Prestižni festival

Film o Grace Kelly večeras otvara filmski festival u Cannesu

showbuzz showbuzz Foto: DNEVNIK.hr

Filmom 'Grace de Monaco' Oliviera Dahana večeras počinje filmski festival u Cannesu, u okviru kojega će se za Zlatne palme ove godine natjecati osamnaest filmova već afirmiranih redatelja, među kojima su i Jean-Luc Godard, braća Dardenne, Ken Loach, David Cronenberg, Mike Leigh.

Dahanov film 'Grace od Monaca', koji se prikazuje izvan konkurencije, priča je o manje glamuroznim danima braka bivše holivudske zvijezde Grace Kelly i princa od Monaka Rainiera, s Nicole Kidman i Timom Rothom u glavnim ulogama.

Pogledaj i ovo Nicole Kidman više ne sliči na sebe Razgolićeno izdanje jedne od nekoć najljepših glumica ostalo je u sjeni njezina lica, kojim ne prestaje šokirati!

Legenda europskog filma Jean-Luc Godard, koji je prvi put na Canneskom festivalu bio prije više od pedeset godina, natjecat će se ove godine sa svojim 39. igranim filmom, dramom o životu i ljubavi "Adieu au langage".

Nicole Kidman uključena u skandal: 'Žele nam oteti obiteljsku povijest'

Braća Dardenne dolaze s filmom "Deux jours, une nuit", u kojem Marion Cotillard glumi ženu koja ima samo jedan vikend da uvjeri svoje kolege da se odreknu bonusa kako bi zadržala posao.

Britanski redatelj Ken Loach u konkurenciji sudjeluje s novim filmom, "Jimmy's Hall", pričom smještena u Irskoj u kojoj jedna plesna dvorana dvadesetih godina postaje simbolom slobodoumlja, a David Cronenberg s "Maps to the Stars" u kojem nastupa zvjezdana glumačka ekipa, Julianne Moore, Mia Wasikowska, John Cusask, Robert Pattinson i drugi.

Mike Leigh, koji se proslavio suvremenim tragikomedijama, u novom se filmu "Mr. Turner" vraća u povijest i prikazuje posljednje godine života jednog od najvažnijih britanskih slikara J.M.W. Turnera (1775-1851), kojeg glumi Timothy Spall.

Konkurencija donosi i "Captive" kanadskog redatelja Atoma Egoyana, triler o pokušaju rješavanja otmice nakon osam godina, američki film "Foxcathcer" Bennetta Millera priča je iz svijeta sporta, a radnju japanskog "Futatsume no Mado" Naomi Kawase pokreće pronalazak mrtvog tijela u moru.

Talijanski film "Le Meraviglie" Alice Rohrwacher priča je o Gelsomini i njezine tri sestre, ruski "Leviathan" Andreya Zvyagintseva biblijska je prerada smještena u suvremenu Rusiju, kanadski "Mommy" Xaviera Dolana prati borbu samohrane majke da izvede na pravi put 15-godišnjeg hiperaktivnog sina, a argentinski "Relatos Salvajes" Damiana Szifrona bavi se gubitkom kontrole kroz ljubavnu izdaju, tragedije, nasilje, vraćanje u prošlost.

"Saint Laurent" francuskog redatelja Bertranda Bonella pokazuje koje su veze između 'desetljeća slobode' i jednog od najvažnijih svjetskih modnih dizajnera, a i također francuski film "Sils Maria" Oliviera Assayasa, u kojem glumi i Juliette Binoche, smješten je u umjetničko, ovaj put glumačko okruženje.

Western drama "Homesman" u režiji američkog glumca Tommyja Leea Jonesa, temelji se na istoimenom romanu Glendona Swarthouta, a osim njega u glavnim ulogama su Hilary Swank, Meryl Streep i Hailee Steinfeld.

Francuski film "The Search" Michela Hazanaviciusa priča je o čečenskom ratu ispričana kroz četiri sudbine koje se neočekivano isprepliću, "Timbuktu" Abderrahmanea Sissaka govori o tihoj borbi ljudi u Timbuktu i nesigurnoj budućnosti tamošnje djece, a "WinterSleep" turskog redatelja Nurija Bilgea Ceylana o burnom braku bivšeg glumca koji vodi mali hotel u Anatoliji.

U sekciji "Izvjestan pogled" te drugim programima izvan konkurencije i posebnim projekcijama prikazat će se, među ostalim, redateljski prvijenac Ryana Goslinga "Lost River" te novi uratci Wima Wendersa ("The Salt of the Earth"), Zhanga Yimoua ("Gui Lai") i drugi.

Posebna gošća ovogodišnjeg festivala je proslavljena glumica Sophia Loren, osamdesetogodišnja Oskarovka koja će predstaviti kratkih film svog sina "La voce umana", koji označava i njezin povratak na film nakon 2009.

Ovogodišnjim, pretežno ženskim žirijem predsjedava Jane Campion, osvajačica Zlatne palme za "Piano" (1993.), a uz nju su još američka redateljica Sofia Coppola, tri glumice - iranska Leila Hatami, francuska Carole Bouquet i južnokorejska Jeon Do-yeon te glumac Willem Dafoe, meksički glumac Gael Garcia Bernal, kineski redatelj Jia Zhangke i danski Nicolas Winding Refn.

Uz crveni tepih na svečanom otvorenju, najočekivaniji trenutak proslavljenog festivala u Cannesu, bit će uz subotu, 24. svibnja, kada će se dodijeliti nagrade najboljim filmovima. Nakon toga prikazat će se restaurirana verzija filma 'Za šaku dolara' Sergia Leonea, čime će se proslaviti 50. rođendan špageti-vesterna, a počast dat će im Quentin Tarantino, koji u svom radu nikada nije skrivao utjecaj tog žanra. (Hina)

DNEVNIK.hr SHOWBUZZ pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene