na svijetu, mojih glumaca'', govori Jan. 

Kerekeši to rade sami, uz pomoć dobrovoljnih donacija. Grad im je dao tek pravo građenja na gradskoj parceli, koju i plaćaju. A Kulturni centar, kada ga otplate, ostat će upravo gradu. 

''Kerekeš teatar sam sebi obara rekorde. Prošle godine smo odigrali 285 predstava, u prva tri mjeseca Kerekeš teatar će odigrati 144 predstave, kad te netko pita zakaj zakaj toliko radiš, vrlo jednostavno da možemo realizirati ovo da možemo dić krediti'', pričaju Kerekeši. 

Od ljubavi prema gradu i poslu do obitelji, koja je svakako često na čekanju, a najviše boli kada ga čeka trogodišnja kćerkica Una:

''Malo sam doma ali kad sam doma sam doma, trudim se biti najbolji tata koliko ide, ali kad tate nema doma onda je opet ideš na predstavu pa se u likovima javljam, zna bit svakak'', emotivan je bio Jan dok je pričao.

''I ja sam prepun emocija, na neki način započinjemo tu bitku za mlade ljude, bitku za buduće generacije, i bitke za jednu definiciju Kerekeš teatra'', dodao je Ljubomir. 

Iza njih su, u 10 godina rada, brojne uspješne predstave, film ''Marginalci'' punio je domaće kinodvorane i bio jedan od najgledanijih. U pripremi je još štošta:

''1.3. premijera je nove predstave, Babinjak se zove, nas četiri žene, planiramo pljačku mesnice. To je tako neka radnja i krećemo sa tjednom smijeha'', dodala je Mirna Medaković.

A s kim se bolje nasmijati, nego uz Kerekeš teatar.

IN magazin gledajte od ponedjeljka do petka u 17:30 na Novoj TV, a propuštene emisije pogledajte besplatno na novatv.hr.

 

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene