Nikad prežaljen

Cijeli je život pomagao drugima i uveseljavao ih, a svoje posljednje dane proveo je u najvećoj tuzi i agoniji i to zbog kobne greške?

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

Robin Williams bio je jedan od najuspješnijih i najomiljenijih komičara svih vremena, a njegova je smrt 11. kolovoza 2014. šokirala je cijeli svijet.

Neprežaljeni holivudski glumac i komičar Robin Williams proslavio bi 70. rođendan, a detalje njegovih posljednjih dana života otkrio je njegov sin Zachary u podcastu "The Genius Life".

Pogledaj i ovo Robin Williams (Foto: Getty Images) Otkrio detalje sa snimanja Zbog njega smo svi poželjeli igrati mističnu igru, a evo kako izgleda 25 godina kasnije nakon hit-filma

Naime, 38-godišnji Zach je ispričao kako je legendarnom glumcu bila pogrešno dijagnosticirana Parkinsonova bolest i da je zapravo bolovao od Lewyjeve tjelesne demencije koja slova kao druga najčešća vrsta progresivne demencije, odmah nakon Alzheimerove bolesti. Robinova obitelj te je informacije saznala nakon njegove smrti.

"Ono kroz što je prolazio nije se podudaralo sa simptomima Parkinsonove bolesti i mislim da mu je to sve bio teško. Imao je problema s fokusiranjem, s osjećajima, s neurološke perspektive nije se osjećao sjajno, već jako neugodno.

Zachary se dotaknuo i lijekova koji su mu bili propisani, sugerirajući da su mu i oni sami možda narušili cjelokupno zdravlje.

"Ti lijekovi nisu šala. Jako teško djeluju na tijelo i um. Zbog toga nisam mogao ne osjećati empatiju, ali si nisam mogao pomoći i bio sam frustriran zbog njega. Takva situacija vas može izolirati čak i kada ste okruženi članovima obitelji i voljenima", objasnio je.

Inače Lewyjeva tjelesna demencija uzrokuje progresivan pan mentalnih sposobnosti, a oni koji od nje boluju mogu imati vizualne halucinacije, promjene u svijesti i pažnji.

Nakon što si je njegov otac odlučio oduzeti život, Zachary se odao porocima kako bi se lakše nosio s njegovim gubitkom.

"Obilno sam pio jer se nisam znao drugačije nositi s mentalnim i drugim zdravstvenim problemima. Doživio sam psihozu i psihijatar mi je dijagnosticirao posttraumatski stresni poremećaj. Liječio sam traumu alkoholom", otkrio je.

Zachary koji je inače otac dvoje djece na kraju je odlučio potražiti pomoć na grupnoj terapiji što mu je u konačnici i pomoglo.

Robin Williams slovio je kao jedan od najboljih komičara svih vremena, a njegova smrt 11. kolovoza 2014. šokirala je cijeli svijet. Proslavio se zahvaljujući svojim improvizacijskim vještinama i mnoštvu pamtljivih glasova koje je sam izmislio. Počeo je nastupati kao stand-up komičar sredinom 70-ih godina u San Franciscu i Los Angelesu, a proslavio se igrajući izvanzemaljca Morka u seriji "Mork & Mindy".

Vjerojatno jedan od njegovih najpamtljivijih filmova je "Tatica u suknji", u kojem mu je Lisa Jakub tumačila kćer. Ona je otkrila da joj je Williams veoma pomogao jer joj je taj angažman utjecao na školovanje.

"Kada sam imala 14 godina, otišla sam na lokaciju za snimanje 'Tatice u suknji' na pet mjeseci i u mojoj srednjoj školi nisu bili sretni. Moj posao značio je više opterećenja za učitelje i nisu bili opremljeni za netradicionalnog učenika, stoga su me za vrijeme snimanja izbacili iz škole", ispričala je Lisa.

Robin je shvatio koliko je uzrujana zbog takvog razvitka situacije, pa je napisao pismo i poslao ga njezinoj školi. "Učenik takvog kalibra i talenta trebao bi biti ohrabren da ode u svijet i uči kroz rad. Trebala bi biti ohrabrena da se vrati u učionicu kada završi s tim iskustvima i dijeli ih te da motivira kolege da postignu nešto više. Ona je dragocjen dodatak toj učionici", istaknuo je glumac.

Navodno je škola uokvirila njegovo pismo, no nisu dopustili Lisi da se vrati. "Bitno je iz te priče da se Robin zauzeo za mene. Imala sam samo 14 godina i već sam sam vidjela da sam u industriji u kojoj ti puno ljudi zabije nož u leđa. No bilo je očigledno da mi je Robin čuvao leđa", zaključila je Jakub.

1998. godine osvojio je Oscara za najbolju sporednu ulogu u filmu "Dobri Will Hunting".

Slavni redatelj Steven Spielberg otkrio je koliko je Williams volio tješiti ljude i pomagati im da budu sretniji. Steven i Robin 1991. snimili su film "Kuka", u kojem je glumac utjelovio Petra Pana i jako su se zbližili. Upravo zato kasnije kad je Spielberg snimao potresni film "Schindlerovu listu" komičar ga je redovito zvao.
"Znao je kroz što prolazim i zvao me jednom tjedno prema rasporedu te bi odradio 15 minuta stand-up komedije preko telefona. Smijao bih se histerično jer sam toliko toga morao izbaciti iz sebe", prisjetio se redatelj.

Mnogi njegovi kolege kažu da je Robin na pozornici i filmskom ekranu bio fantastičan komičar, a u privatnom životu je bio veliki humanitarac i odgajao je troje djece. Tri puta se ženio i iz prva dva braka ima kćer te dvojicu sinova. Svi su krenuli njegovim stopama i bave se glumom.

Ne ustručavajte se potražiti pomoć

Ako se vi ili netko vama blizak suočava s određenim psihološkim poteškoćama ili se jednostavno nalazite na životnom raskršću u potrazi da pravom odlukom nemojte se nikad ustručavati i pitati za pomoć i razgovor. Donosimo vam nekoliko kontakata gdje možete porazgovarati s punim povjerenjem sa stručnjacima koji će vam sigurno pomoći:

Centar za krizna stanja i prevenciju suicida pri KBC-u Zagreb
Nazovite na telefon 01-2376-470 kad god vam zatreba pomoć od 0 do 24 sata, liječnici su uvijek spremni porazgovarati s vama i pomoći vam. U Centar za krizna stanja pri KBC-u Zagreb možete doći i bez najave i uputnice svakim danom između 8 i 20 sati.

Hrabri telefon
Ako ste maloljetno dijete ili roditelj koji se suočava s različitim odgojnim izazovima možete se obratiti stručnjacima na Hrabrom telefonu.
Ako ste dijete nazovite na besplatni broj 116-111.
A broj Hrabrog telefona za mame i tate je 0800-0800. Linija je otvorena svakim radnim danom od 9 do 20 sati.

Psihološki centar TESA
Psihološki centar TESA je udruga koja već 25 godina daje besplatnu psihološku pomoć i podršku zdravom razvoju građana.
Nazovite na broj: 01/48 28 888 - radnim danom od 10 do 22 sata ili im se javite mailom za savjet: psiho.pomoc@tesa.hr

1/1 >> Pogledaji ovu galeriju +0 Larsa Pippen (Foto: Instagram) Celebrity Kraljica skandala ne miče se s plaže, za novo vruće izdanje odabrala je zanimljiv bikini koji još nije pokazala

 

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene