Zavladali kinima

Dekoltei, tupei, šeici i pokvareni političari!

showbuzz showbuzz Foto: DNEVNIK.hr

'Američki varalice' solidan je film raskošne fabule i još raskošnije scenografije, no usprkos 10 nominacija za Oscara njegova genijalnost uporno izmiče.

David O. Russell apsolutno je čovjek trenutka. Jer osim što treći put u četiri godine ima film koji je nominiran za Oscara u hrpi najvažnijih kategorija (2011. – 'Boksač' sedam nominacija, lani 'Silver Linings Playbook' odnosno 'U dobru i u zlu' osam, ove godine 'Varalice' deset!), jedini je filmski autor u povijesti kojem je uspjelo dvije godine zaredom imati sedam ključnih nominacija (najbolji film, režija i scenarij plus četiri glumačke).

Pogledaj i ovo showbuzz Na rubu vremena U budućnosti je bitka protiv vanzemaljaca skoro izgubljena

„Američki varalice“ od danas pretpremijerno u kinima!

Zadnji film koji je to prije 'Silver Lininga' uopće postigao bio je 'Reds' Warrena Beattya 1981. Svaka čast – velika je to stvar za autora koji je nakon obećavajućeg početka karijere ('Tri kralja', 'Flirting With Disaster'), sredinom 2000-ih nakon 'I ♥ Huckabees' djelovao sasvim izgubljeno.

A onda se nakon 6-godišnje pauze vratio sjajnim, bogatim 'Boksačem' i počeo 'štancati' woodyallenovskom brzinom i skupljati sve te nominacije, pogotovo glumačke (11 komada u tri filma!). I to je ono što treba priznati Russellu – naprosto zna s glumcima i tu mu se nema što prigovoriti. I ono što je najbolje u 'Varalicama' apsolutno su glumci, prije svih Christian Bale i Amy Adams, a onda i Jeremy Renner i naravno Jennifer Lawrence.

'Američki varalice' slobodna su prerada kontroverzne operacije 'ABSCAM' s kraja '70-ih, kada je FBI uz pomoć sitnog njujorškog varalice i lažnog šeika upecao jednog senatora i nekoliko kongresmana s rukama u pekmezu.

No, prema Russellu, FBI im je prste doslovno gurnuo u pekmez, pogotovo čestitom gradonačelniku gradića pored Atlantic Citya u New Jerseyu Carmineu Politu (Renner). Na početku pratimo muljatora Irvinga Rosenfelda (Bale) i njegovu novu družicu Sydney (Adams). Njih dvoje 'muljaju' s kreditima dok ih ne 'uvali' u probleme prerevni i strašno ambiciozni FBI-evac Richie (Cooper), a onda im u zamjenu za slobodu ponudi suradnju u jednoj malo većoj operaciji hvatanja pokvarenih političara...

DNEVNIK.hr SHOWBUZZ pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene