Bogata tradicija

Kraljevska obitelj šalje božićne čestitke duže od 100 godina, a nekima je najzanimljivija baš ona iz Hrvatske

Kraljica Elizabeta II. (Foto: AFP) - 11 Afp 1/1 >> Pogledaj i ovo +0 Galerija

Britanska kraljevska obitelj ima dugu tradiciju slanja božićnih čestitki, a javnost od Božića do Božića iščekuje najnovija izdanja.

Već više od sto godina članovi britanske kraljevske obitelji šalju božićne čestitke kako bi svojim podanicima poželjeli sve najbolje povodom blagdana.

Fotografije su se tijekom tog dugog razdoblja mijenjale, od onih crno-bijelih portreta kralja Georgea V. do obiteljskog portreta princa Williama s djecom i vojvotkinjom Kate Middleton, a osim fotorgafija mijenjao se i tekst koji ih je pratio.

"Neka vas Bog zaštiti i sigurno dovede kući", pisalo je na čestitci koja je s kraljevskog dvora 1914. godine poslana na ratište tijekom Prvog svjetskog rata uz portrete kralja Georgea V. i njegove supruge kraljice Marije.

Prije nego je postala kraljica 16-godišnja princeza Elizabeta je 1942. godine također britanskim vojnicma uputila božićnu čestitku sa svojim portretom. Deset godina kasnije njezin otac i kralj George VI je preminuo, a ona ga je naslijedila na tronu.

Kao kraljica je 1954. godine za čestitku iskoristila obiteljski portret na kojem je pozirala na balkonu palače sa suprugom i princem Philipom, sinom Charlesom i princezom Anne. To je zapravo bio početak tradicije s obiteljskim fotografijama, a kraljica Elizabeta je tijekom svoje vladavine čak pozirala i sa svojim obožavanim psima pasmine corgi.

1981. godine podanicima je pak bila upućena čestitka s fotografijom na kojoj su Elizabeta i Philip pozirali sa sinom Charlesom i princezom Dianom na dan njihova vjenčanja.

Tri godine kasnije čestitku su krasili samo princ Charles i princeza Diana s njihovim sinovima Williamom i Harryjem.

1987. godine na fotografiji se našao slavni fotograf Yousuf Karsh koji je pozirao uz portret Elizabete, Philipa i njihovih unuka 1987. godine i to u čast njegove izložbe u Londonu.

Nakon smrti princeze Diane s dvora su pristizale čestitke s fotografijama prinčeva Charlesa, Williama i Harryja, a na onoj iz 2005. godine s njima je pozirala Charlesova nova supruga Camilla Parker Bowles, njezina kćer Laura i sin Tom.

Jedna od Hrvatima najzanimljivijih čestitki zasigurno je bila ona iz 2016. godine na kojoj su princ Charles i vojvotkinja Camilla okruženi ženama u bizovačkim narodnim nošnjama, a koja je nastala na njihovoj turneji Hrvatskom.

Princ William i vojvotkinja Kate imaju naviku snimati opuštene fotografije s djecom koja obaraju s nogu svojom slatkoćom, baš kao je što je bio slučaj i ove godine.

I za kraj, ne smijemo zaboraviti spomenuti čestitku iz 2018. godine na kojoj princ Harry i njegova supruga Meghan Markle uživaju u čaroliji vatrometa u noći njihova vjenčanja.

 

 

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

na instagramu POSJETI NAS