Napetost je sve veća, a pale su i suze pred žirijem: "Trebaš još puno učiti, trebaš dobrog mentora!"
Deveta emisija showa "MasterChef" donijela je nova uzbuđenja, ali i pokoju suzu.
U borbi za posljednje pregače u timovima Stjepana Vukadina, Melkiora Bašića i Damira Tomljanovića gledali smo kako natjecatelji pripremaju jela pomoću zadanih namirnica iz vrećica koje su ih čekale na njihovim radnim jedinicama.
Prva skupina u vrećici je dobila mljevenu junetinu, pecivo, luk, mljevenu crvenu papriku, sjeckanu rajčicu, tikvicu, patlidžan, mažuran, češnjak, mozzarellu, stabljiku celera, kumin i špagete. Žiri se već u startu pitao tko će se od kandidata sjetiti napraviti bolonjez. Neki natjecatelji krenuli su spravljati jelo koje im je poznato, ali neki su izmišljali sasvim nove kombinacije već poznatih namirnica. No, namirnice koje su dobili nisu bile svima baš sasvim poznate.
Maja Mandić odmah je priznala da ne zna za neke od dobivenih začina, ali nije se libila uhvatiti u koštac s njima.
''Možda sam pretjerala sa začinima, ali to je zato što su mi nepoznati'', komentirala je svoju odluku da ipak koristi začine s kojima prije nije radila. Iako nije znala s čim se začini slažu, sve je dobro pogodila. Pregaču je dobila od Damira koji se osvrnuo na njezin nastup za radnom jedinicom. Istaknuo je da je bila veoma smirena s obzirom na situaciju i njezino iskustvo s namirnicama, ali od nje bi volio vidjeti više emocija i želje za dalje.
Roko Kulušić-Neral nije bio toliko sklon eksperimentiranju poput Maje. Odlučio se za jednostavnije jelo - mesne okruglice ispod kojih su umak i povrće.
''Jelo je bilo zapravo ziheraški'', rekao je Roko. Htio je da okruglice koje je donio pred žiri budu mekše, a ne hrskave kako su ispale. Pregaču je za njega ipak imao Melkior.
''Ima nešto u tebi i želim te u svom timu ako prihvatiš'', kazao mu Melkior.
''Jako sam mu zahvalan na povjerenju i od sad nema ziheraški', rekao je Roko.
Ivan Temšić pred žiri je donio interpretaciju bolonjeza na drugačiji način te je preuzeo rizik za kompliciranije jelo. Nakon što je završio bio je zadovoljan s onim što je napravio. Nazvao je svoje jelo Ravioli ala bolonjez.
''Ivane, ništa nisam komentirao kad sam probao tvoje jelo, jer sam doslovno ostao bez teksta. Ovo nije tanjur amaterskog kuhara. Ovo je tanjur uz kojeg bi se i puno chefova posramilo'', rekao mu je Stjepan te mu dao pregaču izrazivši želju da Ivan izabere njega za mentora.
Pregaču je Ivan dobio i od Melkiora te se ipak odlučio za ulazak u njegov tim.
''Možda me Melkior uhvatio s tom ljubavi prema talijanskoj kuhinji i da pobjegnem od kruga Splita'', objasnio je Ivan svoj odabir.
Matia Malenica napravio je pogrešku u kojoj nije probao meso koje je spravljao, pa prema ocjeni žirija ono nije bilo dovoljno dobro začinjeno. On priznaje da ni kod kuće ne probava ono što kuha, ali da uglavnom sve ispadne dobro.
''Ti si jedina osoba na audiciji kojoj sam ja dao kredit. Jako sam ljut što nisi probao jelo. Meso nije začinjeno. Pirjao si meso u umaku od rajčice. Pravilo pirjanja je da jedna trećina tekućine mora biti unutra i sve mora biti poklopljeno s poklopcem, tako da ti i para i tekućina, odnosno umak, zajedno omekšavaju meso. Time ubrzavaš proces. Ti si otvorio poklopac, a umak je bio sve rjeđi i rjeđi. Na kraju, gdje ti je umak? Ove male točkice gore?'', rekao mu je Melkor.
Matia stoga nije prošao dalje i kaže da je zbog toga tužan, ali i da je svjestan da je zabrljao.
''Znam da nisam zaslužio dalje'', kaže Matia.
Mirela Majetić pokušala je žiri osvojiti neobičnom kombinacijom – prilog s prilogom. Donijela im je tikvice kao prilog patlidžanu, a to baš i nije zadivilo žiri, pa je i ona ostala bez pregače.
''Teško mi je što sam ispala'', rekla je Mirela.
Josip Martinović je odlučio ići na revanš s patlidžanom, ali žiri je kvalificirao to kao ponavljanje već viđenog, pa je i on ostao bez pregače.
Karmen Jurčić imala je problem što joj se ništa, što god je počela raditi za svojom radnom jedinicom, nije svidjelo, pa je pred Damirom i zaplakala kad je kušao njezino jelo.
''Trebaš još puno učiti, trebaš dobrog mentora'', rekao joj je Stjepan te joj predao pregaču.
Žiri je od sljedeće skupine tražio savršenog lososa. Druga skupina u vrećici je dobila - file lososa, mrkvu, krumpir, papriku, mladi luk, češnjak, bijelo vino, kopar, med, senf i kurkumu.
Ana Antunović izbirljiva je, kaže, oko ribe i ne voli je spremati. Za žiri je odlučila konfitirati losos s povrćem te mu priložila pire od poriluka. Bio je tu pun pogodak jer je dobila pregaču i to od Damira.
''Ovu pregaču sam osvojila za svoju baku koja je preminula prošle godine'', rekla je Ana.
Riba nije bila sretan zadatak za mladu Rebeccu Žuvelu. Nije je dovoljno začinila, a Stjepan je komentirao kako ni poriluk ni mrkva koje je s njom poslužila na tanjuru nisu imali smisla.
Željko Špoljarić uz svoj losos ponudio je kremu od krumpira, ali žiri nije bio zadovoljan s tim kako je losos očišćen. Ante Matijević pred žiri je donio reducirani acceto balsamico s medom, ali to nije bilo dovoljno da dobije pregaču.
''Ovo za mene nije kraj. Ovo je moj novi početak'', rekao je Ante nakon što je ispao iz natjecanja.
Melkior je svoju posljednju pregaču dao Marku Krznariću.
''Svjestan sam da je zadnja pregača i imam dug za odraditi', rekao je Marko Melkioru.
Vanja Agić radio je losos u umaku od senfa i vina. Priznao je kako do sada nije radio ovakvu kombinaciju lososa i umaka, ali njegova kreativnost i vještine u kuhinji bile su dovoljno dobre da osvoji posljednju pregaču koju mu je dodijelio Stjepan.
''Dobio si pregaču jer si imao najbolji tanjur. Vjeruj u sebe i daleko ćeš dogurati'', rekao mu je mentor.
Nakon što su sve pregače podijeljene svaki žiri u svoj tim okupio je po sedam kandidata koji nastavljaju natjecanje, a u sljedećoj epizodi vidjet ćemo kako se 21 kandidat boriti za opstanak u MasterChefu i uzlazak u TOP 19 kandidata – ne propustite!