Oglas

Venecija puna filmskih zvijezda, novinari nezadovoljni i imaju dobar razlog za to

PR PR

“Filmsko novinarstvo suočava se s opasnošću od izumiranja”, pišu novinari iz cijeloga svijeta, koji su se na 81. Veneciji pobunili jer im je ograničen pristup do najvećih zvijezda.

KINOFILMhrvatski filmski web magazin donosi vam ovu priču

Nakon prošle godine, kada je zbog štrajka Hollywood zaobišao Lido, 81. izdanje Filmskog festivala u Veneciji krcato je slavnim glumcima. U gondoli su se ovih dana vozili ili će se voziti Brad Pitt, George Clooney, Angelina Jolie, Nicole Kidman, Cate Blanchett, Jenna Ortega, Daniel Craig, Joaquin Phoenix i Lady Gaga — a to je samo dio poznatih imena.

Taj je popis izazvao golemi osmijeh na licu umjetničkog ravnatelja Alberta Barbere, možda i najodgovornije osobe zbog koje se Mostra u posljednjem desetljeću dosta okrenula prema Hollywoodu. Razumljivo je to, jer što se više hollywoodskih zvijezda pojavi na crvenom tepihu, to je veći medijski odjeka festivala.

No, u festivalskom ekosustavu, koji podrazumijeva organizatore, publiku, autore, medije i još niz drugih sektora, jedna se grupa počela buniti. Ne zbog toga što je previše zvijezda na festivalu, nego zato što su sve nedostupnije. Pobunili su se novinari, piše Kinofilm.

Problem je u tome što ukidanjem pristupa velikim zvijezdama, novinari (uglavnom slobodnjaci) ne mogu financijski zatvoriti konstrukciju svojeg dolaska na festival, a time i manje poznati autori ostaju bez medijskog praćenja.

PROČITAJTE VIŠE NA KINOFILMU:
‘Kinds of Kindness’: Novi film Yorgosa Lanthimosa i Emme Stone dolazi u kina
Pravda zadovoljena: 5 filmova u kojima se krade bogatima i daje siromašnima
Nicole Kidman želi snimiti “pravi” horor

Tradicionalno bi hollywoodski studiji koristili velike festivale (Cannes, Venecija, Berlin) da omoguće redateljima i glumcima svojih filmova da što lakše dođu do međunarodne publike. Najlakši je način bio organizirati tzv. junket, događanje od nekoliko sati tijekom kojih bi što veći broj novinara dobio barem neki pristup zvijezdama. No, kako mediji diljem svijeta sve više gube na moći i značaju, tako se i Hollywood počeo zatvarati prema njima. Zašto se zamarati s novinarima koji znaju postaviti i neugodna pitanja, kada se promocija može odraditi uz fotografije s crvenog tepiha i izvještaj o tome koliko je minuta premijerna publika pljeskala? A sve popraćeno kratkim, nesadržajnim i nadasve nekritičkim postovima na društvenim mrežama…

Kakva je situacija ove godine u Veneciji? Od gore navedenog popisa zvijezda, jedino će Joaquin Phoenix i Lady Gaga dati nešto veći broj intervjua za svoj film Joker: Ludilo u dvoje. Svjetsku premijeru na festivalu imao je i film Bubimir Bubimir, ali junket za odabrane novinare održan je – dan kasnije u Londonu.

Zašto se novinari osjećaju isto kao i prošle godine scenaristi i glumci, pročitajte na Kinofilmu, web magazinu koji donosi najzanimljivije vijesti iz svijeta filma.

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

na instagramu POSJETI NAS