Operacija london bridge

Evo što će se događati nakon smrti kraljice i kad će Charles biti proglašen kraljem, poznat je plan za svaki dan do sprovoda

Kraljica Elizabeta Afp 1/17 >> Pogledaj i ovo +6 Galerija

Operacija London Bridge naziv je za plan događaja nakon smrti kraljice Elizabete II., a evo i kako će se točno provesti u narednih 10 dana.

Kraljica Elizabeta II. preminula je u 97. godini u dvorcu Balmoral nakon što je završila pod nadzorom liječnika.

Povodom tužne vijesti, pokrenuta je Operacija London Bridge kojom je unaprijed isplanirano što će se događati 10 dana nakon kraljičine smrti, uključujući prijevoz lijesa i proglašenje princa Charlesa kraljem.

Prvi korak već je ispunjen, a to je spuštanje zastava diljem zemlje na pola koplja, a evo i što je isplanirano za narednih 10 dana.

Petak 9. rujna

U 10 sati ujutro sastat će se pristupno vijeće, a Charles će tijekom tog sastanka biti proglašen kraljem. Službeno proglašenje pročitat će se u palači St. James i u Kraljevskoj burzi. Pretpostavlja da će uz Charlesa biti njegova supruga, Vojvotkinja do Cornwalla Camila, jer je kraljica Elizabeta II. u svojem obraćanju javnosti povodom sedamdeset godina vlasti izjavila kako želi da, kada dođe vrijeme za to, Camilla, dobije titulu "kraljice pratilje". Također, uz svakodnevne dužnosti, članovi parlamenta, premijerka i ministri sastat će se u donjem domu skupštine kako bi odali počast kraljici.

Subota 10. rujna

Taj dan planirano je dovođenje kraljičina lijesa u Buckinghamsku palaču. Kako je Elizabeta preminula u Škotskoj, njezino tijelo će do Londona biti prevezeno vlakom. U slučaju da to ne bude izvedivo, pokrenut će se operacija Overstudy i lijes će biti prevezen zrakoplovom. Po dolasku lijesa u London, bit će održan prijem za doček.

Nedjelja 11. rujna

Nakon što primi izraze sućuti u Westminsterskoj opatiji, Charles će se otisnuti na turneju po Velikoj Britaniji. Prva postaja mu je Škotska, gdje će posjetiti parlament i prisustvovati misi u katedrali St. GIles u Edinburghu.

Ponedjeljak 12. rujna

Očekuje se da će Charles nastaviti svoju turneju u Sjevernoj Irskoj gdje će primiti sućut u dvorcu Hillsborough i prisustvovati još jednoj misi zadušnici u katedrali St. Anne u Belfastu.

Utorak 13. rujna

Za taj dan zakazana je ceremonija u kojem će se kraljičin lijes biti prenesen od Buckinghamske palače do zgrade Parlamenta, a zatim slijedi misa u Westminsterskoj opatiji. Kraljičin lijes bit će smješten u samom centru Westminsterske opatije i tu će ostati tri dana, a u to će vrijeme građanima biti dopušteno da ga obilaze.

Srijeda 14. rujna

Charles bi u to vrijeme trebao biti u Walesu, u posjeti Parlamentu, a i tamo će prisustvovati misi u katedrali Llandaff u Cardiffu.

Četvrtak 15. rujna

U danima uoči sprovoda, vlada će se vjerojatno boriti s logističkim brigama zbog organizacije golemog događaja glavnom gradu Engleske. Očekuje se da će za vrijeme posljednjeg ispraćaja kraljice u London doći stotine tisuća ljudi.

Petak 16. rujna

Kraljičin sprovod održat će se u Westminsterskoj opatiji, a među prisutnima će biti članovi njezine obitelji, ministri i uglednici iz cijelog svijeta. Diljem zemlje održat će se i dvije minute šutnje, a dan kraljičina pokopa bit će proglašen Danom nacionalnog žalovanja. Nakon obreda sprovoda u palači St. George održat će se komemoracijska ceremonija i kraljica će biti pokopana u memorijalnoj kapeli kralja Georgea u dvorcu Windsor.

1/7 >> Pogledaj i ovo +3 Celebrity Neutješni Charles oglasio se nakon tužne vijesti o majčinoj smrti: "Ovo je trenutak najveće tuge za mene i članove moje obitelj"

1/30 >> Pogledaj i ovo +26 Celebrity Kate Middleton snimljena je tijekom jednog od najtežih trenutaka u kraljevskoj obitelji, evo gdje su je uhvatili fotografi

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

na instagramu POSJETI NAS