Danas bi slavio rođendan

Oliver Dragojević legenda je postao još za života, a na njega će nas uvijek podsjećati njegove pjesme

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

Oliver Dragojević jedan je od najboljih pjevača s ovih prostora, a njegove pjesme zauvijek će nas podsjećati na legendarnog pjevača bez kojeg ništa više nije isto.

Legendarni Oliver Dragojević danas bi proslavio 73. rođendan, a njegove pjesme zauvijek će biti veliki podsjetnik na jednog od najboljih pjevača ovih prostora.

Pogledaj i ovo Oliver Dragojević Ovo se čekalo! Oliveru Dragojeviću pet i pol godina nakon smrti odana posebna počast, evo i tko je za sve zaslužan

Oliver je bitku za život izgubio u 71. godini, godinu nakon što su mu liječnici dijagnosticirali rak pluća. Iza sebe je ostavio neutješnu suprugu Vesnu, sinove Dina, Davora i Damira te petero unučadi, ali i brojne ožalošćene kolege s estrade među kojima je bio omiljen.

Taj dan proglašen je Danom nacionalne sućuti, a na ispraćaj u Split stiglo je nekoliko desetaka tisuća ljudi koji su napravili spektakl koji će se još godinama pamtiti i prepričavati. Sjećanje na Olivera u Veloj Luci održano je i ove godine od 27. do 31. srpnja, a njegova obitelj, kolege i prijatelji isticali su koliko im Oliver nedostaje.

"Bez Olivera je svima prazno, a s druge strane nikad nije bilo više Olivera nego što ga je bilo jer je Oliver svojim odlaskom još više podsjetio sve nas koliko je ogromna njegova ostavština i koliko je ogromno bilo njegovo prisustvo i kao čovjeka. Ne samo kao muzičara, kao čovjeka koji je bio vedrina, humor, ljubav, hodajuća muzika", izjavio je Petar Grašo.

"Ne poznajem nikoga tko nije volio Olivera. On je postao legenda za života. Skroman, beskrajno šarmantan i najkompletniji muzičar ovih prostora. Olivera sam zavoljela dok ga još nisam upoznala. Bio je prema meni brižan poput očinske figure. Jednom smo zajedno gledali u Splitu neki sportski događaj. Ja sam prokomentirala kako je neka cura u publici lijepa, a ona je bila zaručnica jednoga od sportaša. Oliver je na to rekao: 'Nina, aj muči. Da ti sidiš tamo i da si mu ti cura, svi bi rekli - asti mu je lipa ova mala.' Stalno ga se sjetim i nosim ga s velikim poštovanjem i ljubavlju u svome srcu", rekla nam je Nina Badrić ovoga ljeta.

Dobitnik je brojnih nagrada, a svojim je pjesmama zadužio hrvatsku scenu

Oliver je rođen u Splitu 7. prosinca 1947. godine. Djetinjstvo je proveo u Veloj Luci, koju je do kraja života nazivao domom, a dom mu je bio i njegov Split. Još kao petogodišnji dječak prvi se put susreo s glazbom, kada je od oca na poklon dobio usnu harmoniku. Na pozornici se prvi put pojavio 1961. godine na splitskom dječjem festivalu, s grupom Baloni. Kasnije je na nagovor Zdenka Runjića nastupio na Splitskom festivalu s njegovim "Picaferajem". Kratko je surađivao s Dubrovačkim trubadurima, a s grupom More kasnije se vratio na Splitski festival.

"Cesarica", "Tko sam ja da ti sudim", "Trag u beskraju", "Moj lipi anđele", samo su neki od Oliverovih bezvremenskih hitova koji su mu obilježili karijeru i po kojima ćemo ga se zauvijek sjećati. Oliver je bio i laureat prve dodjele nagrade Porin, koja je prošla u znaku pjesme "Cesarica", a dobitnik je i odličja Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića. Nastupao je diljem regije, ali i svijeta, a koncerte je održao u njujorškom Carnegie Hallu, londonskom Royal Alber Hallu, pariškoj Olimpiji te Opera Houseu u Sydneyju.

1/7 >> Pogledaji ovu galeriju Amanda Bynes (Foto: Getty Images) Amanda Bynes (Foto: Getty Images) Amanda Bynes (Foto: Instagram) Amanda Bynes (Foto: Instagram) +2 Amanda Bynes (Foto: Instagram) Celebrity Bila je prava ljepotica i uzor djevojkama diljem svijeta, a onda je upala u ralje ovisnosti koje su je potpuno izobličile i uništile

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene