OGLAS

Hoće li ovo uništiti Hollywood?

PR PR

Umjetna inteligencija zakoračila je u Hollywood. Dočekana je sa štrajkovima, zabrinutošću i strahom. Hoće li donijeti skladan suživot ljudske kreacije i algoritama gotovo je hamletovsko pitanje u filmskoj industriji koja u slovima “AI” vidi izuzetno neizvjesnu budućnost.

Zvijezda mnogobrojnih naslovnica i udarnih vijesti prošle godine svakako je bila umjetna inteligencija. Tek malobrojni su ostali ravnodušni na temu njezinog daljnjeg razvoja i mogućnosti koje su, priznali ili ne, još uvijek velika nepoznanica. Uglavnom, prevladavajući osjećaj bio je – strah, piše Kinofilm.

A taj strah uvukao se i u Hollywood. Tako su se na noge bili digli i scenaristi i glumci. Ne treba posebno isticati da je novac (još uvijek) bio glavni “kamen spoticanja”, ali ovom prilikom uz bok mu se pojavila i nepoznata i nepozvana pratnja zvana “umjetna inteligencija”.

Brojni poslovi u opasnosti

Tako su scenaristi izrazili direktnu opasnost da će (veliki broj njih) izgubiti posao ili će pak biti primorani prepravljati scenarije koje je kreirala umjetna inteligencija.

“Mi scenaristi smo srce i duša ove cijele industrije. Nitko ne radi dok mi ne krenemo, svatko to zna”, jasno je tada objasnila stav scenaristica Michelle Armor.

Što se tiče glumaca, iako umjetna inteligencija (trenutno) ne prijeti direktno da će ih zamijeniti, iskazali su veliku zabrinutost da se uz njezinu pomoć, između ostalog, rekreira njihov izgled i glas, često i nakon smrti.

PROČITAJTE VIŠE NA KINOFILMU:

Godzilla – čudovište koje obožavaju u cijelom svijetu
Kung fu panda 4: Pripremite tanjur rezanaca i opake poteze
Timothée Chalamet otkrio razlog zbog kojeg bi zanemario savjet Leonarda DiCaprija

U konačnici su tijekom prošlogodišnjeg štrajka i jedni i drugi odnijeli pobjedu te barem na trenutak zauzdali novopridošlu napast. No, čini se da je to bila tek jedna mala pirova pobjeda u ratu koji tek slijedi između ljudske kreacije i algoritama.

Što je Sora?

Početkom godine, poput nekog zloduha, odjeknulo je ime Sora. Riječ je o novoj alatki za generiranje video sadržaja iz teksta iza koje stoji pionir umjetne inteligencije Open AI. Na svoju prvu žrtvu nije trebala dugo čekati te je stopirala veliki projekt Tylera Perryja.

Ovaj glumac i producent, jednom riječju filmaš koji je najpoznatiji po franšizi Madea, imao je velike ambicije proširiti svoj filmski studio u Atlanti. Projekt vrijedan 800 milijuna dolara trebao je dodati 12 tonskih pozornica, vanjskih prostora, setova i još mnogo toga na posjedu veličine 330 hektara, a koji već spada među najveće produkcijske objekte u SAD-u.

Cijeli tekst o opasnosti koju umjetna inteligencija predstavlja Hollywoodu pročitajte na Kinofilmu, web magazinu koji donosi najzanimljivije vijesti iz svijeta filma.

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

na instagramu POSJETI NAS