Opet svi pričaju o njemu!

Tko je bio Toma Zdravković, o kojem je snimljen hit-film? Iza sebe je ostavio brojne hitove, ženio se četiri puta, a zaradu je trošio u kavani

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

Toma Zdravković preminuo je prije 30 godina, a sada je o njegovu životu snimljen film o kojem se ne prestaje pričati.

Od smrti legende jugoslavenske glazbe Tome Zdravkovića prošlo je 30 godina, ali uspomena na njega i dalje ne blijedi.

Pogledaj i ovo showbuzz ruši rekorde gledanosti Film "Toma" oduševio zagrebačku publiku na ekskluzivnoj projekciji, evo od kada će ga svi moći pogledati

O njemu su se ovih dana ponovno raspisali mediji iz cijele regije, a povod je novi film o njegovu životu jednostavnog naziva "Toma".

Ekraniziranu biografiju jednog od najvećih boema svojeg vremena, koja ovih dana stiže u kina, režirao je Dragan Bjelogrlić, a uloga Zdravkovića pripala je srpskom glumcu Milanu Matiću.

A s kolikim ga nestrpljenjem javnost dočekuje, potvrđuju piratske snimke koje su osvanule na internetu i zbog kojih nekima sada prijeti i zatvor. Zbog distribuiranja piratske snimke filma "Toma" u Srbiji je već uhićen i kažnjen osumnjičeni muškarac, a istražuju se i drugi koji su dijelili i gledali film. Prema navodima medija, i FBI je u Americi zabranio njegovu nezakonitu distribuciju.

Film je već prikazan na Filmskom festivalu u Sarajevu, a priliku da ga pogleda dobila je i Tomina bivša supruga Gordana, koju je to potaknulo da progovori o njihovu zajedničkom životu.

"Život s Tomom nije bio lak, ali nije bilo ni teško. U početku je bilo veoma konfuzno. Imala sam 25 godina kada smo se upoznali, a on je bio 12 godina stariji. Bio je oformljena ličnost i morala sam to prihvatiti. Nisam ga htjela mijenjati. Morala sam se uklopiti u njegov život", ispričala je Gordana, koja je s Tomom u braku provela 18 godina.

"Bio je nepovjerljiv, stalno je imao sumnje. Govorio je da mu je isto živi li u palači ili u sobici. Stalno je bio na ivici. Tražio je slobodu", prisjetila se tijekom gostovanja na srpskoj televiziji K1 .

Toma je 30. rujna 1991. godine izgubio dugogodišnju bitku s opakom bolesti i imao je 52 godine kada je preminuo, a Gordana je otkrila i koja mu je bila posljednja želja.

"Jako je volio živjeti. I nije do zadnjeg dana vjerovao da će umrijeti. Posljednjih nekoliko dana prije nego što je umro govorio mi je: 'Molim te, ako mi se nešto desi, uzmi dijete i idi odavde'. Te godine kada smo se vratili ovdje, mislim da je živio život punim plućima, bez obzira na njegovu bolest. Deset godina je bio potpuno zdrav", ispričala je.

Iako se proslavio kao pjevač, Toma je bio uspješan skladatelj te tekstopisac, no njegov put do slave nije bio lagan.

Rođen je Aleksincu, odakle se s obitelji preselio u Leskovac, a zatim i u Beograd u potrazi za boljim životom.

Karijeru je započeo u kavanama i na početku nije bio prepoznat, a navodno mu je na putu do slave najviše pomogla pjevačica Silvana Armenulić.

Legenda kaže da je ona Tomu srela na klupi u parku u Leskovcu, gdje je nastupala, a saznavši za njegovu tešku situaciju, ponudila mu je da nastupa na njezinim koncertima. On joj je u znak zahvale napisao pjesmu "Šta će mi život bez tebe, dragi", koja je postala jedan od njezinih najvećih hitova, a zahvaljujući Silvani, i Toma je napravio sjajnu karijeru.

Eru masovne proizvodnje ploča i kaseta dočekao je kao već iskusan pjevač te je vrhunac svoje slave doživio 1980-ih.

Tekstove svojih pjesama uglavnom je pisao sam i gotovo sve su autobiografske, a u njima je najčešće pjevao o neuzvraćenim ljubavima i patnjama.

Neki od njegovih najvećih hitova su "Dotak'o sam dno života", "Kafana je moja sudbina", "Da l' je moguće", "Danka", "Ej Branka, Branka", "Tužno leto", "Sliku tvoju ljubim", "Prokleta nedelja", "Jelena" i "Za Ljiljanu".

Toma se u ulozi pjevača pojavio i u dva popularna filma, "Balkan ekspres" iz 1983. i "Bolje od bekstva" iz 1993. godine, a glumio je i u televizijskim serijama "Doktorica na selu" i "Bolji život".

Bio je boem u pravom smislu te riječi, ženio se četiri puta, bio je sklon alkoholu i govorilo se da je sve što je zaradio potrošio na kavanu, žene, kocku i piće.

1/7 >> Pogledaji ovu galeriju Hana Huljić Hana Huljić - 3 Hana Huljić - 1 Hana Huljić - 2 +2 Hana Huljić - 1 Celebrity Hana Huljić pokazala s kim uživa dok svi pričaju o njezinoj vezi s Grašom, a fotka je potvrdila i nešto o čemu se naveliko šuška?

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene