život kao iz filma

Tko je bila svekrva kraljice Elizabete? Bolovala je od paranoidne shizofrenije, liječio ju je Freud, a za to vrijeme suprug ju je varao

Alice od Battenberga - 2 Profimedia 1/10 >> Pogledaj i ovo +0 Galerija

Princeza Alice od Battenberga bila je majka princa Philipa i svekrva kraljice Elizabete II., a njezin živopisni put često je zapostavljen.

Uskoro će se obilježiti 55 godina od smrti princeze Alice od Battenberga, majke princa Filipa i svekrve kraljice Elizabete II. Osebujna princeza preminula je u 84. godini u Buckinghamskoj palači i do samog kraja je bila svjesna svega što se događa oko nje.

Kada je izrazila želju da bude pokopana na Maslinskoj gori uz svoju tetku, veliku vojvotkinju Elizabetu Feodorovnu, jedna do njezinih kćeri se požalila da će joj to biti daleko za posjetu, na što joj je ona odgovorila kako u Jeruzalemu postoji savršeno dobar sustav javnog prijevoza.

Rođena je kao princeza Victoria Alice Elizabeth Julia Marie 1885. godine u dvorcu Windsor kao prvo dijete princeze Victorije od Hesena, unuke kraljice Viktorije, i princa Louisa od Battenberga. Kada se kao dijete nije razvijala u skladu s ostalom djecom te dobi, njezina baka, princeza od Battenberga ju je odvela kod specijalista za sluh gdje je utvrđeno da ima urođeni gubitak sluha. Uz potporu majke, Alice je naučila čitati s usana te tako usvojila znanja engleskog, njemačkog, francuskog i, nešto kasnije, grčkog jezika.

U dobi od 18 godina, zaručila se za grčko-danskog princa Andriju, četvrtog sina grčkog kralja Đure I., s kojim će dobiti četiri kćeri i jednog sina. Dok je Andrijina karijera bila vezana uz vojsku, Alice se bavila humanitarnim radom, no česta previranja u Grčkoj odveli su obitelj u progone diljem Europe. Jedan od progona dogodio se 1922. godine, kada su se preselili u Pariz blizu šurjakinje princeze Marie Bonaparte. U idućim godinama Aliceino zdravstveno stanje je postalo sve gore, kulminirajući od 1928. do 1930. kada je počela tvrditi da prima poruke od Isusa Krista i Bude.

Zbog dijagnoze paranoidne shizofrenije, odvojena je od svoje djece i odvedena u sanatorij u Kreuzlingenu. Liječnici iz tamošnje bolnice obratili su se za pomoć slavnom psihijatru Sigmundu Freudu koji je zaključio da njezine vizije dolaze od seksualne frustracije i dao joj zračiti jajnike kako bi joj ubio libido. Za vrijeme njezinog boravka u švicarskoj bolnici, njezine kćeri Margarita, Theodora, Cecilie i Sophie su se vjenčale, sin Filip je živio s ujakom Louisom Mountbattenom, dok je suprug Andrija imao otvorene afere. 

Kada je otpuštena iz Kreuzlingena, Alice je živjela na nepoznatim lokacijama diljem središnje Europe, ne održavajući kontakt s obitelji sve do 1937., kada Cecilie s obitelji pogiba u avionskoj nesreći. Godinu poslije, vratila se u Atenu, gdje se ponovno počela baviti humanitarnim radom, zajedno sa šurjakinjom, princezom Elenom.

Za vrijeme Drugog svjetskog rada, Alice se našla u konfliktnoj situaciji zbog svojih zetova koji su ratovali na strani nacističke Njemačke, no njezina ljudskost se tu iskazala kada je sakrila obitelj grčkih Židova u svoju kuću, a njezina najveća slabost - gluhoća - uvelike joj je pomogla u komunikaciji tijekom ratnih vremena.

U Ujedinjeno Kraljevstvo se vratila nekoliko puta, među kojima su bili vjenčanje njezinog voljenog sina Filipa s princezom Elizabetom i krunidba i službeno stupanje na britansko prijestolje. I tada je ponovno iznenadila kada se na krunidbi pojavila u odjeći časne sestre, čime je otkriveno da je osnovala svoj red Kršćanski red sestara Marte i Marije.

Ovaj potez sablaznio je njezinu majku, koja je izjavila: "Što se može reći o sestri koja puši i igra kanastu?". Međutim, Alice je bila ustrajna u naumu o svom redu te je često prodavala svoj nakit. Poslije vojnog puča 1967. i nagovaranja od strane princa Filipa, Alice je ipak pokleknula i napustila Grčku kako bi pod zadnje dane bila uz najbližu obitelj.

Za svoj hrabri čin u Drugom svjetskom ratu, princeza Alice je dobila titulu Pravednika među narodima 1994., a britanska vlada joj je 2010. dala orden Britanskog heroja holokausta.

Jedan od njezinih potomaka je princ William, a o njegovom fakultetskom životu pročitajte OVDJE.

Njegov brat princ Harry godinama se ne bavi kraljevskim dužnostima, a o njegovom životnom putu pročitajte OVDJE.

1/31 >> Pogledaj i ovo +27 Celebrity Stručnjakinja za govor tijela razotkrila Meghan Markle: ''Za samouvjerenu ženu koja je navikla na kamere...''

1/32 >> Pogledaj i ovo +28 Celebrity Eva Longoria na crveni je tepih povela najslađe moguće društvo, ovaj slatkiš ukrao je svu pažnju!

Izabel Kovačić tik do poroda pozirala u uskoj suknji: ''Predivna kao i uvijek!''

Naš saborski zastupnik objavio rijetku fotografiju svojih kćeri, koje su postale prave ljepotice!

Povezana vijest Nekad i sad Pogađate li na prvu o kojoj je zvijezdi kultnog filma riječ? Godine su i nju stigle, ali i dalje ima ono nešto

Povezana vijest Celebrity Strani mediji raspisali su se o zanosnoj mami Hajdukova igrača: ''Ovo mu nije žena? Zadivljen sam, izgleda starije od nje!''

Mate Rimac pokazao kako provodi vrijeme nakon što se pročulo da ljubi zanosnu Slavonku: ''U slučaju da ste se pitali...''

Nekad najpoznatiji holivudski brk uhvaćen zapušten i snužden, zbilja ne nalikuje na sebe više

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

na instagramu POSJETI NAS