tužni prizori s Mirogoja

Brojna poznata lica na posljednjem ispraćaju Veljka Bulajića, od velikog redatelja oprostili su se kolege, glumci, političari...

Posljednji ispraćaj Veljka Bulajića - 23 Posljednji ispraćaj Veljka Bulajića - 23 Goran Mehkek/Cropix 1/36 >> Pogledaji ovu galeriju Posljednji ispraćaj Veljka Bulajića - 1 Posljednji ispraćaj Veljka Bulajića - 2 Posljednji ispraćaj Veljka Bulajića - 3 Posljednji ispraćaj Veljka Bulajića - 4 Posljednji ispraćaj Veljka Bulajića - 5 Posljednji ispraćaj Veljka Bulajića - 6 Posljednji ispraćaj Veljka Bulajića - 7 Posljednji ispraćaj Veljka Bulajića - 8 Posljednji ispraćaj Veljka Bulajića - 9 Posljednji ispraćaj Veljka Bulajića - 10 +25 Posljednji ispraćaj Veljka Bulajića - 11 Galerija

Posljednji ispraćaj redatelja Veljka Bulajića okupio je brojna poznata lica na zagrebačkom groblju Mirogoj.

Na groblju Mirogoj u Zagrebu održan je posljednji ispraćaj redatelja Veljka Bulajića.

Uz neutješnu obitelj i prijatelje, sprovodu su prisustvovala i brojna poznata lica. Govore su održali bivši predsjednik Stjepan Mesić i redatelj Vinko Brešan, a među okupljenima su bili i glumci Rade Šerbedžija, Anja Šovagović Despot i Urša Raukar, bivši predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, redatelj Hrvoje Hribar, političari Vesna Škare Ožbolt, Tomislav Tomašević, Luka Bebić te mnogi drugi.

Fotografije s posljednjeg ispraćaja pogledajte u galeriji.

Podsjetimo, Veljko Bulajić preminuo je nakon kratke bolesti u utorak 2. travnja, u dobi od 96 godina. Bio je jedan od najvećih filmskih redatelja s naših prostora koji je trajno oblikovao jugoslavensku i hrvatsku kinematografiju.

Bulajić je rođen u mjestašcu Vilusi na pola puta od Trebinja do Nikšića, 22. ožujka 1928. S roditeljima, ocem Miljkom i majkom Ljubicom te braćom Džorđem i Stevanom je do izbijanja Drugog svjetskog rata boravio u Sarajevu, a onda su se vratili u rodne Viluse.

Srednju školu Bulajić je završio u Sarajevu. Nakon rata našao je mjesto u Domu JNA u Zagrebu, gdje se motao s mlađim poratnim intelektualcima. Tada se počeo zanimati za kinematografiju, upisao je filmsku režiju u Centro Sperimentale u Rimu. Diplomirao je 1959., asistirao velikim redateljima kao što su Federico Fellini i Vittorio De Sica pa se vratio u bivšu Jugoslaviju.

Redateljsku karijeru započeo je dvama kratkim filmovima: ''Kamen i more'' i ''Brod lutalica'' (1953.). Prvi dugometražni igrani film "Vlak bez voznog reda" realizirao je 1959. godine. Veliki uspjeh Bulajić postiže filmom ''Uzavreli grad'' (1961.), o životu u novome industrijskom centru, nagrađenom također Zlatnom arenom u Puli.

''Skopje 63'', dugometražni dokumentarni film, bio je prikazivan na svim televizijama svijeta i svom je autoru donio prestižnu UNESCO-vu nagradu Kalinga za "vrhunsko ostvarenje na području umjetnosti i znanosti".

Veljko Bulajić dobitnik je nagrada Zlatni Lav u Veneciji, Zlatna Nimfa u Monte Carlu, nagrade za režiju u San Sebastijanu i New Delhiju, Zlatne medalje na Međunarodnom filmskom festivalu u Moskvi, međunarodne nagrade kritike Cidalc, nagrade Zlatni klas za najbolji film u Valladolidu, nekoliko nagrada publike te još neke druge.

Nagrađen je s nekoliko Zlatnih Arena na Filmskom festivalu u Puli za najbolje filmove i najbolju režiju.

''Bitka na Neretvi'' bila je njegovo najveće ostvarenje. U filmu su glumile holivudske zvijezde Orson Welles, Franco Nero, Yul Brynner, Sergei Bondarchuk uz jugoslavenske zvijezde, među kojima su Ljubiša Samardžić, Milena Dravić i Velimir Bata Živojinović. Film je bio nominiran za Oscara i osvojio je Zlatnu nagradu na filmskom festivalu u Moskvi. Premijerama u Sarajevu i Beverly Hillsu prisustvovali su Sophia Loren, Ronald Reagan i Josip Broz Tito. Promotivni plakat za film izradio je slavni slikar Pablo Picasso.

1/30 >> Pogledaji ovu galeriju Stjepan Vukadin Melkior Bašić, Damir Tomljanović i Stjepan Vukadin kuhali u restoranu Konavoski dvori - 13 Melkior Bašić, Damir Tomljanović i Stjepan Vukadin kuhali u restoranu Konavoski dvori - 12 Melkior Bašić, Damir Tomljanović i Stjepan Vukadin +25 Melkior Bašić, Damir Tomljanović, Stjepan Vukadin Zanimljivosti Damir Tomljanović objavio fotografiju chefa Vukija i tek rođene kćeri, a onda mu je uputio i originalnu čestitku!

1/31 >> Pogledaji ovu galeriju Dragana Mirković - 2 Dragana Mirković - 1 Dragana Mirković i Toni Bijelić Dragana Mirković +26 Dragana Mirković Celebrity Dragana Mirković usred koncerta jecala od tuge dok je pjevala ''Jedini moj'', sjela je na pod i plakala

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene