Strava i užas

JEZIVO - ovo je jugoslavenski 'The Exorcist', film koji je prestravio mnoge

showbuzz showbuzz Foto: DNEVNIK.hr

Film je snimljen 1978. i jedna je od najstrašnijih filmova tog vremena.

Snimljen prema noveli Novaka Simića 'Zapis o Simeonovici i Ahmet Jusufu' film 'Ljubav i bijes' donosi jezivu priču o djevojci koju opsjeda demon 'bijes', i možemo ga slobodno nazvati 'Istjerivačem đavola' bivše Jugoslavije. 'Ljubav i bijes' tek je jedan u nizu horor filmova bivše države koji su na žalost danas zaboravljeni.

Pogledaj i ovo showbuzz Vampiri su stvarni LEPTIRICA koja nas je prestravila - Drakula je za nju mala beba

Možda se neki od vas sjećaju filma 'Leptirica' zbog kojeg noćima nismo mogli spavati. 'Leptirica' je snimljena prema priči Milovana Glišića temeljenom na narodnoj predaji o vampiru Savi Savanoviću koji je nastanjivao vodenicu u selu Zarožje kraj Bajine Bašte. Kritičari su ovaj film nazvali 'filmskim terorizom' jer je prestravio gledatelje davne 1973.

Film je prestravio milijune, ali ekipu koja je na njemu radila prestravilo je nešto drugo

Treba spomenuti i filmove sličnog žanra poput 'Izbavitelja', Čovjek kojeg treba ubiti', 'Krvopijci', 'Variola vera'...

Vratimo se 'Bijesu', Simeon, najbogatiji srpski trgovac u Sarajevu je imao sve u životu. Imao je silno bogatstvo i najveću kuću u Sarajevu. U poznim godina se zaljubljuje u kći pekara Gvozde sa Alifakovca. Mladu Simeonovicu dovodi u svoju kuću i priređuje najveću i najbogatiju svadbu koje je Sarajevo zapamtilo. Nakon povratka sa trgovačkog puta zatiče bolesnu Simeonovicu u koju je ušao demon 'bijes'. To je ukratko priča ovog filma strave i užasa, nećemo vam otkrivati previše.

Film je režirao Bakir Tanović, a glavne uloge su tumačili Viktor Starčić, Adem Cejvan, Dragomir 'Gidra' Bojanić i Merima Isaković kojoj je to bila prva filmska uloga. Iako snimljen 1978. godine, film je imao specijalne efekte koji su stajali rame uz rame sa stranim, skupim produkcijama. Posebno je upečatljiva scena egzorcizma, točnije muslimanska verzija istog, u kojoj se događa niz paranormalnih situacija. Film 'Ljubav i bijes' vrijedi pogledati i zbog fantastične Merime koja je svoju prvu filmsku ulogu odradila savršeno.

DNEVNIK.hr SHOWBUZZ pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene