Ušao i u Guinnesovu knjigu

Peru Kvrgića cijeli će svijet pamtiti po jednoj posebnoj stvari, to je uspjelo samo njemu

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

Predstava "Stilske vježbe" Pere Kvrgića bila je najdugovječnija predstava na svijetu. Na kazališnim daskama bez prekida je izvođena od 1968. godine.

Legendarni hrvatski glumac Pero Kvrgić, koji je preminuo u 94. godini, u Hrvatskoj će ostati zapamćen po brojnim kazališnim, filmskim i televizijskim ulogama, no po jednoj će predstavi svima ostati u posebnom sjećanju, i to ne samo u Hrvatskoj već i u cijelom svijetu.

Riječ je o "Stilskim vježbama", predstavi koja je uvrštena u Guinnessovu knjigu rekorda kao najdugovječnija predstava na svijetu s istom glumačkom postavom, u kojoj je uz Peru glumila i naša glumica Lela Margitić. Na kazališnim se daskama odigravala 50 godina, a Pero je na jednoj njezinoj izvedbi proslavio i 90. rođendan.

Pero je predstavu prvi put izveo 19. siječnja 1968. godine u Teatru ITD i od tada se izvodila bez prekida. Na premijeri i u sljedećih 60 izvedbi partnerica mu je bila Mia Oremović, koju je u siječnju 1970. godine naslijedila Lela.

Povodom njezine 41. godišnjice Peri i Leli uručena je Guinnesova plaketa, a uvrštena je i u tiskano izdanje njezine knjige u koju inače ulazi manji dio sakupljenih svjetskih rekorda.

2018. godine tadašnja predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović uručila je legendarnom dvojcu povelju Republike Hrvatske, a Pero je tom prilikom priznao kako mu više nije lako biti na pozornici.

"Ja mislim da ne ide više, to je kraj", kazao je Pero Kvrgić, dok je Lela Margitić rekla kako je ovo priznanje i njima jer su izdržali sve ove godine.

"Ovo je i potvrda i zapravo priznanje nama što smo izdržali sve te godine jer zahvaljujući i našoj upornosti predstava je doživjela tu svoju godišnjicu", zaključila je Lela.

Predstavu, u kojoj jedna naizgled banalna zgoda iz tramvaja broj 11 prepričana na više načina postaje vrhunska komedija, režirao je Tomislav Radić prema djelu francuskog književnika Raymonda Queneaua "Excercices de style".

 

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene