Šuška se, šuška

Sumnjiva prošlost princa Philipa: Isplivali mračni detalji života supruga kraljice Elizabete, spominju se raskalašene večere

showbuzz DNEVNIK.hr

Princa Philipa povezivalo se s nacistima i zloglasnom aferom Profumo, a volio je uživati i u večernjim izlascima uz alkohol.

Suprug britanske kraljice Elizabete II, pokojni princ Philip, nije lako izborio svoje mjesto u kraljevskoj obitelji, a kasnije ih je zamalo uvalio u velike probleme.

Zabrinjavajućih detalja iz njegova života prisjetio se Daily Mail u novom tekstu iz knjige koja prati veze kraljeve obitelji sa službama za sigurnost.

Kada je zgodni princ Philip od Danske i Grčke postao udvarač mlade princeze Elizabete II, njezin otac, kralj George VI, angažirao je špijune da doznaju sve o njemu i njegovoj prošlosti.

Proveden je diskretan nadzor u kojem je kralj dobio uvid u privatni život svojeg budućeg zeta te je, među ostalim, doznao da nije pretjerano uredan i da uživa u večernjim izlascima uz alkohol.

U međuvremenu je privatni tajnik princeze Elizabete, Jock Coville, upozorio njezina oca kako je malo vjerojatno da će Philip biti vjeran Elizabeti, a s njim se složio i kraljev osobni tajnik Tommy Lascelles, koji ga je smatrao grubim i neobrazovanim.

Puno ozbiljnije zapreke u osvajanju princeze Elizabete Philipu su postavile kraljeve sestre Sophie, Cecile i Margarita, koje su imale veze s nacistima.

One su tvrdile kako je Philip simpatizer nacističke partije te su čak imale i fotografije koje to dokazuju, zbog čega ga kralj George više nije bio spreman prihvatiti u obitelj. I njegova supruga, kraljica majka, pokušala je Elizabetu spojiti s drugim, puno primjerenijim neženjama.

A iako je Philipova navodna povezanost s nacistima djelovala poprilično alarmantno, kraljevsku obitelj mnogo su više mučile njegove socijalističke težnje u mladosti, što se zapravo kosi jedno s drugim.

Philip se u više navrata morao ispričavati Elizabetinoj majki zbog započinjanja žustrih rasprava i moliti je da ga ne smatra pobornikom socijalizma.

S vremenom je kraljevska obitelj ipak prihvatila Philipa i dobio je njihov blagoslov da oženi Elizabetu. Vjenčanje je zakazano za studeni 1947., a njezine sestre nisu dobile pozivnice.

Kad je već bio deset godina u braku s Elizabetom, pojavile su se nove zabrinjavajuće sumnje oko Philipova ponašanja. Palača je 1956. godine bila prisiljena izdati priopćenje u kojem su porekli da je njihov brak na klimavim nogama nakon što je Philip bio na podužoj samostalnoj turneji u Melbourneu, gdje je otvorio i Olimpijske igre.

Pričalo se i kako sa svojim konjušarom Mikeom Parkerom obilazi Londonske klubove, čime je, osim sramoćenja svoje supruge i kraljevske obitelji, riskirao i postati meta ucjene Sovjeta.

Naime, Philip je bio član Tuesday Cluba, koji se svakog tjedna sastajao na raskalašenim večerama u londonskom Sohu, koje bi se znale odužiti do kasno u noć. Među članovima elitnog kluba bio je i osteopat Stephen Ward, koji se našao u središtu afere Profumo, u koju je zbog njegove povezanosti s Philipom zamalo bila umiješana i kraljevska obitelj.

Skandal koji je potresao britansku političku scenu dogodio se 1963. godine, a tada je državni tajnik za rat John Profumo optužen za izvanbračnu aferu s 19-godišnjom manekenkom Christine Keeler, koju je on žestoko poricao, no istraga je pokazala da laže.

U sve je bio umiješan i Ward, za kojeg se tada činilo kao da zna svakoga u Londonu, a dobro je poznavao i Philipa, koji je redovito bio gost na njegovim kućnim partijima tijekom 40-ih i 50-ih.
Ward, koji je bio i nadareni umjetnik, 1961. je čak naslikao i Philipov portret, a imao je i fotografije princa Philipa okruženog djevojkama, koje je pokazao ruskom obavještajcu Eugeneu Ivanovu.

Ivanov je fotografije ukrao i poslao ih u Moskvu, a sve u svrhu puno šire ruske operacije kojoj je meta bila kraljevska obitelj. Informacije i materijali koje je slao Ivanov, među ostalim i Philipove fotografije, trebali su biti sredstvo za ucjenu, no do toga na kraju ipak nije došlo.

U lipnju 1963. godine FBI je objavio kako je Philip bio umiješan u aferu Profumo, no nisu otkrili kako točno, a šuška se i da je kraljica Elizabeta u tajnosti otkupila njegov portret koji je naslikao Ward kako bi imao što manje poveznica s njim.

  1/1 >> Pogledaj i ovo +0 Celebrity Detalj na škakljivom mjestu bilo je nemoguće ne primijetiti, neobičan topić dobro je istaknuo ono što je njoj očito bio cilj pokazati!

 

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

na instagramu POSJETI NAS