Naš poznati kuhar Melkior Bašić gost je nove epizode ''Zdravlja na kvadrat''.
Jedno od najpoznatijih kuharskih imena i bivši član žirija MasterChefa, Melkior Bašić, gost je nove epizode emisije ''Zdravlje na kvadrat''.
U ugodnom razgovoru s voditeljem Daliborom Bosančićem otkrio mu je ponešto o svom zdravlju, ali i životu nakon ''MasterChefa''.
''Imam dojam kako ćemo sad razgovarati kao da imam pokraj sebe nekog čarobnjaka iz filma. Zbog imena Melkior. Sad sam uzeo mobitel i pazi sad – Tvoje je ime nastalo je od grčke riječi ''gaspares'' što znači nadzornik, rizničar, učitelj. Ime Melkior ima svoje podrijetlo u starom perzijskom jeziku, a značenje mu je ''kralj svjetlosti'' ili ''viteški kralj'', rekao mu je na početku Daliibor.
Melkior Bašić u Zdravlju na kvadrat - 4
Foto: Nova TV
''Opa, opa! Nisam to iskreno znao. Ime sam dobio po didi, nasljedno. S mamime strane su mi u Dalmaciji. Tamo se Melkior kaže Markio.''
''Kuhar jesam. Kralj nisam. Postoji natjecanje kraljevski kuhar. Ne znam održava li se još, ali se davno održavalo u Mađarskoj'', dodaje Melkior.
Kada bi koristio gastronomski rječnik kako bi se opisao?
''Fakat dobro pitanje. Onako sigurno spice, malo jače začinjeno, iskreno. Znaš ono kad ti nešto dođe i paše ti, a tek onda ljutina dolazi kasnije.''
Melkior Bašić u Zdravlju na kvadrat - 1
Foto: Nova TV
Od kud ljubav za kuhanjem?
''Moj tata kad je išao za kuhara u Frankopansku bio je razred s četvero dečkiju unutra. Kad sam ja išao u školu, tu u Utrine, onda je bilo kontra – četiri cure i sve ostalo dečki. To se negdje prešaltalo. Prije je to bilo zanimanje za žene.''
Potvrđuje i ono što se govori - kuhanje je tražen posao.
''Jako je tražen posao. Užasno tražen, ali osoblja fali, fali stručnog osoblja.''
Što je po njemu zdrav doručak?
''Po meni? Ja jedem ono što mi se jede. Slušam svoj organizam. Svaka osoba treba slušati svoj organizam što mu odgovara da jede. Ako mi se danas jedu jaja, jest ću ih. Ako mi se jede puding, jest ću ga.''
Melkior Bašić u Zdravlju na kvadrat - 5
Foto: Nova TV
A preporuka?
''Da jedeš stalno isto, ne! Ja smatram da čovjek treba šarati obrok.''
Pitanje koje se vječito provlači je i ovo: kuhanje na masti, da/ne?
''Kad kažeš mast misliš na svinjsku. To obvezno, da! Svinjsku mast obožavam!''
S mastima Melkior problema nema, bilo da je riječ o mastima u hrani ili mastima u tijelu.
''Nemam zdravstvenih problema, to je druga stvar. Koliko imam kila e to je drugi par rukava. 96 kilograma imam!''
Ipak, otkriva da se s nečim muči.
''Zdravlje – samo štitnjača i to je to. Hashimoto!''
Između toliko posla i angažmana, uspije li vježbati?
''Uzeo sam kućnog ljubimca i traži puno šetnje. Volim duge šetnje kilometrima i to kasno navečer.''
Melkior će uskoro napuniti 40 godina, ali o umirovljenju ne razmišlja te kaže da će kuhati do konca života.
''Da, mislim! Zato što hrana povezuje ljude i ljubav prolazi kroz želudac.''