Za umjetnost

Šest sati bez prestanka svirali jednu pjesmu!

showbuzz showbuzz Foto: DNEVNIK.hr

"Tuga me obuzela kad sam bio mlad, tuga je čekala, tuga je pobijedila", riječi su pjesme grupe.

Američka rock skupina The National, koja će u srpnju nastupiti u Zagrebu, šest je sati bez prestanka svirala svoju pjesmu "Sorrow" u njujorškom Muzeju moderne umjetnosti (MoMA) u okviru posljednjih ovosezonskih "Nedjeljnih sesija" (Sunday Sessions) što ih organizira taj svjetski poznati muzej.

>> National Geographic Traveller uvrstio INmusic festival među tri najbolja svjetska festivala


Riječ je o suradnji s islandskim umjetnikom Ragnarom Kjartanssonom koji je za svoj projekt "A Lot of Sorrow" (Puno tuge) angažirao taj indie-rock bend da pjesmu Sorrow s albuma High Violet neprekidno odsvira 105 puta, odnosno punih šest sati.

Pretvaranjem jedne pop pjesme u cjelodnevni "tour de force" umjetnik je nastavio svoja istraživanja o potencijalu ponavljajućeg performansa da stvori skulpturalnu opstojnost unutar zvuka, ističe MoMA.


"Tuga me obuzela kad sam bio mlad, tuga je čekala, tuga je pobijedila", riječi su pjesme grupe The National, čija glazba i stihovi često propitkuju ideje romantične patnje i suvremenog "weltshmerza", a to su teme koje Kjartansson često koristi u svom vlastitom radu u kojem se prepoznaju utjecaji Ingmara Bergmana, njemačkih romantičara i Elvisa Presleyja.

Kao u svim Kjartanssonovim performansima, ideja iza koje leži "A Lot of Sorrow" lišena je ironije, ali opet puna humora i emocija. To je još jedan pokušaj da se pronađe komično u tragičnome i obratno, napominje Muzej.

Reakcije na vijest da će The National svirati pjesmu Sorrow bez prestanka šest sati kretale su se od oduševljenog odobravanja do gnušajućeg odbijanja.

Izvješća s izvedbe govore da je bend pjesmu uglavnom svirao u verziji kao na albumu, osim u jednom trenuktu kada se umorni bubnjar "predao" pa je izvedena bez bubnjeva.

Nastup je počeo u nedjelju u podne, a završio u 18 sati. Nakon što su istu pjesmu izveli čak 104 puta, pjevač je rekao: "Večeras ćemo izvesti samo jedan bis. Bit će to pjesma 'Sorrow'".

The National su već četiri puta svirali u Hrvatskoj, a poseban odnos s hrvatskom publikom razvili su kada su 2004. na prvoj, europskoj turneji u zagrebačkom klubu KSET-u odsvirali energičan koncert za pamćenje pred svega osamdesetak oduševljenih ljudi, što je tada bio jedan od posjećenijih koncerata na turneji.

Bend je u međuvremenu postao svjetska atrakcija, ali je potvrdio koliko mu je Zagreb zaista bitan i odlukom da ga ponovno uvrsti u turneju, ovoga puta među svega desetak gradova u Europi u kojima će tijekom lipnja i srpnja promovirati najnoviji album "Trouble Will Find Me". Ljubimci zagrebačke publike svirat će na Šalati 2. srpnja.
  Pogledaj i ovo Ida Prester tulum za ročkas! Šljokičasti koncert za prvi solo album i 20 godina karijere: "Treba iza sebe ostaviti dobru energiju, jer smo na ovoj planeti tako kratko"

DNEVNIK.hr SHOWBUZZ pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene