Šuška se, šuška

Sumnjiva prošlost princa Philipa: Isplivali mračni detalji života supruga kraljice Elizabete, spominju se raskalašene večere

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

Princa Philipa povezivalo se s nacistima i zloglasnom aferom Profumo, a volio je uživati i u večernjim izlascima uz alkohol.

Suprug britanske kraljice Elizabete II, pokojni princ Philip, nije lako izborio svoje mjesto u kraljevskoj obitelji, a kasnije ih je zamalo uvalio u velike probleme.

Pogledaj i ovo Kraljica Camilla Teški dani za kralja Kraljica Camilla otputovala sama pa otkrila kako je Charles: "Bio je jako razočaran…"

Zabrinjavajućih detalja iz njegova života prisjetio se Daily Mail u novom tekstu iz knjige koja prati veze kraljeve obitelji sa službama za sigurnost.

Kada je zgodni princ Philip od Danske i Grčke postao udvarač mlade princeze Elizabete II, njezin otac, kralj George VI, angažirao je špijune da doznaju sve o njemu i njegovoj prošlosti.

Proveden je diskretan nadzor u kojem je kralj dobio uvid u privatni život svojeg budućeg zeta te je, među ostalim, doznao da nije pretjerano uredan i da uživa u večernjim izlascima uz alkohol.

U međuvremenu je privatni tajnik princeze Elizabete, Jock Coville, upozorio njezina oca kako je malo vjerojatno da će Philip biti vjeran Elizabeti, a s njim se složio i kraljev osobni tajnik Tommy Lascelles, koji ga je smatrao grubim i neobrazovanim.

Puno ozbiljnije zapreke u osvajanju princeze Elizabete Philipu su postavile kraljeve sestre Sophie, Cecile i Margarita, koje su imale veze s nacistima.

One su tvrdile kako je Philip simpatizer nacističke partije te su čak imale i fotografije koje to dokazuju, zbog čega ga kralj George više nije bio spreman prihvatiti u obitelj. I njegova supruga, kraljica majka, pokušala je Elizabetu spojiti s drugim, puno primjerenijim neženjama.

A iako je Philipova navodna povezanost s nacistima djelovala poprilično alarmantno, kraljevsku obitelj mnogo su više mučile njegove socijalističke težnje u mladosti, što se zapravo kosi jedno s drugim.

Philip se u više navrata morao ispričavati Elizabetinoj majki zbog započinjanja žustrih rasprava i moliti je da ga ne smatra pobornikom socijalizma.

S vremenom je kraljevska obitelj ipak prihvatila Philipa i dobio je njihov blagoslov da oženi Elizabetu. Vjenčanje je zakazano za studeni 1947., a njezine sestre nisu dobile pozivnice.

Kad je već bio deset godina u braku s Elizabetom, pojavile su se nove zabrinjavajuće sumnje oko Philipova ponašanja. Palača je 1956. godine bila prisiljena izdati priopćenje u kojem su porekli da je njihov brak na klimavim nogama nakon što je Philip bio na podužoj samostalnoj turneji u Melbourneu, gdje je otvorio i Olimpijske igre.

Pričalo se i kako sa svojim konjušarom Mikeom Parkerom obilazi Londonske klubove, čime je, osim sramoćenja svoje supruge i kraljevske obitelji, riskirao i postati meta ucjene Sovjeta.

Naime, Philip je bio član Tuesday Cluba, koji se svakog tjedna sastajao na raskalašenim večerama u londonskom Sohu, koje bi se znale odužiti do kasno u noć. Među članovima elitnog kluba bio je i osteopat Stephen Ward, koji se našao u središtu afere Profumo, u koju je zbog njegove povezanosti s Philipom zamalo bila umiješana i kraljevska obitelj.

Skandal koji je potresao britansku političku scenu dogodio se 1963. godine, a tada je državni tajnik za rat John Profumo optužen za izvanbračnu aferu s 19-godišnjom manekenkom Christine Keeler, koju je on žestoko poricao, no istraga je pokazala da laže.

U sve je bio umiješan i Ward, za kojeg se tada činilo kao da zna svakoga u Londonu, a dobro je poznavao i Philipa, koji je redovito bio gost na njegovim kućnim partijima tijekom 40-ih i 50-ih.
Ward, koji je bio i nadareni umjetnik, 1961. je čak naslikao i Philipov portret, a imao je i fotografije princa Philipa okruženog djevojkama, koje je pokazao ruskom obavještajcu Eugeneu Ivanovu.

Ivanov je fotografije ukrao i poslao ih u Moskvu, a sve u svrhu puno šire ruske operacije kojoj je meta bila kraljevska obitelj. Informacije i materijali koje je slao Ivanov, među ostalim i Philipove fotografije, trebali su biti sredstvo za ucjenu, no do toga na kraju ipak nije došlo.

U lipnju 1963. godine FBI je objavio kako je Philip bio umiješan u aferu Profumo, no nisu otkrili kako točno, a šuška se i da je kraljica Elizabeta u tajnosti otkupila njegov portret koji je naslikao Ward kako bi imao što manje poveznica s njim.

  1/1 >> Pogledaji ovu galeriju +0 Bella Thorne (Foto: Profimedia) Celebrity Detalj na škakljivom mjestu bilo je nemoguće ne primijetiti, neobičan topić dobro je istaknuo ono što je njoj očito bio cilj pokazati!

 

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene