Bizarna priča

Ako njihovi idoli ne ispune očekivanja, najvatreniji obožavatelji postaju okorjeli mrzitelji

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

Mentalni poremećaji u Koreji su još uvijek tabu, a tamošnje zvijeze poput preminulih Goo Hare i Sally osjećale su veliki pritisak obožavatelja koji su od njih očekivali da budu savršene 24/7.

K-pop zvijezda Goo Hara nedavno je pronađena mrtva u svom stanu u Seulu, samo dva tjedna nakon što je najavila povratničku turneju.

Pogledaj i ovo showbuzz Kakav krimić Misteriozna smrt supruga dive za koju se mislilo da je samoubojstvo, no istina je bila puno gora

Tijelo 28-godišnje Goo pronađeno je u njezinom domu u kasnim popodnevnim satima, a policija trenutno provodi istragu. Ipak, saznalo se kako je na stolu u dnevnoj sobi pronađena rukom pisana pesimistična poruka velike korejske zvijezde, no nije otkriveno što je u njoj pisalo.

Poznato je samo kako si je mlada zvijezda prije samo pola godine također pokušala oduzeti život, no tada nije uspjela u svom naumu te je obožavateljima poručila kako je dobro te kako će se oporaviti od svega. "Žao mi je što sam izazvala zabrinutost. Oporavljam se od agonije u koju sam upala zbog određenih problema s kojima sam se nosila. Od sada ću biti jaka i zdrava", izjavila je tada za medije.

"Laku noć", napisala je pored posljednje fotografije na Instagramu iz kreveta, a nekoliko sati kasnije pronađena je mrtva.

Glumica i pjevačica bila je vrlo vokalna u vezi suzbijanja cyber bullyinga nakon neuspjelog pokušaja ubojstva u svibnju, a to je prolazila i njezina kolegica te prijateljica, 25-godišnja Sulli, koja si je oduzela život svega mjesec dana prije. Sulli je bila gotovo jednaka zvijezda kao Goo, a njezino je beživotno tijelo također pronađeno u njezinom stanu i to nakon duge i teške borbe s depresijom.

Ona je pogoršana nakon što je pjevačica slučajno pokazala bradavicu na Instagramu, što je izazvalo veliki skandal u njezinoj zemlji i zbog čega je bila žrtva nemilosrdnog maltretiranja na društvenim mrežama.

I sama Hara imala je problema s maltretiranjem, ali od strane svog bivšeg dečka Choi Jong-Buma koji ju je nakon prekida ucjenjivao seks-snimkama koje su snimili tijekom veze i što je ona otvoreno priznala. Iza nje je stao i slavni #MeToo pokret, ali i veći dio korejske javnosti. Ipak, pjevačicu je istraživala policija zbog toga što je javno uvrijedila bivšeg dečka.

Zanimljivo, obje prerano preminule zvijezde agencije su uzele pod svoje u njihovim teen godinama, a njihovim životima tada su zavladali naporni treninzi pjevanja i plesanja, što je mnoge dovelo na rub psihičkog i fizičkog sloma. Obzirom da se mentalni poremećaji u Koreji, unatoč činjenici da je 21. stoljeće, i dalje smatraju tabu temom, nitko ne traži stručnu pomoć, jer je to sramota. A Hara i Sully nisu jedine takve žrtve.

Mnoge K-pop zvijezde suočavaju se s ogromnim pritiskom da izgledaju savršeno te se tako i ponašaju u industriji koju pokreću takozvani "fandoms" - skupine dobro organiziranih obožavatelja koji troše ogromne količine vremena i novca kako bi pomogli svojim omiljenim zvijezdama da se penju na glazbenim ljestvicama te tako "napadnu" svoje suparnike.

Zauzvrat te iste skupine očekuju veliku lojalnost i to da se zvijezde ponašaju savršeno. U protivnom, ako njihovi idoli ne ispune njihova očekivanja, najvatreniji obožavatelji postaju okorjeli kritičari i mrzitelji.

Upotreba droga ili vožnja u pijanom stanju tamo se vide kao prekid karijere, no i gafovi na društvenim mrežama, kao i neuspjeh da u javnim istupima budete nasmiješeni od 0-24, mogu biti momentalno dočekani na nož te se mogu kritizirati godinama. Osim toga, takve zvijezde paparazzi neprestano proganjaju, kao i brojni obožavatelji koji dijele svaku fotografiju ili detalj vezan uz njih, a često ih i prodaju.

"Takve zvijezde zapravo žive u akvariju, prisiljeni biti nasmiješeni 24 sata dnevno, 7 dana u tjednu. Naravno da tako dolazi do emotivnog sakaćenja. Takvi su izazovi uobičajeni među slavnim osobama širom svijeta, no posebno na ovim prostorima gdje je zabilježen najveći rast interneta, kao i korištenje pametnih telefona, pa time i najveći pritisak na idole", ističe kulturni komentator Kim Seong-Soo.

 

Ne ustručavajte se potražiti pomoć

Ako se vi ili netko vama blizak suočava s određenim psihološkim poteškoćama ili se jednostavno nalazite na životnom raskršću u potrazi za pravom odlukom, nemojte se nikad ustručavati i pitati za pomoć i razgovor. Donosimo vam nekoliko kontakata gdje možete porazgovarati s punim povjerenjem sa stručnjacima koji će vam sigurno pomoći:

Centar za krizna stanja i prevenciju suicida pri KBC-u Zagreb

Nazovite na telefon 01/2376-470 kad god vam zatreba pomoć od 0 do 24 sata, liječnici su uvijek spremni porazgovarati s vama i pomoći vam.
U Centar za krizna stanja pri KBC-u Zagreb možete doći i bez najave i uputnice svakim danom između 8 i 20 sati.

Hrabri telefon

Ako ste maloljetno dijete ili roditelj koji se suočava s različitim odgojnim izazovima, možete se obratiti stručnjacima na Hrabrom telefonu.

Ako ste dijete, nazovite na besplatni broj 116-111.

Broj Hrabrog telefona za mame i tate je 0800-0800. Linija je otvorena svakim radnim danm od 9 do 20 sati.

Psihološki centar TESA

Psihološki centar TESA udruga je koja već 25 godina daje besplatnu psihološku pomoć i podršku zdravom razvoju građana.

Nazovite na broj 01/48 28 888 - radnim danom od 10 do 22h ili im se javite mailom za savjet: psiho.pomoc@tesa.hr

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene