UJESEN IZLAZI IZ ZATVORA

Uspon i pad O.J. Simpsona: Od sportske ikone do notornog zločinca i nasilnika

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

O.J. Simpson oslobođen je svojedobno optužbi za dvostruko ubojstvo - svoje bivše supruge i njenog prijatelja, iako je fizičkih dokaza protiv njega bio popriličan broj. Prije toga, bio je ljubimac Amerike. Nisu ga htjeli ni u filmu "Terminator" zbog imidža dobrice.

Živio je život iz snova. Bogat, mlad, zgodan, omiljen. O.J. Simpson ranih devedesetih imao je sve što se poželjeti može. No, upravo tada počeo je crni niz u njegovom životu. Nastavio se donedavno, kada mu je Odbor za pomilovanje prihvatio zahtjev za puštanje na uvjetnu slobodu. Prema pisanju Washington Posta, O.J. bi na slobodu trebao izaći 01. listopada. Iako je bio osuđen na čak 33 godine zatvora, Simpson je pušten nakon devet godina na uvjetnu slobodu. Na izricanju je pustio i suzu. Da podsjetimo, u zatvoru je završio 2008. godine, i to zbog oružan pljačke, napada vatrenim oružjem i otmice u Las Vegasu. Neki pretpostavljaju da je toliko godina zatvora dobio kako bi se na neki način nadoknadila pravda za suđenje stoljeća - ono za ubojstvo njegove bivše supruge Nicole Brown i njezina tadašnjeg prijatelja Rona Goldmana.

Pogledaj i ovo showbuzz Uvjetna sloboda O.J. Simpson slobodan je čovjek: Od optužbi za dvostruko ubojstvo do oružane pljačke...

Kako je ikona američkog nogometa završila u zatvoru? Što se dogodilo u životu uspješnog mladog čovjeka kada je 1994. optužen da je ubio bivšu ženu? Tada je već bio otac četvero djece, iza sebe uspješnu sportsku karijeru, iskušavao se i u raznim granama showbizznisa. Korijene problema treba tražiti u njegovom djetinjstvu. U mladosti je, prije sporta, bio problematična osoba. Bio je član bande, neko vrijeme je proveo u zatvoru, no potom je tome došao kraj. Naime, počeo je trenirati američki nogomet, pokazavši se kako sjajan bek - usto izdržljiv i spreman pretrčati velike udaljenosti. Karijera je krenula uzlaznom putanjom, a stigli su i unosni sponzorski ugovori. No, pobjeći od svog karaktera nikad se nije moglo. Uza sva priznanja, sportske i ine uspjehe, privatno je Simpson bio agresivan i nemiran.

Nakon prvog propalog braka, upoznao je mladu i atraktivnu Nicole Brown. Lijepa plavuša i sportaš zaljubili su se brzo i strasno. A njihova turbulentna ljubav bila je takva cijelo vrijeme. Čak i nakon razvoda, Nicole i O.J. bili su opsjednuti jedno drugim. No, koliki su razmjeri, Amerika je saznala tek 12.06.1994. kada su mučki ubijeni Nicole i Ronald Goldman u njezinom domu u Los Angelesu. Dokazi su upućivali na Simpsona, a nije pomogla ni činjenica da je, kada je izdan nalog za uhićenje, O.J. bježao u svom automobilu, prikovavši u live prijenosu cijeli SAD pred male ekrane. Na kraju se predao i negirao dvostruko ubojstvo. Oformio je brutalan odvjetnički tim, koji su sačinjavali Johnnie Cochran, Robert Kardashian, Robert Shapiro i F. Lee Bailey. Navodno je ovaj slučaj Kardashiana koštao zdravlja, a svakako jest mirnog privatnog života. Naime, Kris Jenner, majka slavnih Kardashianki i tada bivša supruga Roberta Kardashiana, bila je bliska prijateljica Nicole Brown i uvjerena je bila da je O.J. kriv. S druge strane, Kardashian ga je branio, a uzrokovalo je to među njima veliki jaz. Upravo kroz taj slučaj obitelj Kardashian je prvi put došla pod reflektore javnosti, a to su, kasnije, itekako unovčili. No, vratimo se suđenju. Tužiteljica Marcia Clark borila se svim snagama da dokaže poroti (koju je Simpsonov odvjetnički tim jako pažljivo odabrao) da je O.J. kriv, pozivajući se na fizičke dokaze, no nije pomoglo. Clark se borila s užasnim medijskim pritiskom, svjesna da će izgubiti 'dobiveni' slučaj. To se i dogodilo, a Simpson se (prema onima koji u to vjeruju) izvukao za dva ubojstva.

Obitelj Rona Goldmana podigla je 1997. godine tužbu protiv njega na građanskom sudu, i na njemu su dobili. Trebao im je isplatiti 33 i pol milijuna dolara odštete. Tu je počela njegova financijska propast, iako se obitelj nije uspjela naplatiti do kraja. U narednom vremenu zarađivao je od autobiografije, selio se od jedne do druge savezne države, a na kraju se skrasio u Miamiju. Obitelj Rona Goldmana tužila ga je dodatno kako bi se osigurali da Simpson neće zarađivati na intervjuima vezanima uz ubojstvo njihovog sina. Upravo to ukinulo je veliki dio njegovih prihoda, a 2007. sud je u Kaliforniji zaključio da bi O.J. trebao trošiti onoliko koliko mu treba za normalne životne uvjete. Očito nije bilo dovoljno jer je ubrzo otkriveno da Simpson duguje više od milijun dolara u porezu. I prije nego je počinio zločin koji ga je 2008. strpao iza rešetaka, Simpson je kroz pet godina unazad bio pod povećalom policije i FBI-ja. Ipak, tek 2007. je uhićen i to zbog oružane pljačke i otmice. Tada mu više nije bilo spasa, prijetio mu je zatvor do kraja života. I da je kazna od 33 godine zatvora ostala na snazi, moguće da bi i smrt dočekao kao zatvorenik. Ipak, nakon devet godina, O.J. izlazi, dobit će tako još jednu priliku za novi početak. A ako je suditi po riječima njegovih prijatelja - bit će to skromno i daleko od očiju javnosti. Jedva čeka, kažu, provesti vrijeme sa svoje četvero odrasle djece. Oni su jedino što mu je, nakon turbulentnog života - i ostalo.

 

 

 

 

 


 

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene