Oglas

Oskarom nagrađeni redatelj i otok Prvić kao mjesto radnje mame u kina od 3. listopada

PR PR

Ljeto je možda završilo, ali za stanovnike jadranskih otoka drama, komedija, i apsurd nikada ne nestaju kao što to učine turisti. Danis Tanović donosi jednu takvu priču nakon ljeta.

KINOFILM hrvatski filmski web magazin donosi vam ovu priču

Otkad je Ničija zemlja (2001.) osvojio Oscara za najbolji međunarodni film, rad njegovog redatelja Danisa Tanovića prati se s velikom pozornošću i iščekivanjem. Publika je tako njegov najnoviji uradak, komičnu dramu Nakon ljeta, jedva dočekala i imala prilike pogledati ju na Sarajevo Film Festivalu ovog ljeta. Nakon ljeta otvorio je festival, dok je film prikazan na više lokacija u Sarajevu, te u Mostaru i Tuzli. U sva tri grada ulaznice su bile rasprodane danima prije njegove svjetske premijere na SFF-u, i takva potražnja doista mnogo govori o tome koliko je zapravo aktualan Nakon ljeta, piše Kinofilm.

Svoju svjetsku premijeru Nakon ljeta simbolično je održao u Sarajevu u danima kasnog ljeta, u isto vrijeme kad počinje i radnja filma. Sada, mjesec i pol dana kasnije, Tanovićev Nakon ljeta u hrvatska kina stiže u periodu čiji naziv i nosi.

O čemu se radi u ‘Nakon ljeta’?

Maja dolazi na dalmatinski otok dokazati kako joj je pokojni brodski kapetan Jakša bio otac, a prikupiti svoj dio nasljedstva za kojeg smatra da je njezin bit će joj još teže jer mu je nezakonita kćer. U svojoj misiji Maja je morala angažirati odvjetnicu, no proces će trajati duže od zamišljenog i odlučuje ostati u pitoresknom gradiću dok se stvari ne riješe. Na otoku uspijeva pronaći posao i smještaj, a igrom slučaja i romansu s čovjekom čiji je život jednako složen poput njenoga. Stvari se na otoku dodatno zakompliciraju za sve ondašnje žitelje zbog svakakvih dogodovština, dok Maja počinje shvaćati kako kroz svoju romansu radi isto što i njena majka davno prije, i to na istom mjestu.

PROČITAJTE VIŠE NA KINOFILMU:
Barbra Streisand: Snima se dokumentarna serija o kraljici Broadwaya i Hollywooda
Pogledajte bogat program koji se nudi na konferenciji Blender: Film & Games
‘Joker: Ludilo u dvoje’: Ludilo počinje ovog listopada

Što očekivati od ‘Nakon ljeta’?

Nakon ljeta jedna je opuštena i zabavna priča u čijem je središtu glavna protagonistica Maja, dok film prati njen i rast ostalih mještana otoka kao osoba. Između svega toga nalazi se mnoštvo ludih, ali svakodnevnih situacija poput naoružane veteranke Drugog svjetskog rata koja ne podnosi talijansku i njemačku glazbu, ili slavljenje blagdana Velike Gospe čijoj će svečanosti dodatno pridonijeti načelnikov pokušaj zarade uz trgovinu marihuanom. Pojavljuju se i krave koje slobodno šeću otokom, a u jednom trenutku dođu u dodir s navedenim biljkama.

Slučaj s kravama na otoku Prviću (gdje je film sniman) došao je i do raznih novinskih portala prošle godine jer je ondašnji Mjesni odbor objavio upozorenje mještanima i turistima da se ne približavaju životinjama, te da ih ne pokušavaju slikati kako bi se izbjegao dodatni stres koje krave proživljavaju. Nije ništa čudno što su krave bile atrakcija na otoku jer ih inače ondje nema pa je to bila prilika za vidjeti iz izbliza. Koja je zapravo njihova uloga u filmu, otkrit će se kad Nakon ljeta stigne u hrvatska kina.

Tko glumi u filmu i tko, osim Tanovića, stoji iza njega, pročitajte na Kinofilmu, web magazinu koji donosi najzanimljivije vijesti iz svijeta filma.

 

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

na instagramu POSJETI NAS