U 89. godini

Preminuo legendarni glumac Donald Sutherland, tužnu vijest potvrdio je njegov sin Kiefer

Donald i Keifer Sutherland Donald i Keifer Sutherland Profimedia 1/10 >> Pogledaji ovu galeriju Donald i Keifer Sutherland Donald Sutherland Donald Sutherland Donald i Keifer Sutherland Donald i Keifer Sutherland Donald i Keifer Sutherland Donald Sutherland Donald Sutherland Donald Sutherland +0 Donald Sutherland Galerija

Keifer Sutherland je na društvenim mrežama objavio da je preminuo njegov otac Donald Sutherland.

Glumac Donald Sutherland preminuo je nakon duge bolesti u dobi od 88 godina.

Tužnu vijest potvrdio je njegov sin, također poznati glumac Keifer Sutherland.

"Teškog srca javljam da je preminuo moj otac Donald Sutherland, osobno ga smatram jednim od najvažnijih glumaca u povijesti filma. Nijedna ga uloga nije plašila, bila ona dobra, loša ili ružna. Volio je što je radio i radio je što je volio, i nije mu trebalo više od toga. Imao je dobar život", napisao je Keifer na Instagramu uz crno-bijelu fotografiju s ocem.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kiefer Sutherland (@kiefersutherland)

Kanadski glumac Donald Sutherland proslavio se 60-ih i 70-ih godina prošlog stoljeća ulogama u filmovima kao što su "Dvanaestorica žigosanih", "M*A*S*H" i "Zlato za odvažne", a kasnije je, među ostalim, glumio i u filmskoj franšizi "Igre gladi". 

Visoki glumac dubokog glasa, prodornih plavih očiju i vragolastog osmijeha uspio se bez problema prebaciti iz karakternih uloga u romantične glavne uloge s glumicama Jane Fondom i Julie Christie. Također je igrao mnoge čudake i zlikovce tijekom svoje karijere.

Jedna od najvećih zvijezda u Hollywoodu 1970-ih, ostao je tražen za filmske i TV projekte sve do svojih 80-ih. Poznat po svom nekonvencionalnom izgledu i svestranosti kao glumac, Sutherland je glumio širok raspon nezaboravnih likova.

Među njima su uloge vojnog kirurga u filmu "M*A*S*H", neobičnog zapovjednika tenka u "Zlatu za odvažne", detektiva iz malog grada u "Klute", napušenog profesora u "Zvjerinjaku", lokalnog dužnosnika koji se suočava s izvanzemaljcima u "Invaziji tjelokradica" i očajnog oca u "Običnim ljudima". Osvojio je novu generaciju obožavatelja svojim slavnim portretom despotskog predsjednika u serijalu filmova "Igre gladi".

"Volio bih da mogu reći hvala svim likovima koje sam glumio, hvala im što su koristili svoje živote da oblikuju moj život", rekao je Sutherland u svom govoru primajući počasnu nagradu Oscara za životno djelo 2017. godine.

Sutherland je rođen 17. srpnja 1935. u kanadskoj pokrajini New Brunswick, a odrastao je u Novoj Škotskoj. Nastupao je u školskim produkcijama na koledžu, preselio se u Britaniju kako bi usavršio svoj zanat, zatim se preselio u Sjedinjene Države, gdje mu je prvi veliki proboj osigurao ratni film "Dvanaestorica žigosanih".

Proslavio se tri godine kasnije glumeći nekonformističkog kirurga Hawkeyea Piercea u satiri o Korejskom ratu redatelja Roberta Altmana. Film "M*A*S*H", kasnije pretvoren u TV seriju, prikazivao je nesreće u pokretnoj vojnoj kirurškoj bolnici, jačajući antiratne osjećaje mnogih Amerikanaca tijekom Vijetnamskog rata.

Također 1970., Sutherland je glumio uz Telly Savalas i Clinta Eastwooda u filmu "Zlato za odvažne" u ulozi narednika Oddballa u misiji krađe zlata od nacista.

Sljedeće godine bio je uparen s Fondom, jednom od hollywoodskih zvijezda, u filmu "Klute", a zatim je 1973. glumio ožalošćenog oca u "Ne okreći se" koji je uključivao scenu seksa s Christie. Film je potaknuo romansu s Fondom, s kojom je bio aktivan zagovarač pokreta protiv rata u Vijetnamu.

U burnoj komediji "Zvjerinjak" Sutherland je glumio profesora koji spava s djevojkom člana bratstva. "Invazija tjelokradica" bila je uspješna znanstveno-fantastična prerada klasičnog originala iz 1956. koji je pričao priču o izvanzemaljskim skupinama koje otimaju ljudska bića.

Sutherlandova izvedba u filmu "Obični ljudi", redateljskom debiju holivudske superzvijezde Roberta Redforda, pomogla je filmu iz 1980. da osvoji četiri Oscara, uključujući i onu za najbolji film. Sutherland je glumio uz Mary Tyler Moore i Timothyja Huttona u ovom istraživanju raspada jedne obitelji sa Srednjeg zapada.

U 1990-ima se pojavio u filmovima uključujući "JFK", "Vatrene kacige", "Buffy: ubojica vampira", "Izvan kontrole", "Vrijeme ubijanja" i " Instinkt", a osvojio je nagradu Emmy za ulogu u filmu "Građanin X".

U 2000-tima se pojavio u hvaljenim filmovima "Studengora" i "Ponos i predrasude".

U filmovima "Igre gladi" iz 2010-ih o distopijskoj budućnosti u kojoj se tinejdžeri šalju na smrtonosno natjecanje kao masovnu zabavu, uživao je u ulozi zlog predsjednika Coriolana Snowa.

Sutherland se smatrao jednim od najboljih glumaca koji nikada nije dobio nominaciju za Oscara ni za jednu svoju ulogu. Ženio se tri puta i imao petero djece, uključujući Kiefera.

1/30 >> Pogledaji ovu galeriju Maja Lena Lopatny Maja Lena Lopatny Maja Lena Lopatny i partner - 1 Maja Lena Lopatny i partner - 2 +25 Maja Lena Lopatny i partner - 4 Celebrity Maja Lena Lopatny pokazala novorođenu kćerkicu i otkrila njezino neobično ime: "Dvije princeze i ponosni tata!"

1/30 >> Pogledaji ovu galeriju Suri Cruise - 6 Suri Cruise - 5 Suri Cruise - 4 Suri Cruise - 3 +25 Suri Cruise - 2 Celebrity Prizori predivne kćeri Toma Cruisea s maturalne sve su podsjetili na njezinu majku u hit-seriji!

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene