U Areni Varaždin

'Svi se zajedno svi zajedno brinemo da klapa ne padne u zaborav'

showbuzz showbuzz Foto: DNEVNIK.hr

I poznati domaći glazbenik Tedi Spalato priprema samostalni koncert, a tom smo mu prilikom i postavili nekoliko pitanja.

1. Bližimo se vašem i koncertu klapa u Areni Varaždin, 7. ožujka. Kako vam se sviđa zajednički nastup sa dvije omiljene klape u Hrvatskoj?

Pogledaj i ovo Tedi Spalato golupčići! Naš legendarni glazbenik pored 18 godina mlađe partnerice ponaša se kao mladić, a priznao je i da se zbog nje opet tako i osjeća!

Ja sam klapsko dijete, mogao bih tako reći za svoje prve glazbene korake, i uvijek mi je izuzetno drago pjevati u tom skladnom višeglasju vokala. Imam dobro i bogato iskustvo u suradnji s klapama te mi je jako drago da su mi ova i dio prošle godine obilježeni suradnjom s Tomislavom Bralićem i klapom Intrade. Posebno mi je drago jer promoviraju pjesmu 'Cviće' za koju je stihove napisao Bruno Vučković, a ja glazbu te se radujem onome što tek slijedi. Vjerojatno će biti još zajedničkih nastupa, a ja ću se od srca potruditi da napravim još koju pjesmu. U našem kraju je klapsko pjevanje od pamtivjeka njegovano i meni je čista radost i gušt pjevati s klapama.

Tedi Spalato: 'Obožavam klape, ali se ne bih usudio pjevati njihove pjesme'

2.Kako je došlo do suradnje na zajedničkim koncertima?

Bralića i Intrade ja godinama pratim, oni su se uvukli u dušu svita i naroda, u tom izričaju su vrlo iskreni i dragi, uvijek prijateljski raspoloženi, dobri i dragi ljudi. Publika je prepoznala njihovu iskrenost, zato su svugdje rado viđeni i primljeni. Naša suradnja je počela s pjesmom 'Cviće' koju sam zapravo ja htio pjevati, no kad sam ju završio, odmah su mi na pamet pali Tomislav i Intrade i tako je to nekako sve spontano krenulo. Mi smo zapravo godinama pričali o tome da bismo nešto trebali zajedno napraviti i to se dogodilo sa 'Cvićem'. Slično je bilo i sa klapom Cambi iz Kaštel Kabelovca, oni su izvrsno prepjevali moju pjesmu 'Moje izgubljeno blago' te smo zajedno već nastupali, u Mostaru te u Zagrebu kad su slavili 20. rođendan i jako me veseli da ćemo se opet družiti.

3. Na čemu trenutno radite?

Trenutno radim na novom albumu, ne znam kojim tempom će pjesme izlaziti ni kad će album biti spreman, ali je riječ o iskrenim dalmatinskim pjesmama u kojima se svatko može prepoznati.

4. Koja je vama klapa najdraža i da li imate možda neku vama dragu klapsku pjesmu?

Ima jako puno dobrih klapa i nijedna ne zvuči isto. Klapa Intrade je posebna, a Bralić ima posebnu boju glasa i neku emociju koja je specifična. Cambi je pak klapa velike vokalne energije. Ima ih puno dobrih - Iskon, Libar, Kampaneli, Šufit...da sad ne nabrajam sve, i svaka nosi neke osobne značajke i posebnosti koje su im svojstvene. Ja po 'defaultu' volim klape, bile one s 30-godišnjim iskustvom ili bilo da je riječ o mladim dečkima koji su tek počeli pjevati i smatram da ih treba podržati jer su one neizostavni dio glazbenog modusa i nešto što nam trajno ostaje. Za klape imam samo riječi hvale i epitete.

Ja se baš i ne usuđujem pjevati njihove pjesme jer nisam klapski vokal, ali sam se drznuo obraditi 'Dalmatino povišću pritrujena', iako bih rekao da je ona više zborska nego klapska pjesma. Ja za razliku od klapa ne mogu pjevati bez instrumenta, bio on klavir ili komad žice. Tako da klape rađe samo slušam. Mene nećete vidjeti da pjevam dok kuham jer ne mogu istovremeno držati instrument i kuhati. Jednostavno je instrument dio mene.

5. Što mislite o klapskom fenomenu koji već kontinuirano traje toliki niz godina?

Klapsku glazbu više ne možemo nazvati lokalnom, ona struji, izlazi iz naših geografskih koordinata, dopire sve šire i postoje ljubitelji klapa van granica naše zemlje što potvrđuje da je klapska glazba glazba koja se shvaća i koja se voli. Ona nosi naš mediteranski duh i romantiku sve dalje i iznimno mi je drago da je sve popularnija i da Hrvatsku po njoj prepoznaju. I moju je karijeru obilježila Dalmacija, no ne znam koliki je moj udio u popularnost dalmatinske pjesme jer su za moj glazbeni uspjeh zaslužni izvrsni učitelji koji su me gurnuli u glazbu te prijatelji i kolege koji su mi pomagali. Jako sam ponosan na sve njih jer je uspjeh dalmatinske glazbe zajednički uspjeh, svatko je dopridonijeo na svoj način i jako mi je drago što ju njegujemo i što se svi zajedno brinemo da ne padne u zaborav.  

DNEVNIK.hr SHOWBUZZ pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene