Tužan dan

Posljednje zbogom: Kraljevska obitelj zauvijek se oprostila od princa Philipa, pokopan je u kraljevskoj kripti dvorca Windsor

Britanska kraljevska obitelj oprostila se od princa Philipa. Vojvodu od Edinburgha pokopali su u kraljevskoj grobnici, no lijes će preseliti u drugu grobnicu tek nakon što kraljica umre, kako stoji po kraljevskom protokolu.

Lijes princa Philipa položen je u kraljevsku grobnicu u kapeli sv. Jurja u Windsoru.

Pogledaj i ovo showbuzz što se to zbivalo? Princ Philip pokušao je sakriti ove detalje svog odnosa s princezom Dianom, no ipak mu nije uspjelo!

Kraljica Elizabeta sama je sjedila na sprovodu princa Philipa, a čelnica britanske monarhije je brisala suze na početku posljednjeg oproštaja od ljubavi svog života.

"Danas smo ovdje u kapeli sv. Jurja kako bismo u ruke Boga predali dušu svog sluge princa Filipa, vojvode od Edinburgha", rekao je u svom govoru dekan David Conner na početku sprovoda. Istaknuo je kako se sa zahvalnošću prisjeća princa Philipa, čiji je život bio pravi blagoslov za sve ljude. "Nadahnula nas je njegova nepokolebljiva odanost našoj kraljici, njegova služba naciji i Commonwealthu, njegova hrabrost, čvrstina i vjera", rekao je.

Povorka s lijesom princa Philipa stigla je do kapele sv. Jurja u dvorcu Windsor u subotu nešto iza 15 sati. Naujuži članovi kraljevske obitelji odradili su sve u skladu s protokolom. Zbog pandemije koronavirusa, svi su preko lica imali zaštitne maske te su bili na propisanoj distanci jedni od drugih.

Prvi uz lijes je hodao princ Charles, odmah uz svoju sestru, princezu Anne, a iza njih su hodali prinčevi Edward i Andrew. Kraljica je do kapelice išla automobilom na začelju kolone. Lijes svoga supruga dočekala je skupa s nadbiskupom Canterburyjem u samoj kapeli.

Vojvodu od Edinburgha pokopan je u kraljevskoj grobnici, no lijes će preseliti u drugu grobnicu tek nakon što kraljica umre, kako stoji po kraljevskom protokolu.

Charles i William stigli u Windsor u društvu supruga

Prinčevi Charles i William stigli su u dvorac Windsor skupa sa svojim suprugama uoči sprovoda princa Philipa oko 14 sati. Ubrzo zatim u dvorac su stigli Zara Tindall i njezin suprug Mike, kao i princeza Beatrice te njezin suprug Edoardo Mapelli Mozzi.

Početak sprovoda obilježila je minuta šutnje u Windsoru, u trenutku dok je prinčev lijes bio ispred samih vrata kapele. Na ulicama oko dvorca okupilo se više ljudi, a ondje je bila i vojska.

Kraljevska obitelj ispoštovala je želju princa Philipa te su ga pokopali u intimnoj atmofseri. Obred je trajao 50 minuta, a uz himnu su čitali i govore koje je odabrao upravo sam princ.

Odabrane pjesme pjevao je zbor od tek četvero pjevača, a kraljevska obitelj je već ranije objavila da će poštivati sve mjere propisane zbog pandemije koronavirusa. Britanski premijer Boris Johnson upravo zbog toga nije bio na pogrebu princa Philipa.

William i Harry prvi put zajedno nakon godinu dana

Cijeli svijet je dočekao i trenutak kada su se na sprovodu pojavili prinčevi William i Harry koji posljednjih mjeseci nisu u dobrim odnosima. Braća nisu hodala jedan pored drugoga, kako će već i ranije najavljeno. To je prvi put da su se susreli nakon što se Harry preselio u SAD.

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene