težak životni put

Prozivali su ga fatalnim muškarcem i preljubnikom, a imao je traumatično djetinjstvo pa su ga od 10. godine odgajali rođaci

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

Princ Philip morao je kao beba s obitelji pobjeći iz Grčke jer mu je otac optužen za veleizdaju, a onda mu je mama završila u bolnici i prepušten je na brigu brojnim rođacima.

Princ Philip preminuo je u 100. godini nakon što je prošlog mjeseca bio na operaciji srca, a njegov život već od rođenja u Grčkoj nije bio nimalo lak. 

Pogledaj i ovo Princ William i Kate Middleton s djecom Georgeom i Charlotte Okupila se obitelj Preslatki princeza Charlotte i princ George pridružili su se baki Elizabeti u teškim trenucima, ona nije uspjela zadržati suze

Rodio se 10. lipnja 1921. na kuhinjskom stolu u obiteljskom domu u Mon Reposu na otoku Krfu. Bio je jedino muško od petero djece svojih roditelja princa Andrewa od Grčke i Danske i princeze Alice od Battenberga. 

Philipova obitelj je sretno živjela u kraljevskom kućanstvu njegova ujaka, kralja Konstantina I., no onda su Grčku zahvatile političke nestabilnosti i samo godinu i pol nakon toga morali su pobjeći iz zemlje. 

Njegov otac, koji je bio general u grčkoj vojsci, optužen je za veleizdaju nakon navodnog nepoštovanja zapovijedi i napuštanja mjesta ratovanja za svojim odredom konjanika tijekom Grčko-turskog rata od 1919. do 1922. 

Obitelj je uspjela pobjeći na britanskom, mornaričkom plovilu HMS Calypso s novorođenim princem koji je bio stavljen na sigurno u improvizirani dječji krevetić od drvene, nekorištene kutije za voće. No Philip nije dopustio da ga obilježi njegovo traumatično djetinjstvo i s 10 godina je kao siroče poslan u Veliku Britaniju. Odrastao je s brojnim rođacima jer mu je majka bila u psihijatrijskoj klinici dok je njegov otac većinom bio odsutan. 

Kao 21-godišnjak je postao jedan od najmlađih poručnika u Kraljevskoj mornarici i bio je hvaljen zbog svoje uloge u 2. svjetskom ratu. U srpnju 1943. predložio je pametan plan kako odbiti neprijateljske avione i tako spasivši živote mornara na brodu razarača HMS Wallace.

1/3 >> Pogledaji ovu galeriju Kraljica Elizabeta i princ Philip (Foto: AFP) Princ Philip i kraljica Elizabeta II. (Foto: Profimedia) +0 Princ Philip i kraljica Elizabeta II. (Foto: Profimedia) Zanimljivosti Kraljica se u Philipa zaljubila još kao djevojčica, prebrodili su neke od najvećih skandala, a u braku su bili 73 godine

I u privatnom životu je bio uspješan i svojim izgledom je privlačio pozornost mnogih žena pa i holivudskih glumica, a onda i tada 17-godišnje Elizabeth Windsor, odnosno današnje kraljice Elizabete II. 

Princezu Elizabetu upoznao je 1934. godine, a počeli su se dopisivati pet godina kasnije. Nakon Drugog svjetskog rata, Philip je dobio dopuštenje od Kralja Georgea VI da zaprosi Elizabetu. Prije nego što su javno objavili zaruke 1947. godine, Philip je odbacio grčke i danske kraljevske titule te je postao punopravni Britanac, a uzeo je prezime majčinih predaka, Mountbatten.

Philip i princeza Elizabeta vjenčali su se 20. studenog 1947. godine, nakon čega je on dobio britanske kraljevske titule. Vojnu dužnost napustio je 1952. godine kada je Elizabeta postala kraljica.

Supružnici su dobili četvero djece: princa Charlesa, princezu Anu, princa Andrewa i princa Edwarda. Svi osim princa Charlesa koriste prezime Mountbatten-Windsor, kako im je dopustilo kraljevsko vijeće, jedino Charles koristi samo prezime Windsor, obzirom da je on direktni nasljednik krune.

1/4 >> Pogledaji ovu galeriju Princ Philip i kraljica Elizabeta II. (Foto: AFP) Kraljica Elizabeta i princ Philip (Foto: AFP) Princ Philip i kraljica Elizabeta II. (Foto: Profimedia) +0 Princ Philip i kraljica Elizabeta II. (Foto: Profimedia) Celebrity Suprug kraljice Elizabete, princ Philip, preminuo je u 100. godini, vijest potvrdila Buckinghamska palača

 

 

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene