'Selfie'

Izabrana je riječ godine u Velikoj Britaniji!

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

Riječ 'selfie' je izabrana za riječ godine i to od strane urednika rječnika Oxford.

'Selfie' - riječ koja označava vlastoručno snimljenu fotografiju, pobijedila je mnoge termine koji su joj se pojavili kao konkurencija.

Urednici najrelevantnijih rječnika engleskog jezika na svijetu - Oxford, utvrdili su kako je frekventnost riječi 'selfie' u engleskom jeziku porasla 17 000% u odnosu na prošlu godinu.

Popularnost ovog termina naglo je porasla nakon što su mnoge slavne osobe poput Rihanne, Miley Cyrus, Justina Biebera i Kim Kardashian počele objavljivati vlastoručno snimljene autoportrete po društvenim mrežama.

>> Papa Franjo osvaja društvene mreže: S tinejdžerima pozirao za 'selfie'

Jedna od najslavnijih selfie fotografija ove godine je ona na kojoj papa Franjo pozira s tinejdžerima u Vatikanu. Ova fotografija, koja je u trenu postala viralna, obišla je svijet, a ujedno je i prva ikad 'Papa selfie' fotka.

Zanimljiva je i selfie fotografija na kojoj je prikazana supruga britanskog premijera Davida Camerona, ali i on u pozadini kako spava na krevetu.



Urednici Oxfordskog rječnika otkrili su i prvu selfie fotografiju ikad postavljenu na društvene mreže. Izjavili su tako da je prva 'selfie'-ica snimljena 2002. godine te objavljena na jednom australskom forumu. Snimio ju je i objavio jedan ladić koji se pijan vraćao kući nakon ludog noćnog provoda te je zapeo, pao i ozlijedio usnicu.

'Imam porezotinu na usnici od jednog centimetra. Oprostite zbog fokusa na slici - to je selfie', napisao je na forumu ovaj Australac, koji sigurno nije imao pojma kako je postao preteča trenda koji će, desetak godina kasnije, poput pošasti poharati svijet.



Iako su urednici Oxfordskog rječnika prepoznali ovu riječ kao izuzetno popularnu, 'selfie' ipak još uvijek nije pronašla mjesto u njihovim rječnicima.

DNEVNIK.hr SHOWBUZZ pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene